Prav ta je tista, zaradi katere je uživanje sladkorjev iz jagod neprimerljivo z uživanjem sladkorjev iz drugih, predvsem predelanih virov (sladke pijače z dodanimi fruktoznimi sirupu npr.), čeprav vsake toliko preberemo, da naj bi se sadja izogibali prav zaradi vsebnosti fruktoze. Katerokoli vrsto sadja, vključno z jagodami pa skušajmo uživati celo in ne pasirane, v sokovih ali smutijih. Tak način obdelave sadja namreč sprosti naravno prisotne sladkorje, ki se v našem telesu absorbirajo hitreje, kot iz celega sadeža. Poleg že naštetega pa jagode vsebujejo še vitamin C, folno kislino, mangan, vitamin B7 in kalij. So tudi odličen vir določenih snovi, ki se jim pripisuje antioksidativne učinke npr. flavonoidov in antocianinov.

Načinov, kako uživati v tem sadežu je seveda ogromno. Vse poznamo jagode s sladkorjem ali pa jagode s sladoledom in sladko smetano. Ravno te dodatki zelo energijsko obogatijo tako jagodno poslastico. Skušajmo torej razmišljati, da po jagodah posežemo brez teh nepotrebnih hranil. Ste npr. že kdaj poskusili jagode s poprom? Pikantnost črnega popra v kombinaciji s sladkobo jagod ustvari res edinstven okus in poper še poudari sladkost jagod.

Za tiste, ki prisegate na klasiko in jagode raje skombinirate v bolj poznane kombinacije, pa nekaj idej za recepte:
Za zajtrk: Sirniki z jagodami
Sirniki so podobni palačinkam, a njihova hranilna sestava je še boljši vir beljakovin, kot navadne palačinke. Preden se jih navadimo, morda kdaj ne bodo uspeli in bomo prišli do grmade – prava količina moke je namreč odvisna od tega, kako vodeno skuto imamo.
A v grobem se lahko držimo: v posodi zmešamo 1 veliko žlico moke, za konico noža pecilnega praška in sode bikarbone ter malce vanilijevega sladkorja. Dodamo še 1 jajce, 100 g skute in malo žličko olivnega olja. Zmešamo ter nekaj minut pustimo stati, da se naša masa poveže. Segrejemo ponev za palačinke in iz mase na njej naredimo 3 kupčke. Pustimo, da se malce zapeče in obrnemo. Palačinke bodo po izgledu podobne ameriškim. Nato pa na prvo namažemo arašidovo maslo in nanjo položimo nekaj rezin jagod ter tako ponovimo. Zložimo navpično in na koncu potresemo s kokosovimi mrvicami in malce cimeta.

Za malico: Zmrznjene jogurtove ploščice z jagodami in pistacijami
V posodi zmešamo beljakovinsko bogat jogurt (vsaj 10 g beljakovin na 100 g), žlico medu ter po okusu še cimet ali vanilin sladkor. Pekač zaščitimo s peki papirjem in nanj prelijemo jogurt. Nasekljamo jagode in pistacije ali druge oreške (npr. mandlje, uporabimo lahko tudi mandljeve lističe, lešnike, orehe ...).
Dodamo lahko seveda tudi še drugo sadje in druge okuse (npr. meto, kokosove mrvice ...). Potresemo po jogurtu ter postavimo v zmrzovalnik za vsaj 4 ure. Vzamemo iz hladilnika in narežemo na ploščice. Zmrznjen jogurt lahko naredimo tudi v modelčke za sladoled ali muffine, le čas, ko bo v zmrzovalniku se s tem malenkost podaljša.

Za večerjo: Zmešana feta z jagodami
Pečico segrej na 190 C. Jagode operi in če so večje, nareži na pol. Razporedi jih po pladnju, ki ga zaščitiš s peki papirjem ter jih poškropi z malce balzamičnega kisa ter potresi čez njih malo rjavega sladkorja. V pečici naj se pečejo nekje 20 minut, da se zmehčajo in karamelizirajo. Vmes zmiksaj feta sir, kremni sir, olivno olje, žlico medo, sok iztisnjene limone in timijan. Sirno mešanico z žlico pomaži po nizkem krožniku in po vrhu potresi pečene jagode. Krožnik lahko okrasiš še z več timijana ter zraven ponudiš popečen kruhek.

Za sladico: Jagodni tiramisu
Operemo 500 g jagod ter jim odstranimo peclje. Če so večje, jih narežemo na manjše koščke. Pripravimo maso. 5 svežim jajcem ločimo rumenjake in beljake. Beljake stepemo v sneg, rumenjake pa zmešamo z 50 g sladkorja ter 500 g mascarponeja. Beljake z žlico rahlo vmešamo v rumenjake. Stisnemo sok 3 velikih pomaranč in nasekljamo pest neslanih pistacij ali drugih oreškov.

Pripravimo kozarce, kamor bomo pripravili tiramisu. Sladice v kozarcih naredijo sladici še dodaten čar, obenem pa jo porcijsko omejijo, da si je ne naložimo preveč. Najprej v kozarec nalomimo izbrane piškote (plazma, bebe ...), ki jih prelijemo z malce pomarančnega soka, da jih bo zmehčal. Nato dodamo plast jagod ter plast pene iz mascarponeja. Postopek še enkrat ponovimo (piškoti, sok, jagode, mascarpone) na koncu pa dodamo še izbrane oreške. Kozarce postavimo v hladilnik in pustimo vsaj 4 ure, da se dobro shladi. Naš tiramisu moramo porabiti v najkasneje treh dneh.


Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV