Zadovoljna.si
Hujšanje

Dieta

Z volumetrijsko dieto na zdrav način nad kilograme

S.B.
07. 01. 2021 08.36
0

Volumetrijska dieta temelji na nizkokaloričnih živilih. Z njimi je namreč lažje nadzirati občutek lakote in posledično je tovrstna dieta pri analizi ameriškega Združenja nutricistov v kategoriji za hujšanje zavzela drugo mesto glede na priljubljenost.

Po svojih pravilih je volumetrijska dieta podobna fleksiterijanski. Zasnovala jo je profesorica in nutricistka z Univerze v Pensilvaniji, Barbara Rolls, ki je kar dvajset let preučevala, kako občutek zapolnjenosti v želodcu vpliva na lakoto in posledično debelost posameznika. Barbara je diplomirana nutricistka in doktorica znanosti, ki je v svoji karieri objavila več kot 170 znanstvenih del s področja prehranskih navad. Svoje študije, zaključke in misli je zapisala v treh knjižnih uspešnicah The Volumetrics Weight-Control Plan (2005), The Volumetrics Eating plan (2007) in The Ultimate Volumetrics Diet (2013).

Sveža zelenjava in sadje sta temeljni skupini prehranjevanja te diete.
Sveža zelenjava in sadje sta temeljni skupini prehranjevanja te diete.FOTO: Shutterstock
Pozabite na počepe, to je najboljša vaja za zadnjico
Preberi še
Pozabite na počepe, to je najboljša vaja za zadnjico

Celoten jedilnik volumetrijske diete je zasnovan na živilih, obogatenih z vodo, torej predvsem na sadju in zelenjavi, ki vsebuje manj škroba, ter prehranskih vlakninah, kot so celovite žitarice ter nemastno meso, perutninsko meso, ribe, nemastno mleko in fermentirani mlečni proizvodi ter na kombinacijah vseh teh živil v juhah in solatah.

Živila z visoko energijsko vrednostjo, kot so olje, oreščki, sir, mastno meso, krekerji, čips in drugi slani prigrizki, keksi in čokolade, sicer niso popolnoma prepovedani, le omejiti je treba njihovo uživanje in si jih privoščiti le občasno. Podobno velja tudi za alkohol in kofeinske napitke. Za razliko od diet, ki zahtevajo odrekanje, lahko pri volumetrijski dieti uživate v hrani in priporočenih živilih, ne da bi se povsem osredotočali na količino.

Nicole Kidman je brez ličil neprepoznavna
Preberi še
Nicole Kidman je brez ličil neprepoznavna

Ta dieta je bolj osredotočena na spremembo prehranskih navad, kot pa na samo izgubo kilogramov. Končni cilj diete je napolniti volumen želodca, ne da bi pri tem v telo vnesli večje količine energijskih vrednosti in pri tem ostali lačni. Gre torej za občutek sitosti z manj energijsko polnimi živili. Zato je prav mogoče, da boste s to dieto pojedli količinsko več, kot ste ponavadi, in pri tem vseeno izgubljali kilograme.

Volumetrijska dieta temelji na solatah in juhah iz zelenjave.
Volumetrijska dieta temelji na solatah in juhah iz zelenjave.FOTO: Dreamstime

Prednosti volumetrijske diete

Pravila diete so enostavna in prilagodljiva, prehrana pa je lahko raznolika in uravnotežena. V njej prevladujejo sveža in osvežujoča živila, hkrati pa ni potrebno veliko odrekanja ter občutka lakote. Kilogrami izginjajo postopoma, če tovrstno dieto upoštevate kot dolgotrajen način prehranjevanja, pa boste z njo prav gotovo lažje uravnali in obdržali svojo telesno težo in pridobili lepšo obliko postave.

Pomanjkljivosti volumetrijske diete

Glede na to, da dieta temelji na živilih, kot so stročnice, rjavi riž, nemastno meso in mleko, lahko na drugi strani po dolgotrajni uporabi tega načina prehranjevanja telo začne izgubljati maščobe in vitamine, ki so topni v maščobah, kot so vitamin A, D, E in K. Četudi so vlaknine izjemno dobre za uravnavanje prebave, lahko naglo povečana uporaba le-teh privede do napenjanja, krčev in vetrov. Zato je treba k tej dieti pristopiti počasi in postopoma uvajati vse več priporočljivih živil. Hkrati pa je treba piti zadostne količine vode, da bi vlaknine lahko lažje prehajale skozi telo.

Hujšanje z luno: prečistite svoje telo in se znebite odvečnih kilogramov
Preberi še
Hujšanje z luno: prečistite svoje telo in se znebite odvečnih kilogramov
Slovenska nutricionistka razkrila največje zmote o hujšanju
Preberi še
Slovenska nutricionistka razkrila največje zmote o hujšanju

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375