Raziskovalci so do končne ugotovitve prišli z analizo 32 do sedaj opravljenih študij, ki so preizkušale, kaj pomeni uživati testenine, medtem ko hujšamo. Del udeležencev je testenine užival kot del diete, ki je vsebovala živila z nizkim glikemičnim indeksom. Drugi del je bil na dieti z visokim glikemičnim indeksom. Testenin niso uživali. Več odvečne teže so izgubili tisti, ki so bili v prvi skupini, zato so raziskovalci zaključili, da niso testenine tiste, ki redijo.
So pa raziskovalci, ki prihajajo z univerze v Torontu, poudarili, da so se študije lotili tudi zato, ker opažajo vse večji strah pred ogljikovimi hidrati. Opažajo vse več napadov na živila, ki so dolgo veljala za osnovna – kot so kruh, riž, testenine ...
Da se ogljikovih hidratov po nepotrebnem bojimo, opozarjajo tudi prehranski strokovnjaki. Ko smo se z nutricistko Mojco Cepuš pogovarjali o napačnih prepričanjih, ki jih imamo o zdravi prehrani, nam je povedala naslednje:
“To je popoln nesmisel. Ljudje lahko hujšajo en kilogram na teden, pa vsak dan jedo kruh in krompir." Kot večina prehranskih strokovnjakov sicer priporoča polnovredne ogljikove hidrate. Ter res polaga na srce, da jih je treba uživati, saj nam dajejo energijo. Ko govorimo o hujšanju, je le treba vedeti naslednje: “To energijo boš ali porabil ali shranil v obliki maščobnih zalog za kasneje. Trik je torej, da veš, koliko energije potrebuje tvoje telo."
In podoben tak nesmisel, ki ga opaža, ko želijo ljudje shujšati, je, da se začnejo izogibati sadju. Nasprotno sama priporoča do štiri sadeže na dan. "Sadja se ljudje bojijo, ker vsebuje sladkor. Vendar sladkor nujno potrebujemo za dobro delovanje celega telesa, predvsem možganov. Niti enega dokaza ni, da bi uživanje sadja vodilo v debelost. Prav nasprotno. Uravnotežena prehrana, ki vsebuje tudi sadje, je nujno potrebna za zdravo in vitko telo. Sadje poleg vode in sladkorja vsebuje tudi veliko mineralov, vitaminov, nekaj prehranske vlaknine, antioksidante ..."
Poleg tega pravi, da ljudje potrebujemo tudi sladek okus, saj nas pomirja. Če jemo vsak dan dosti sadja, imamo manj potrebe po drugi, nezdravi sladki hrani. "In shujšali bi tudi, če bi kakšen mesec jedli le surovo zelenjavo in sadje. Tudi, če bi bilo sadja na jedilniku zelo veliko. Surovo sadje in zelenjava namreč ne vsebujeta dovolj razpoložljive energije, da bi se lahko od tega redili. Presnojedci morajo zato jesti še oreščke, kaljene kaše in podobno, da dobijo dovolj energije za cel dan."
Predelani ali polnovredni ogljikovi hidrati?
Prehranski strokovnjaki torej absolutno bolj priporočajo poseganje po polnovrednih ogljikovih hidratih. To pa zato, ker vsebujejo več za nas koristnih hranil kot tudi prehransko vlaknino, ki izboljšuje prebavo, pomaga pri izločanju toksinov iz telesa, pri hujšanju pa koristi, ker nas bolj zasiti, prepreči pa tudi prevelika nihanja krvnega sladkorja.
V študijah pa so preizkušali, kako na hujšanje vpliva uživanje navadnih belih testenin, torej predelanih testenin. Paradoksalno imajo te nizek glikemični indeks ravno, ker so predelane, kar upočasni njihovo absorpcijo in zato krvni sladkor zraste počasneje. A kljub temu prehranski strokovnjaki še vedno bolj priporočajo poseganje po polnovrednih ogljikovih hidratih, ki bi morali predstavljati četrtino vsakega našega obroka. Svetujejo, da predelane ogljikove hidrate ne uživamo pogosteje kot dvakrat ali trikrat na teden – spet tako, da ne presegajo četrtine našega obroka.
Rezultate kanadske študije pa razumite tako – če se boste prehranjevale zdravo in uravnoteženo, vam doseganja bolj zdrave teže ne bo preprečilo niti uživanje belih testenin. Študije, ki so jih raziskovalci analizirali, so sicer skupaj vključevale 2.448 udeležencev, ki so imeli težave s težo. Ugotovili so, da so tisti udeleženci, ki so na dieti z nizkim glikemičnim indeksom povprečno pojedli tri in pol skodelice testenin na teden izgubili približno 0,70 kilograma več kot udeleženci na dieti z visokim glikemičnim indeksom. Povprečno so jih spremljali od 12 do 24 tednov.
Prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš pa je sicer opozorila še na eno pogosto napačno prepričanje, ki ga imamo, in je povezano z glikemičnim indeksom. Mislimo, da je treba hrano ločevati.
“Ljudje zmotno mislijo, da naše telo ni sposobno prebaviti na primer krompirja in mesa skupaj. To ne drži. Je sposobno. A paziti je treba na velikost obroka. Če poješ ogromno božično večerjo, se boš počutil slabo. A ne zato, ker si mešal meso in krompir, ampak ker si pojedel preveč.”
Pravzaprav je za glikemično obremenitev obroka bolje mešati krompir in meso in solato:
“Če mešamo krompir in meso in solato v enem obroku, je manjša glikemična obremenitev obroka. To pomeni, da obrok manj dvigne krvni sladkor. To je še posebej pomembno za sladkorne bolnike. Če bodo ti pojedli krompir kot samostojen obrok, se jim bo krvni sladkor dvignil bolj, kot če bodo pojedli krompir in meso in solato skupaj.”
Zaključek: uživajte zdravo in uravnoteženo prehrano, kar pomeni, da lahko kdaj posežete tudi po belem kruhu ali testeninah. Sicer pa vsekakor uživajte predvsem polnovredne ogljikove hidrate, ki si jih privoščite absolutno brez slabe vesti.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV