Zadovoljna.si
Pečen sladki krompir s timijanom

Dieta

Ali je sladki krompir bolj zdrav od navadnega?

Zadovoljna.si
29. 07. 2023 05.00
0

Sladki krompir je živilo, ki se zelo pogosto znajde na krožniku tistih, ki se prehranjujejo uravnoteženo. Ne samo, da je poln hranil in vitaminov, ampak je tudi neverjetno vsestranski, okusen in enostaven za kuhanje. Najbolj je poznan po visoki vsebnosti vitamina A, vendar je tudi dober vir vitamina C in vitamina B6. Pravzaprav vam samo en srednje velik pečen sladki krompir zagotovi več kot 100 % dnevne vrednosti vitamina A, 25 % dnevne vrednosti vitamina C in 19 % dnevne vrednosti vitamina B6.

Sladki krompir ima zaradi bogate vsebnosti hranil več koristi za zdravje. Poleg številnih vitaminov je sladki krompir tudi bogat vir mineralov, saj en srednji velik gomolj zagotavlja 25 % dnevne vrednosti mangana, ki je pomemben za krepitev zdravja kosti, proizvodnjo spolnih hormonov in uravnavanje krvnega sladkorja, 20 % dnevne vrednosti bakra, ki telesu pomaga pri  funkcijah, kot je tvorba rdečih krvnih celic in 12 % dnevne vrednosti kalija, ki je bistvenega pomena za uravnavanje ravnovesja tekočin, zategovanje mišic in ohranjanje zdravega dela.

Hranilna vrednost 100 gramov surovega sladkega krompirja:

- Kalorije: 86

- Voda: 77 %

- Beljakovine: 1,6 g

- Ogljikovi hidrati: 20,1 g

- Sladkor: 4,2 grama

- Vlaknine: 3 grame

- Maščoba: 0,1 g

Kaj je sladki krompir?

Sladki krompir je korenasta zelenjava, ki spada v družino Convolvulaceae. Znan je po škrobnatem mesu sladkega okusa. Rastlina sladkega krompirja, znanstveno znana kot Ipomoea batatas, izvira iz Srednje in Južne Amerike. Zaradi svoje hranilne vrednosti in vsestranske uporabe v kulinariki se pogosto goji in uživa po vsem svetu.

Sladki krompir je na voljo v različnih barvah, vključno z oranžno, rumeno, belo in vijoličasto. Sladki krompir z oranžnim mesom je najpogostejša sorta. Meso je lahko od bledo do temno oranžne barve, po kuhanju pa postane mehko in kremasto. Tudi barva lupine se lahko razlikuje glede na sorto.

10 živil, ki naravno zmanjšujejo apetit
Preberi še
10 živil, ki naravno zmanjšujejo apetit

Ta zelenjava je bogata z osnovnimi hranilnimi snovmi in ima številne koristi za zdravje. Je dober vir prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov. Sladki krompir je še posebej znan po visoki vsebnosti betakarotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Vsebujejo tudi vitamin C, kalij, mangan in vitamin B6.

Sladki krompir je slab vir proteinov

Srednje velik sladki krompir vsebuje 2 grama beljakovin, zaradi česar je slab vir beljakovin. Vsebuje tudi sporamine, edinstvene beljakovine, ki predstavljajo več kot 80 % celotne vsebnosti beljakovin. Sporamini se proizvajajo za lažje celjenje, kadar je rastlina fizično poškodovana. Nedavne raziskave kažejo, da imajo morda antioksidativne lastnosti, poroča spletna stran Healthline.com.

Superživilo, ki ima največji delež beljakovin
Preberi še
Superživilo, ki ima največji delež beljakovin

Prednosti sladkega krompirja

Bogat s hranili

Sladki krompir je poln bistvenih hranil, kot so prehranske vlaknine, vitamini in minerali. So odličen vir vitamina A (v obliki betakarotena), vitamina C, mangana, kalija in vitamina B6.

Bogat z antioksidanti

Živahna oranžna barva sladkega krompirja kaže na prisotnost antioksidantov, zlasti betakarotena. Antioksidanti pomagajo zaščititi telo pred poškodbami celic, ki jih povzročajo škodljivi prosti radikali, kar lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca in nekatere vrste raka.

Izjemna moč antioksidantov: katere poznamo in kakšen je njihov učinek?
Preberi še
Izjemna moč antioksidantov: katere poznamo in kakšen je njihov učinek?
Sladki krompir
Sladki krompirFOTO: Adobe Stock

Za boljšo prebavo

Sladki krompir vsebuje dobro količino prehranskih vlaknin, ki spodbujajo zdravo prebavo. Vlaknine pomagajo pri rednem odvajanju blata, preprečujejo zaprtje in podpirajo zdrav črevesni mikrobiom.

Pomaga ohranjati zdravo kožo in lase

Razlog za to je, da je sladki krompir poln vitamina C, ki je potreben, da naša telesa tvorijo kolagen, beljakovino, ki jo najdemo v koži in laseh (pa tudi v mišicah, kitah, vezeh in kosteh), zaradi katere smo videti in se počutimo zdravo. Medtem ko proizvodnja kolagena v telesu s staranjem naravno upada, je pridobivanje dovolj vitamina C pomembno, da še naprej proizvajamo čim več kolagena.

Kolagen: zakaj ga uživati in kakšni so znaki pomanjkanja
Preberi še
Kolagen: zakaj ga uživati in kakšni so znaki pomanjkanja

Uravnavanje sladkorja v krvi

Kljub svoji naravni sladkosti ima sladki krompir razmeroma nizek glikemični indeks (GI), kar pomeni, da povzroča počasnejše in bolj enakomerno zvišanje ravni sladkorja v krvi v primerjavi z drugimi živili z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Zaradi tega je sladki krompir primerna izbira za posameznike, ki uravnavajo raven sladkorja v krvi, vključno s tistimi s sladkorno boleznijo.

Za zdravje srca

Sladki krompir je hrana, ki je zdrava za srce. Vsebujejo malo maščob in natrija, vsebnost vlaknin in kalija pa prispeva k vzdrževanju zdrave ravni krvnega tlaka. Poleg tega lahko antioksidanti v sladkem krompirju pomagajo zmanjšati oksidativni stres in vnetje, ki sta dejavnika tveganja za bolezni srca.

Za zdravje oči

Beta-karoten, ki ga najdemo v sladkem krompirju, se v telesu pretvori v vitamin A, ki je bistvenega pomena za ohranjanje dobrega vida in zdravja oči. Zadosten vnos vitamina A lahko pomaga preprečiti stanji, kot sta nočna slepota in starostna degeneracija makule.

sladki krompir
sladki krompirFOTO: Dreamstime

Podpora imunskemu sistemu 

Visoka vsebnost vitamina C v sladkem krompirju igra ključno vlogo pri podpiranju imunskega delovanja. Vitamin C povečuje proizvodnjo belih krvnih celic, ki so bistvenega pomena za boj proti okužbam in ohranjanje splošnega imunskega zdravja.

Uravnavanje telesne teže

Sladki krompir je lahko koristen dodatek k načrtu za uravnavanje telesne teže. Vsebujejo relativno malo kalorij, veliko vlaknin in dajejo občutek sitosti, kar lahko pomaga nadzorovati apetit in spodbuja zdravo hujšanje ali vzdrževanje telesne teže.

Pomembno je omeniti, da te koristi temeljijo na hranilni sestavi sladkega krompirja in njegovem uživanju kot delu uravnotežene prehrane. Individualne prehranske potrebe in zdravstvene razmere se lahko razlikujejo, zato je priporočljivo, da se za osebna prehranska priporočila posvetujete z osebnim zdravnikom ali registriranim dietetikom.

To živilo ima najvišjo vsebnost kalcija med vsemi žiti
Preberi še
To živilo ima najvišjo vsebnost kalcija med vsemi žiti

Sladki krompir v primerjavi z navadnim krompirjem

Mnogi sladki krompir zamenjajo z navadnim krompirjem, saj menijo, da je sladki krompir bolj zdrava izbira. Obe vrsti krompirja vsebujeta podobne količine vode, ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, predvsem sladki krompir ima včasih nižji GI in se ponaša z večjo količino sladkorja in vlaknin.

Oba sta dobra vira vitamina C in kalija, sladki krompir pa zagotavlja tudi odlične količine beta karotena, ki ga lahko vaše telo pretvori v vitamin A. Navadni krompir je morda bolj nasiten, vendar lahko vsebuje tudi glikoalkaloide, spojine, ki so lahko v velikih količinah škodljive.

Zaradi vsebnosti vlaknin in vitaminov sladki krompir pogosto velja za bolj zdravo izbiro med obema.

Vir: healthline.com, everydayhealth.com, health.com

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658