Zadovoljna.si
Tehtnica

Dieta

Nikakor ne morete shujšati? Vzrok je morda v vašem črevesju

Špela Zupan
25. 05. 2021 08.12
0

Vzrok neuspeha pri hujšanju je lahko tudi nezdravo, leno, "zapacano" črevesje, pritrjujejo raziskave. Kakšni so znaki neravnovesja v črevesni flori in kako ga znova vzpostaviti, pojasnjuje certificirana prehranska svetovalka Vlatka Bartolić Iori.

V črevesju imamo na stotine bakterij in pri zdravem človeku jih je dobrih okoli 70 odstotkov. Med njimi so probiotiki - prijazni in super zdravi živi mikroorganizmi, ki poskrbijo za pravilno presnovo in optimalno delovanje možganov, srca in ožilja, ki vplivajo na vsesplošno počutje in ki so ključni za krepak imunski sistem. Bakterijska črevesna flora pomembno vpliva tudi na telesno težo in "zapacano" črevesje je lahko vzrok, da nikakor ne morete shujšati. Tako so pokazale tudi različne raziskave, v katerih so ugotovili, da imajo prekomerno težki manj raznovrstnih dobrih bakterij v črevesju kot vitkejši, da imajo suhi imajo več tako imenovanih bakterij Bacteroidete in debeli več bakterij Firmicutes. Prav v tem naj bi bil vzrok, da slednji veliko težje shujšajo.

Kaj jesti za večerjo, če želite shujšati?
Preberi še
Kaj jesti za večerjo, če želite shujšati?

Certficirana prehranska svetovalka Vlatka Bartolić Iori po 25 letih izkušenj na področju zdravega načina življenja ugotavlja, da ima porušeno ravnovesje v črevesju precej ljudi, saj v današnjem času uživamo preveč predelane hrane, transmaščob, rdečega mesa, sladkorja, kofeina, alkohola ter se obenem mnogo premalo gibamo in smo prepogosto pod stresom. Ravnovesje v črevesni flori lahko poleg nezdrave hrane, negibanja in stresa porušijo tudi jemanje antibiotikov (ob katerih je mimogrede vedno priporočljivo uživati probiotike), oslabitev imunskega sistema, glivične okužbe, prebavne motnje in prvi znaki, da je v črevesju nekaj narobe, so nespečnost, napihnjenost, kronična utrujenost, pekoča zgaga, zadah, vnetja, alergije, zaprtje, upočasnitev presnove. Znak je tudi prekomerna lakota, pri čemer nam lahko pomagajo probiotiki, saj med drugim pripomorejo k uravnavanju hormonov, ki pošiljajo možganom signale sitosti. 

Probiotike najdemo v fermentirani hrani - v jogurtu, kefirju, kislem mleku, kislem zelju, kislih kumaricah in drugi vloženi zelenjavi, siru ...
Probiotike najdemo v fermentirani hrani - v jogurtu, kefirju, kislem mleku, kislem zelju, kislih kumaricah in drugi vloženi zelenjavi, siru ...FOTO: Dreamstime

"Podrto ravnotežje v črevesju se odraža v najrazličnejših težavah in nujno ga je treba vnovič vzpostaviti. Pri tem si lahko pomagamo s probiotiki in z zaužitjem bakterij, ki so v sicer v neokrnjenem črevesju naravno že same po sebi, in sčasoma lahko znova ustvarimo normalno, zdravo črevesno floro," je razložila. Zdravo črevesje je namreč ključ do vsesplošnega zdravja in do vzpostavitve močnega imunskega sistema. "V njem se razgrajajo maščobe, se gradi naš imunski sistem, se absorbirajo osnovne pomembne hranljive snovi, vitamini, minerali. Če pa se v črevesju stalno bojujejo dobre in slabe bakterije ter če zmagujejo in prevladujejo slabe, so rezultati napihnjenost, kronična utrujenost, razne alergije, intolerance na hrano, vnetja, glavoboli, slab imunski sistem in seveda kopičenje odvečnih maščobnih celic," je opozorila.

Kaj je GAPS dieta, ki izboljša prebavo in lajša anksioznost?
Preberi še
Kaj je GAPS dieta, ki izboljša prebavo in lajša anksioznost?

Da, "zapacano" in leno črevo je zelo pogosto razlog za kopičenje maščobnih oblog in toksinov, za pridobivanje nezaželenih kilogramov. "Absolutno je prehranjevanje z dodatkom probiotikov zelo pomembno za naše zdravje in tu se začne prvi korak k hujšanju," je poudarila Vlatka Bartolić Iori. Lahko jih uživamo s hrano ali v obliki dodatkov. V fermentirani hrani so med drugim v probiotičnem jogurtu, kefirju, skuti, v siru, kislem mleku, kislem zelju in repi, kislih kumaricah. "Ampak zelo pogosto pozabljamo, da probiotiki za obstoj potrebujejo dobro hrano in to so prebiotiki. Torej, ni dovolj samo uživanje probiotikov, obenem potrebujemo dobre vlaknine, oligosaharide, ki dosežejo debelo črevo - živila, kot so korenina cikorije, regrat, surov česen, čebula, por, beluši, banane, polnozrnati kruh, kuruza ..." je dodala.

Na tržišču so na voljo različna prehranska dopolnila s probiotičnimi kulturami v obliki kapsul, praškov, tablet. Po navedbah prehranske svetovalke je pri jemanju dodatkov potrebno poznavanje delovanja probiotikov in ustrezne količine sevov, da bi zagotovili ugoden učinek na zdravje. V vsakem primeru pa je pomembno, da so probiotiki narejeni tako, da preživijo pot skozi želodec v črevesje, in da jih uživamo dovolj časa. "Koristni učinki probiotikov se pokažejo le, če smo jih zaužili v zadostni količini in če smo jih uživali dovolj dolgo. V črevesju preživijo razmeroma kratek čas, zato jih je treba jemati redno in ves čas, ko želimo, da učinkujejo," je poudarila.

Poleg probiotikov je treba uživati tudi dovolj prebiotikov, vlaknin, ki služijo kot vir hrane za dobre bakterije v debelem črevesu, zdrava pa so tudi zelišča in začimbe.
Poleg probiotikov je treba uživati tudi dovolj prebiotikov, vlaknin, ki služijo kot vir hrane za dobre bakterije v debelem črevesu, zdrava pa so tudi zelišča in začimbe. FOTO: Dreamstime

Zdravo črevo pomeni zdravo telo. Ponuja ključ do zdravja, dobrega počutja in tudi hujšanja. Če je porušeno črevesno ravnovesje, ga je treba znova vzpostaviti z zdravo prehrano in z uživanjem dovolj probiotikov in tudi prebiotikov. Obenem je treba za vzdrževanje telesne teže jesti uravnoteženo in zdravo; Vlatka Bartolić Iori priporoča veliko zelenjave, sadja, polnozrnatih žitaric z visoko vsebnostjo vlaknin in stročnic, zdravih maščob, kot so denimo omega-3-maščobne kisline. Svetuje uporabo zelišč in začimb, ker imajo ogromno zdravilnih snovi in ker dajejo okus, zato boste ob pripravi jedi lahko manj solili. Iz prehrane odstranite sladkor in predelane ogljikove hidrate, pijte dovolj vode, sproščajte se, telovadite, poskrbite za dober in dolg spanec, je naštela. Upoštevajte njene nasvete, črevesje vam bo hvaležno.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375