Zadovoljna.si
Oves

Dieta

Ta živila so dokaz, da so ogljikovi hidrati lahko zelo zdravi

N. Č.
31. 08. 2024 09.34
0

V zadnjih nekaj letih so ogljikovi hidrati dobili slab glas. Ljudje jih pogosto povezujejo s povečanjem telesne teže, sladkorno boleznijo tipa 2 in številnimi drugimi zdravstvenimi težavami.

Res je, da predelani hrani z visoko vsebnostjo sladkorja in rafiniranih žit običajno primanjkuje pomembnih vitaminov in mineralov, toda veliko živil z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov vsebuje tudi veliko drugih hranil in vlaknin, kar je lahko dejansko zelo dobro za vas.

Ogljikovi hidrati niso tako škodljivi, kot si mislite
Preberi še
Ogljikovi hidrati niso tako škodljivi, kot si mislite

Živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki so pravzaprav neverjetno zdrava

Kvinoja

Kvinoja je v zadnjih letih postala neverjetno priljubljena. Kuhana kvinoja vsebuje 70 % ogljikovih hidratov, zaradi česar je hrana z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, vendar pa je kvinoja tudi dober vir beljakovin in vlaknin.

Kvinoja je bogata s številnimi minerali in rastlinskimi spojinami in je povezana z različnimi koristmi za zdravje, vključno z izboljšanim nadzorom krvnega sladkorja in zdravjem srca. Poleg tega ne vsebuje glutena, zaradi česar je priljubljena alternativa pšenici za tiste, ki so na dieti brez glutena. Kvinoja je zelo nasitna tudi zato, ker je relativno bogata z vlakninami in beljakovinami. Iz tega razloga lahko pomaga spodbujati zdravo uravnavanje telesne teže in zdravje črevesja.

Kvinoja
KvinojaFOTO: iStock

Oves

Oves je neverjetno zdravo polnozrnato žito in odličen vir številnih vitaminov, mineralov in antioksidantov. Surovi oves vsebuje približno 70 % ogljikovih hidratov, oves pa je tudi relativno dober vir beljakovin, vsebuje jih namreč več kot večina žit. Uživanje ovsa lahko tudi zniža raven sladkorja v krvi, zlasti pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Poleg tega je oves zelo nasiten, kar bi lahko pomagalo vzdrževati zdravo težo.

Ovsena kaša pomaga pri izgubi kilogramov in izboljša prebavo
Preberi še
Ovsena kaša pomaga pri izgubi kilogramov in izboljša prebavo

Ajda

Surova ajda vsebuje približno 75 gramov ogljikovih hidratov, medtem ko kuhana ajdova kaša vsebuje približno 19,9 grama ogljikovih hidratov na 100-gramsko porcijo. Ajda je zelo hranljiva, vsebuje tako beljakovine kot vlaknine, ima pa tudi več mineralov in antioksidantov kot mnoga druga žita.

Banane

Ena velika banana vsebuje približno 31 gramov ogljikovih hidratov bodisi v obliki škroba ali sladkorja. Banane so bogate tudi s kalijem ter vitaminoma B6 in C ter vsebujejo več koristnih rastlinskih spojin. Zaradi visoke vsebnosti kalija lahko banane pomagajo znižati krvni tlak in izboljšajo zdravje srca.

Kaj se zgodi v telesu, če pojeste tri banane na dan?
Preberi še
Kaj se zgodi v telesu, če pojeste tri banane na dan?

Nezrele, zelene banane imajo več škroba. Med zorenjem banan se ta pretvori v naravne sladkorje, banane pa med tem porumenijo. Zato boste zaužili več škroba in manj sladkorja, če boste banane uživali, ko so manj zrele.

Manj zrele banane imajo več škroba in manj sladkorja.
Manj zrele banane imajo več škroba in manj sladkorja. FOTO: Adobe Stock
6 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti banane
Preberi še
6 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti banane

Sladki krompir

Pol skodelice pireja sladkega krompirja vsebuje približno 20,7 grama ogljikovih hidratov, ki so sestavljeni iz škroba, sladkorja in vlaknin.

Sladki krompir je tudi bogat vir vitamina A, vitamina C in kalija. Še več, poln je antioksidantov, spojin, ki pomagajo nevtralizirati škodljive proste radikale v vaših celicah. Na ta način vas zaščitijo pred kroničnimi boleznimi. 

Ali je sladki krompir bolj zdrav od navadnega?
Preberi še
Ali je sladki krompir bolj zdrav od navadnega?

Jabolka

Jabolka so znana po svojem sladkem, trpkem okusu in hrustljavi teksturi. Na voljo so v številnih barvah, velikostih in okusih, vsi pa običajno vsebujejo približno 14 do 16 gramov ogljikovih hidratov na 100 gramov. Jabolka se ponašajo tudi s številnimi vitamini in minerali, a običajno le v majhnih količinah. So pa dober vir vitamina C, antioksidantov in vlaknin. Uživanje jabolk ima tudi več koristi za zdravje, vključno z izboljšanim nadzorom krvnega sladkorja in zdravjem srca.

Jabolka so dober vir vitamina C, antioksidantov in vlaknin.
Jabolka so dober vir vitamina C, antioksidantov in vlaknin. FOTO: Dreamstime

Čičerika

Čičerika vsebuje 27,4 grama ogljikovih hidratov na 100-gramsko porcijo in skoraj 8 gramov vlaknin. Je tudi dober vir rastlinskih beljakovin. Čičerika vsebuje veliko vitaminov in mineralov, vključno z železom, fosforjem in vitamini skupine B.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: noplanetb.tportal.hr

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658