Zadovoljna.si
Lunine mene

Horoskop znamenja

Kaj pomenijo lunine mene?

Špela Plemelj, astrologinja
14. 12. 2019 08.43
0

Vse v naravi ima svoj cikel, svoj krog. Tudi ljudje imamo v življenju določena obdobja, ki se nam ponavljajo. Med te zagotovo lahko prištejemo cikel dneva in noči, tedenski cikel, meseči, letni… Ljudje si pač zastavimo neko ciklično obdobje po pomembnosti, ker je to morda stvar navade ali običaja in temu največkrat pripisujemo dodano vrednost. Med takšne cikle sodijo rojstni dnevi in razne obletnice, ki so zaznamovane s tem, kar poimenujemo dan ali datum.

Med prve astrologe sodijo že prva ljudstva na Zemlji, kar datira v zelo zgodnjo zgodovino, starih Egipčanov, Mezopotamcev, kasneje seveda Grkov in tako naprej. Mednje sodijo ljudje, ki so opazovali naravo in njen ritem in so med drugim veljali tudi za nekakšne zgodnje znanstvenike. Naravo pa so bili skoraj primorani opazovati takratni kmetje, saj so se le tako lahko orientirali, v kakšnem obdobju so in kakšno obdobje jih čaka. Ker je ritem cikličen, so ta ljudstva prihajala do zelo sorodnih spoznanj in vse skupaj začeli še podrobneje raziskovati.

Zaradi letnega cikla so lahko pričakovali in se pripravljali za obdelovanje zemlje, ki so jo uporabljali za pridobivanje svojih pridelkov, vzdrževanje družine, družbe itd. Vse to ima svoj časovni cikel in ritem. Lunin cikel je najkrajši in zelo podoben sončevemu. To je vpliv, ki ga ljudje tudi najbolj začutimo. Že samo spreminjanje svetlobe v temo ima na nas, ki smo živa bitja, močan vpliv. V dnevnem času, ko nas spremlja sonce in svetloba, smo bolj produktivni, imamo več energije, optimizma, elana in volje. Ko nas sonce za določen čas zapusti in nastopi noč, ki jo spremlja luna, pa smo vsi že avtomatično bolj umirjeni, utrujeni, nekateri sproščeni, drugi pa  daljšem obdobju teme/noči zapadejo tudi v razne psihološke motnje (kot je na primer depresija).

Lunine mene
Lunine meneFOTO: Shutterstock

Ta kratek, dnevni lunin vpliv seveda zaznavamo vsi. Ima pa luna še en svoj mesečni cikel, ki traja približno 28 dni. To je rast in upadanje lune, ko s svojo dinamiko pokaže tudi drugačne smernice. Luna svoj cikel začenja v fazi mlaja ali mlade lune, ko je na nebu skoraj ne vidimo s svojim prostim očesom. To pa se pojavi zato, ker takrat pride do poravnave zemlje, sonca in lune v eni in isti liniji. Luna je med zemljo in soncem, zato njenega obličja ne moremo videti, saj zemlji jemlje svetlobo in se ˝skriva˝. S strani zemlje vidimo njeno senčno stran. To je tudi čas, ko je lunin vpliv na nas zelo majhen in zato pravimo, da imamo manj energije. To je čas počitka in čas, da napolnimo svoje energije, saj se pripravljamo na nove podvige in že začenjamo kovati nove cilje.

Druga faza, ki jo luna naredi v roku enega tedna od pojava mlaja, je prvi krajec. To je faza, ko rečemo, da luna raste in se debeli. V tem obdobju imamo več volje in zaznavamo nekakšno napetost in celo vznemirjenje, da naredimo stvari. Imamo nek elan in energija v nas, nas spodbuja, da smo aktivni.

Tretja faza, je faza polne lune ali ščipa, ki nastopi v dobrih dveh tednih po mlaju. To veliko ljudi zaznava kot veliko napetosti, povečane energije in nemira. V nas kar vse trepeta in želja je, da smo prvi, ter da stvari dosežemo je zelo velika. Zato je ob teh prelomnih obdobjih toliko več dogajanja med ljudmi, v odnosih, tudi v prometu, v obdobju polne lune, je poravnava lune, zemlje in sonca takšna, da luna stoji točno nasproti sonca, ki jo le ta lahko obsije. Zaradi tega lahko nekateri delujejo tudi bolj evforično in nepremišljeno.

Zadnja faza nastopi z zadnjim krajcem, ko vpliv lune začenja izgubljati svojo moč. Rečemo tudi, da je v padu. To je čas, ki ga ljudje zaznamo kot tiste posledice, ki so nastale, po razburljivih trenutkih. Smo še vedno v obdobju povečanje energije, ki pa jo v tem primeru uporabimo za zaključevanje projektov in dokončevanje nalog, ki smo se jih lotili predhodno. To je čas, ko luna zopet začenja izgubljati svoj sijaj in mi potrebujemo več časa in prostora, da realiziramo določeno nalogo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368