Zadovoljna.si
Rožle jima je pokazal, kako pravilno udariti žogico.

Hujšajmo skupaj

Z igranjem skvoša do lepe zadnjice

Nina Valant
2010-01-11 19:10
1

Ines in Claudia, gorenjski udeleženki akcije Hujšajmo skupaj, sta tokrat spoznali za njiju nov šport in bili navdušeni. Da treningi niso preveč monotoni, ju je trener Denis odpeljal k profesionalnemu igralcu Rožletu Langusu, ki jima je predstavil skvoš in pokazal nekaj osnovnih udarcev.

Skvoš je igra z loparjem in votlo gumijasto žogico, ki jo igrata dva igralca v prostoru, obdanem s štirimi stenami. Vsaj ena stena je steklena, lahko pa se igra tudi na igrišču, kjer so steklene štiri stene, kar omogoča, da napeto igro spremlja več gledalcev. Je eden intenzivnejših športov in lahko se pohvali tudi s tem, da ga igra največ rekreativcev na svetu.

Skvoš so igrali v zaporih

Začetki skvoša segajo že v začetek 19. stoletja, ko so zaporniki londonskega Fleeta za 'rekreacijo' odbijali trdo žogico od stene, med katerimi jih je večina to že počela z loparjem. Zato so jo tudi poimenovali 'igra loparjev' (game of Rackets). Po spletu naključij se je igra pozneje, okoli leta 1830, pojavila na priznani londonski šoli Harrow, ki ji tudi pripisujejo izum tega športa. Uporabljati so namreč začeli mehko žogico, s katero so igri dodali dinamiko, in omogočili večje število različnih udarcev.

Zaradi popularnosti igre in hitrega razvoja so prva igrišča zgradili prav na Harrowu leta 1864. Angleži so preko svojih kolonij igro ponesli v svet in po nekaj standardizacijah je skvoš dobil podobo, ki jo poznamo danes.

Navudšeni igralci pravijo, da je skvoš igra, ki te popolnoma prevzame ali pa ti sploh ni do nje. Vmesne stopnje ni. Igra je namenjena prav vsem, tako mladim kot starim in seveda tudi predstavnicam nežnejšega spola.

V igrišču nasprotnika z loparjem izmeniïčno udarjata gumijasto žogico, igra je hitra in dinamična. Osnove skvoša lahko osvojimo zelo hitro, za dobro igranje pa je potrebno več treninga. Ker je skvoš dvoranska igra, je zelo primerna tudi v zimskem času. Na Bledu je dvorana v studiu Feniks, kjer štirje trenerji poskrbijo tudi za popolne začetnike.

Življenje v znamenju športa

Rožle Langus je eden najboljših igralcev skvoša v Sloveniji: "Skvoš dve leti in pol igram profesionalno, pred tem sem ga leto in pol igral bolj za zabavo. Kljub temu da sem se ukvarjal tudi z drugimi športi, me je igra s hitro žogico dobesedno zasvojila," je povedal simpatični športnik. "Za uspeh v skvošu je potrebno veliko znanja, trdih treningov in natančno udarjenih žogic," pravi Rožle, ki upa, da bo v prihodnosti postal najboljši igralec v Sloveniji in se enakovredno kosal z evropskimi ter svetovnimi šampioni.

Vaje z lastno težo

Po učni uri skvoša pa sta Ines in Claudia po Denisovih navodilih delali še vaje z lastno težo in žogo medicinko. "Vaje z lastno težo so dobre za boljšo gibljivost, ravnotežje in oblikovanje telesa. Tokratni trening je bil drugačen, da dekletoma vaje v fintesu ne postanejo preveč monotone."

Ines in Claudia bosta nekatere vaje z lastno težo lahko delali tudi doma in tako še bolj pridno izgubljali kilograme. Zagotovo pa se je zdaj začelo obdobje, ko se bosta morali še bolj truditi, še bolj pridno hoditi na treninge in upoštevati, kar jima bo povedal Denis. Le s trdo voljo in rednimi treningi, se bosta na kocnu lahko veselili uspeha.

Akcijo Hujšajmo skupaj so omogočili trenerji: Aleš Brumen, Denis Porčič, David Knafelc, Gregor Tuš in Primož Kobe; strokovnjakinja za prehrano Polonca Prohinar; fitnes centri po Sloveniji: wellness FenikS in SQUASHklubBLED, Laguna v Ljubljani, vadbeni center Cubus v Novem mestu, fitnes klub Maribor in fitnes Flex Gym v Trstu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152