Zadovoljna.si
Domače konzervirane sardele

Dieta

5 razlogov, zakaj bi morale jesti sardele

N. Č., Zadovoljna.si
01. 02. 2024 05.00
0

Sardele so majhne ribe, ki so bogate z zdravimi hranili in imajo številne koristi za naše zdravje. Obstaja veliko različnih razlogov, zakaj jih je dobro vključiti v svojo prehrano, nekaj vam jih razkrijemo že v nadaljevanju.

Ni pomembno le, koliko jeste, ampak tudi kaj jeste – za normalno delovanje, dobro razpoloženje in manjše tveganje za bolezni. Strokovnjaki svetujejo, naj bodo ribe na jedilniku vsaj enkrat na teden. Če le lahko, to zimo vsak teden posegajte po sardinah, saj so cenovno ugodnejše od na primer lososa, poleg tega pa so prehransko bogate in enostavne za pripravo zdrave jedi. Številne recepte najdete na spletni strani Okusno.je.

Podcenjene ribe, ki jih lahko pripravimo na različne načine
Preberi še
Podcenjene ribe, ki jih lahko pripravimo na različne načine

Strokovnjaki jih uvrščajo med superživila, saj vsebujejo veliko beljakovin, vitamina B12, pa tudi vitamina D, ki je za nas zelo pomemben, vendar nam ga v zimskih mesecih pogosto primanjkuje. Več o tem si lahko preberete v članku Kako poskrbeti za zadostno količino vitamina D v zimskem času?

Sardele imajo tudi zelo pomembne omega-3 maščobne kisline, ki med drugim pozitivno vplivajo na naše razpoloženje. Bogate so tudi z bistvenimi minerali, vključno z jodom, selenom in kalcijem. 

Ste že poskusile sardele po portugalsko?
Ste že poskusile sardele po portugalsko?FOTO: iStockphoto

5 razlogov, zakaj bi morale jesti sardine

Bogate z omega-3 maščobnimi kislinami

Sardine so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, zlasti eikozapentaenojske kisline (EPA) in dokosaheksaenojske kisline (DHA). Te maščobne kisline so ključne za zdravje srca in ožilja, zmanjšujejo vnetja v telesu ter podpirajo zdravje možganov in oči.

EPA in DHA pomagata tudi pri ohranjanju zdravih možganskih celic, spodbujata tvorbo nevrotransmiterjev in izboljšata prenos živčnih impulzov. Redno uživanje sardel lahko izboljša celo spomin, koncentracijo in razpoloženje ter zmanjša tveganje za depresijo in druge duševne motnje.

Znaki, da vašemu telesu primanjkuje omega-3 mačobnih kislin
Preberi še
Znaki, da vašemu telesu primanjkuje omega-3 mačobnih kislin

Visoka vsebnost beljakovin

Sardele so bogate z beljakovinami, ki so pomembne za gradnjo in obnovo tkiv v telesu ter ohranjanje mišične mase. Sardele so bogate tudi z esencialnimi beljakovinami, ki so ključne za rast, obnovo in delovanje telesnih celic. Poleg tega vsebujejo tudi minerale, kot so fosfor, selen, kalcij, železo, magnezij in kalij, ki so pomembni za številne telesne funkcije, vključno s presnovo, mišičnim delovanjem, kostnim zdravjem in delovanjem srca.

5 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Preberi še
5 znakov, da vam primanjkuje beljakovin

Vir vitaminov in mineralov

Sardine vsebujejo številne pomembne vitamine in minerale, vključno z vitaminom D, ki je ključen za zdravje kosti, saj pomaga pri absorbciji kalcija, prav tako pa je pomemben pri delovanju imunskega sistema. Potem je tu še selen, ki deluje kot antioksidant, in pa vitamin B12, ki je potreben za tvorbo rdečih krvnih celic, učinkovito delovanje živčnega sistema in presnovo. 

Redno uživanje sardel lahko tako pomaga ohranjati zdrave kosti, podpira imunski sistem ter preprečuje anemijo in težave z živčnim sistemom.

Sardele so okusne in enostavne za pripravo.
Sardele so okusne in enostavne za pripravo.FOTO: iStockphoto

Nizka raven živega srebra

V primerjavi z nekaterimi drugimi vrstami rib, ki so lahko onesnažene z živim srebrom, so sardine navadno manjše, posledično pa imajo nižjo raven živega srebra, kar jih naredi varnejše za redno uživanje.

Preproste za pripravo 

Sardele so dokaj enostavne za pripravo in se lahko uživajo na več načinov, na primer pečene, kuhane ali v pločevinkah. Prav tako so odličen dodatek solatam, testeninam ali sendvičem.

Sezonska živila, ki bi jih morale jesti pozimi
Preberi še
Sezonska živila, ki bi jih morale jesti pozimi

Sardele so torej majhne ribe, ki imajo številne koristi za naše zdravje. So bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, vitamini D in B12, esencialnimi beljakovinami ter minerali. Uživanje sardel lahko izboljša zdravje možganov, razpoloženje, zmanjša tveganje za srčne bolezni in izboljša kostno zdravje. Poleg tega so tudi okusne in enostavne za pripravo. 

Sardele so nasploh odlična izbira za vključitev v uravnoteženo prehrano, saj lahko prispevajo k zdravemu načinu življenja, toda kljub vsem koristim je pomembno upoštevati tudi morebitne alergije in individualne prehranske potrebe. 

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Sardele z limonami v pekaču - okusno in enostavno za pripravo!
Sardele z limonami v pekaču - okusno in enostavno za pripravo!FOTO: Dreamstime
Meso ali ribe? Kaj je bolje?
Preberi še
Meso ali ribe? Kaj je bolje?
Je belo meso res bolje uživati kot rdeče?
Preberi še
Je belo meso res bolje uživati kot rdeče?

Vir: zena.net.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375