Zadovoljna.si
Astrologija

Horoskop znamenja

Kdaj nas letos čaka retrogradni Merkur?

J.V.
16. 02. 2023 07.33
0

Izvedite vse o pojavu retrogradnega Merkurja in o tem, kako razumeti njegovo kompleksnost.

Retrogradni Merkur je pogosto obdobje zmede in kaosa, a ni nujno, da je tako. Če razumete zapletenost retrogradnega Merkurja, se lahko bolje pripravite na ta čas ali celo izkoristite ta edinstveni astrološki dogodek.

Kaj je retrogradni Merkur?

Retrogradni Merkur je izraz, ki se uporablja za opis pojava, pri katerem se zdi, da se Merkur premika nazaj z naše perspektive tukaj na Zemlji. Gre za optično prevaro zaradi relativnega gibanja Zemlje in Merkurja okoli Sonca. Zaradi tega relativističnega pogleda bo Merkur videti, kot da se giblje nazaj v intervalih po svoji orbiti okoli sonca.

Česa ni dobro početi, ko je Merkur retrograden?
Preberi še
Česa ni dobro početi, ko je Merkur retrograden?
Retrogradni Merkur se zgodi trikrat na leto.
Retrogradni Merkur se zgodi trikrat na leto. FOTO: Shutterstock

Kako retrogradni Merkur vpliva na nas?

Retrogradni Merkur lahko pomembno vpliva na nas na načine, ki segajo od manjših nevšečnosti do večjih katastrof. Povezujejo ga z dogodki, kot so komunikacijske in potovalne zamude, tehnološke okvare, nesporazumi, zapleti in dolgotrajni konflikti. Medtem ko nekateri menijo, da so ti učinki minimalni, je pametno, da se zavedamo možnih motenj, ki jih ta pojav lahko povzroči, ko se pojavi. Zato je pomembno, da v tem obdobju sprejmete previdnostne ukrepe, kot je dvojno preverjanje vseh načrtov in več pozornosti na okolico.

"Seveda je za obdobje, ko Merkur začenja svojo retrogradno pot, značilno, da je ta vpliv močnejši, kar nas na tak ali drugačen način zaustavi. Predstavniki znamenja dvojčkov in devic najmočneje občutijo to spremembo, ne smemo pa spregledati, da ta vpliv prav tako zaznajo vsi, ki imajo ti dve znamenji v svojem ascendentu oziroma na svojem začetku karte," nam je pojasnila astrologinja Špela Plemelj in dodala, da je Merkur drugi najhitrejši planet in v enem letu običajno naredi tri retrogradna gibanja v različnih znamenjih. 

Kaj pomeni, če ste rojeni z Merkurjem v znamenju?
Preberi še
Kaj pomeni, če ste rojeni z Merkurjem v znamenju?

Retrogradni Merkur 2023

Približno trikrat na leto se zgodi, da planet, ki je najbližji Soncu, 'prehiti' Zemljo in za to obdobje pravimo, da je Merkur retrograden in tudi letos ne bo nič drugače. To so obdobja, ko bo Merkur retrograden:

- od 1. aprila do 25. aprila,

- od 4. avgusta do 28. avgusta,

- od 25. novembra do 15. decembra.

Retrogradni Merkur lahko pomembno vpliva na nas.
Retrogradni Merkur lahko pomembno vpliva na nas.FOTO: Dreamstime

Planet Merkur

Merkur je najmanjši in Soncu najbližji planet, nebesno telo, zavito v tančico skrivnosti. S svojimi prostranimi vulkanskimi ravninami, ekstremnimi temperaturami in neverjetno množico kraterjev je to osupljiv svet, ki še naprej osvaja našo domišljijo. 

Je najmanjši planet v našem sončnem sistemu s premerom 4879 km. Je le malo večji od Zemljine Lune in je drugi najgostejši planet za Zemljo. Njegova povprečna gostota je 5,427 g/cm3, kar nakazuje, da ima veliko železno jedro. Temperatura na njegovi površini lahko podnevi doseže 430 C, ponoči pa –180 C.

Njegov dan traja 176 zemeljskih dni, medtem ko orbita potrebuje 88 dni, da opravi en obrat okoli sonca.

Merkurjev dan je v primerjavi z drugimi planeti izjemno dolg. Njegova rotacija, ki je znana kot njen dan, traja neverjetnih 176 zemeljskih dni. Po drugi strani pa njegova orbita – pot, ki ji sledi okoli Sonca – v povprečju potrebuje 88 dni, da opravi en obrat. To pomeni, da če na Merkurju preživite 36 dni, bo opravil dva polna orbite in videl polni cikel dan/noč!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375