Zadovoljna.si
Koliko kilogramov želijo izgubiti?

Hujšajmo skupaj

Merjenje, tehtanje, zdravniški nadzor

Nina Valant
2009-11-15 20:00
0

Začeli so zares. Nasmejani kandidati so se dobili na prvem srečanju v Ljubljani, kjer so jih trenerji stehtali in izmerili, nad njimi bodo bdeli tudi zdravniki. Koliko kilogramov pa ženske in moški želijo izgubiti v pol leta?

Akcija Hujšajmo skupaj bo potekala v sodelovanju s farmacevstkim podjetjem Abbott Laboratories in www.zdravo-hujsam.si.Tokrat bodo kandidati poleg osebnega trenerja in strokovnjaka za prehrano hujšali tudi pod nadzorom zdravnika, ki bo tistim, ki bodo to želeli, za pomoč pri hujšanju predpisal učinkovito zdravilo na recept za znižanje telesne teže ter spremljal tudi njihov napredek. Poleg kilogramov in centimetrov bo spremljal tudi znižanje krvnega pritiska in sladkorja, ki sta poleg same debelosti najpogostejša vzroka za razvoj srčno-žilnih bolezni. Mi smo se o hujšanju pod zdravniškim nadzorom pogovarjali z dr. Barbaro Peče Breznik, dr.med. in dr.dent.med.

Vsakodnevno se v vaši ambulanti soočate z osebami s prekomerno telesno težo. Kateri je glavni vzrok prekomerne telesne teže pri vaših bolnikih ter kako obravnate prekomerno telesno težo v vaši praksi?

Glavni vzroki prekomerne telesne teže so napačno prehranjevanje, kot na primer neredna oziroma neurejena prehrana, premalo dnevnih obrokov (največ dva), preobilnost in visoka kalorična vrednost obrokov, poleg tega pa še vsakodnevni stres ter različne metabolne ali hormonske motnje, ki vplivajo na večji izkoristek in zato na prirastek telesne teže. Pri obravnavi prekomerne telesne teže je tako pri vsakem posamezniku potrebno individualno ugotoviti vzroke za povišano telesno težo in tudi svetovanje, kako obvladati prekomerne kilograme je individualno, poleg seveda splošnih priporočil, ki jih poznamo že vsi.

Obstajajo zdravila, ki delujejo na odpravitev prekomernega prehranjevanja in spremembo prehranjevalnih navad?

Poleg že znanih priporočil o zmanjšanju količine zaužite hrane in zamenjavi z manj kaloričnimi živili, rednih večkratnih obrokih 'po malo', redni telesni aktivnosti, obstajajo za zniževanje telesne teže tudi zdravila, ki vpilvajo na metabolizem in tako pomagajo pri nadzoru zniževanja telesne teže ter spremembi prehranjevalnih navad ( npr. Reductil,zdravila v prosti prodaji ...).

Omenili ste zdravilo Reductil. Kakšne so vaše izkušnje? Morda lahko ponazorite konkreten primer bolnika, ki je znižal telesno težo z zdravilom?

Reductil je že dalj časa na slovenskem tržišču in imela sem kar nekaj pacientov, ki so s pomočjo zdravila uspešno znižali telesno težo. Uporaba zdravil je smiselna takrat, ko pacient sam, s splošnimi priporočili, ki se jih mora čimbolj držati, ne uspe in ne zmore nadzorovati svoje telesne teže, takrat lahko poskusimo tudi z zdravili.

V čem vidite prednost Reductila v primerjavi z drugimi zdravili za zdravljenje debelosti kot tudi z drugimi produkti, ki se kupijo v prosti prodaji v lekarni?

Zdravilo Reductil se lahko izda le na samoplačniški recept, torej je jemanje pod nadzorom. Pacientom, ki se jim predpiše zdravilo za zniževanje telesne teže, se sočasno tudi svetuje, opravi meritve za objektivizacijo uspešnosti terapije ter klinični pregled, dobijo pa tudi navodila za spremembo prehranjevalnih navad.

Motivacija in podpora sta zelo pomembna faktorja pri dolgoročnem vztrajanju bolnika. Ko se pokažejo prvi rezultati z Reductilom, so bolniki vsekakor motivirani, vendar na kakšen način motivirate svoje bolnike, da vztrajajo dlje časa, ko se soočajo z odvečnimi kilogrami?

Kilogrami se z leti počasi nabirajo in tudi hujšanje je dolgotrajen proces, če želimo doseči ravnovesje med vnosom in porabo. Naučiti se je potrebno na novo prehranjevati, zamenjati živila, skratka spremeniti svoje navade, kar je zelo težko in zahteva mnogo motivacije ter trdne volje. Zato se lahko posamezniki s podobnimi težavami za podporo obrnejo poleg zdravnika tudi na spletne strani.

Se vam zdi pomembno, da se osebe, ki se soočajo s prekomerno telesno težo, obrnejo na vas kot strokovnjaka, ki pomaga pri tem procesu znižanja telesne teže, ki vsekakor ni lahek. Kakšno vlogo imate vi kot zdravnik, ko se bolnik odloča za način zdravljenja?

Vloga zdravnika je svetovalna in nadzorna, saj se na podlagi pogovora, anamneze, kliničnega pregleda, meritev in laboratorija za vsakogar poskusi poiskati čimbolj uspešen, predvsem pa zdrav način zmanjšanja telesne teže. Seveda je pomembna tudi psihološka podpora in redno spremljanje, saj je za dolgoročno uspešnost potrebno spremeniti navade in te spremembe morajo postati sestavni del življenja posameznika, saj le tako lahko pridobljeno kilažo tudi ohranja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 133