Zadovoljna.si
Zdravo življenje

Novice

Poskrbimo za svoje zdravje z ghijem

E.Ž.
2008-05-05 10:45
0

Ghi ali prečiščeno maslo je v ajurvedi eno najbolj čislanih živil, ki najmanj od vseh maščob in olj obremenjuje jetra.

Delamo ga iz naravnega neslanega kravjega masla, ki ga dobimo pri kmetu ali na živilski tržnici. Pripravljamo ga v stekleni ali lončeni posodi, lahko tudi v emajlirani, ne pa v posodi iz nerjavečega jekla ali iz litega železa.

Ghi lahko brez bojazni, da se bo pokvaril, neomejeno dolgo hranimo v hladilniku ali na sobni temperaturi. S časom celo pridobi nekatere kvalitete, ki jih lahko izrabimo v zdravilne namene.

Maslo v posodi na srednje močnem ognju stopimo in počasi zavremo; takrat se začne na površju peniti. Plamen zmanjšamo na minimum in na šibkem ognju kuhamo, dokler maščoba ne postane prozorna in močno rumene do bakrene barve. Maslo se ne peni več, na dnu posode pa je videti drobce odpadne snovi. Posodo umaknemo z ognja in pustimo, da se oljnata tekočina rahlo ohladi. Potem jo precedimo skozi nekajkrat prepognjeno gazo (nikakor ne skozi kovinsko cedilo!) v čisto lončeno ali stekleno posodo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 141