Res je, da predelani hrani z visoko vsebnostjo sladkorja in rafiniranih žit običajno primanjkuje pomembnih vitaminov in mineralov, toda veliko živil z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov vsebuje tudi veliko drugih hranil in vlaknin, kar je lahko dejansko zelo dobro za vas.
Živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki so pravzaprav neverjetno zdrava
Kvinoja
Kvinoja je v zadnjih letih postala neverjetno priljubljena. Kuhana kvinoja vsebuje 70 % ogljikovih hidratov, zaradi česar je hrana z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, vendar pa je kvinoja tudi dober vir beljakovin in vlaknin.
Kvinoja je bogata s številnimi minerali in rastlinskimi spojinami in je povezana z različnimi koristmi za zdravje, vključno z izboljšanim nadzorom krvnega sladkorja in zdravjem srca. Poleg tega ne vsebuje glutena, zaradi česar je priljubljena alternativa pšenici za tiste, ki so na dieti brez glutena. Kvinoja je zelo nasitna tudi zato, ker je relativno bogata z vlakninami in beljakovinami. Iz tega razloga lahko pomaga spodbujati zdravo uravnavanje telesne teže in zdravje črevesja.
Oves
Oves je neverjetno zdravo polnozrnato žito in odličen vir številnih vitaminov, mineralov in antioksidantov. Surovi oves vsebuje približno 70 % ogljikovih hidratov, oves pa je tudi relativno dober vir beljakovin, vsebuje jih namreč več kot večina žit. Uživanje ovsa lahko tudi zniža raven sladkorja v krvi, zlasti pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Poleg tega je oves zelo nasiten, kar bi lahko pomagalo vzdrževati zdravo težo.
Ajda
Surova ajda vsebuje približno 75 gramov ogljikovih hidratov, medtem ko kuhana ajdova kaša vsebuje približno 19,9 grama ogljikovih hidratov na 100-gramsko porcijo. Ajda je zelo hranljiva, vsebuje tako beljakovine kot vlaknine, ima pa tudi več mineralov in antioksidantov kot mnoga druga žita.
Banane
Ena velika banana vsebuje približno 31 gramov ogljikovih hidratov bodisi v obliki škroba ali sladkorja. Banane so bogate tudi s kalijem ter vitaminoma B6 in C ter vsebujejo več koristnih rastlinskih spojin. Zaradi visoke vsebnosti kalija lahko banane pomagajo znižati krvni tlak in izboljšajo zdravje srca.
Nezrele, zelene banane imajo več škroba. Med zorenjem banan se ta pretvori v naravne sladkorje, banane pa med tem porumenijo. Zato boste zaužili več škroba in manj sladkorja, če boste banane uživali, ko so manj zrele.
Sladki krompir
Pol skodelice pireja sladkega krompirja vsebuje približno 20,7 grama ogljikovih hidratov, ki so sestavljeni iz škroba, sladkorja in vlaknin.
Sladki krompir je tudi bogat vir vitamina A, vitamina C in kalija. Še več, poln je antioksidantov, spojin, ki pomagajo nevtralizirati škodljive proste radikale v vaših celicah. Na ta način vas zaščitijo pred kroničnimi boleznimi.
Jabolka
Jabolka so znana po svojem sladkem, trpkem okusu in hrustljavi teksturi. Na voljo so v številnih barvah, velikostih in okusih, vsi pa običajno vsebujejo približno 14 do 16 gramov ogljikovih hidratov na 100 gramov. Jabolka se ponašajo tudi s številnimi vitamini in minerali, a običajno le v majhnih količinah. So pa dober vir vitamina C, antioksidantov in vlaknin. Uživanje jabolk ima tudi več koristi za zdravje, vključno z izboljšanim nadzorom krvnega sladkorja in zdravjem srca.
Čičerika
Čičerika vsebuje 27,4 grama ogljikovih hidratov na 100-gramsko porcijo in skoraj 8 gramov vlaknin. Je tudi dober vir rastlinskih beljakovin. Čičerika vsebuje veliko vitaminov in mineralov, vključno z železom, fosforjem in vitamini skupine B.
Zadovoljna fit
Vir: noplanetb.tportal.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV