Zadovoljna.si
Zdravo življenje

Novice

Poskrbimo za svoje zdravje z ghijem

E.Ž.
05. 05. 2008 10.45
0

Ghi ali prečiščeno maslo je v ajurvedi eno najbolj čislanih živil, ki najmanj od vseh maščob in olj obremenjuje jetra.

Ghi je zelo uporaben tudi v kuhinji.
Ghi je zelo uporaben tudi v kuhinji.FOTO: Reuters

Delamo ga iz naravnega neslanega kravjega masla, ki ga dobimo pri kmetu ali na živilski tržnici. Pripravljamo ga v stekleni ali lončeni posodi, lahko tudi v emajlirani, ne pa v posodi iz nerjavečega jekla ali iz litega železa.

Ghi lahko brez bojazni, da se bo pokvaril, neomejeno dolgo hranimo v hladilniku ali na sobni temperaturi. S časom celo pridobi nekatere kvalitete, ki jih lahko izrabimo v zdravilne namene.

Maslo v posodi na srednje močnem ognju stopimo in počasi zavremo; takrat se začne na površju peniti. Plamen zmanjšamo na minimum in na šibkem ognju kuhamo, dokler maščoba ne postane prozorna in močno rumene do bakrene barve. Maslo se ne peni več, na dnu posode pa je videti drobce odpadne snovi. Posodo umaknemo z ognja in pustimo, da se oljnata tekočina rahlo ohladi. Potem jo precedimo skozi nekajkrat prepognjeno gazo (nikakor ne skozi kovinsko cedilo!) v čisto lončeno ali stekleno posodo.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646