Zadovoljna.si
Ines je z vso močjo udarjala Denisa.

Hujšajmo skupaj

Od kickboxa do padca v vodo

Nina Valant
07. 03. 2010 18.45
0

Ines in Claudia, ki trenirata na Gorenjskem, sta se tokrat seznanili z njima nepoznanim športom: Denis ju je peljal na trening kickboxa. Pozneje pa sta maščobo topili še na vodnem fitnesu in za konec je trener oblečen padel v bazen. Kazen?

Da treningi niso preveč monotoni in da se navdušenje za hujšanje ne manjša, poskrbi trener, ki Gorenjki vsake toliko časa odpelje na trening drugam kot v fitnes. Pred dobrim mesecem sta tako svoje kilograme topili v skvoš dvorani, tokrat pa v družbo mladih fantov, ki so jima v Fit studiu Bled pokazali nekaj osnov borilnih veščin.

Ines je z vso močjo udarjala Denisa.
Ines je z vso močjo udarjala Denisa.FOTO: Aljoša Kravanja

Pri kickboxu je pomembna disciplina

Kickbox velja za šport, kjer se uporabljajo različne tehnike udarcev in gibanj, podobno kot pri standardnem boksu. Ta borilni šport ne dovoljuje nadaljevanja borbe, potem ko eden od nasprotnikov obleži na tleh.

Prakticira se lahko v milejši obliki, tako imenovani fitnes, ali v bolj grobi obliki kickboxa na dotik. Pri full contact kickboxu so borci oblečeni v posebne hlače, nosijo boksarske rokavice, unikatno obutev za tovrstne športe in ščitnik za zobe. Vsi borci, ki še niso dopolnili 18 let, pa morajo nositi tudi zaščitno čelado.

Kickbox velikokrat mešamo s tajskim boksom (muay thai). Športa sta si podobna, ampak pri tajskem boksu so dovoljeni udarci pod pasom in tudi zelo nevarni udarci s komolci in koleni. Zgodovina kickboxa ni znana, saj je nastal iz različnih stilov bojevanja. Pionirji so bili zagotovo Azijci, ki so se za svoj obstoj morali boriti že od samega začetka visokih civilizacij.

Denis poudarja, da je pri kickboxu najpomembnejša disciplina: "To je tudi prva stvar, ki jo povem vsem začetnikom. Preveč ljudi si kickbox in ostale borilne veščine predstavlja kot pretepanje, vendar je to daleč od tega. Naučiš se samoobrambe, kontrole samega sebe. Ta šport je super za motoriko, ravnotežje, razvijanje telesa, tudi za hujšanje in nabiranje moči." To vsekakor ni nevaren šport, saj je po Denisovem mnenju veliko več poškodb pri nogometu ali košarki kot med treningi kickboxa.

Claudia je bila pri udarcih bolj nežna.
Claudia je bila pri udarcih bolj nežna.FOTO: Aljoša Kravanja

Ines in Claudia sta bili ob osvajanju veščin kickboxa navdušeni in sta se odločili, da se bosta še kdaj udeležili treninga. Claudia je v svojem dnevniku napisala: "Kickbox – tisto poskakovanje na mestu, boksanje in brcanje – ja, všeč mi je bilo. Le Denis se je pritoževal, da naj 'bl užgem', da sem prenežna. To je bilo pa bolj težko, medtem ko Ines teh težav ni imela. Sledilo je še razvajanje v toplem jacuzziju, vsaj mislili sva tako. Prišel je Denis, naju iz toplega bazenčka nagnal v mrrrrrrzli bazen na vodni fitnes. Vodni fitnes? Ja, kolo in orodja za roke v bazenu! Vaje delaš z uporom vode in bila sem čisto prevzeta. Treniraš in hkrati si v vodi. Kljub temu, da sem si zabičala, da moram vsaj še enkrat ta teden na vodni fitnes, mi to žal ni uspelo. Teden je bil totalno raztreščen. Trenirala sem komaj enkrat na fitnesu, bila dvakrat na vodni aerobiki in dvakrat okoli jezera. Akcija 'Hujšajmo skupaj' mi bo dala vetra, preoblikovala se ne bom samo fizično, ampak tudi psihično. Glede na to, da sem večna optimistka si vsak dan znova rečem, da bom zmagovalka."

Trenirali sta še na fitnes napravah v vodi.
Trenirali sta še na fitnes napravah v vodi. FOTO: Aljoša Kravanja

 Kurjenje kalorij na fitnesu v vodi

Gorenjki sta se po napornem treningu kickboxa sproščali v jacuzziju, vendar ta užitek ni trajal dolgo, saj je prišel trener, ki jima je rekel, da morata v bazen, kjer sta na fitnes napravah opravili še drugi del treninga. Že samo občutek lebdenja telesa v vodi nam sprošča zadovoljstvo. V glavi izumitelja Petra Florjančiča se je pred petimi leti začela pojavljati ideja o fitnesu v vodi. Danes je iz ideje nastalo kar nekaj naprav v rumeni plastični podobi, katere lahko uporabljajo tako tisti, ki le-te potrebujejo za zdravje kot tudi športniki za krepitev mišic celotnega telesa. V bazenu wellnessa boste našli kolo za krepitev mišic nog, različne naprave za vrtenje rok in s tem krepitev mišic ramenskega obroča, tricepsov, tretja naprava vzpodbuja aerobnost rok in masira vaše dlani. Zelo zanimiva in priporočljiva je naprava za raztezanje hrbtenice, s katero so si pomagali že mnogi, ki imajo težave s hrbtom ali so le želeli sprostiti telo. Na napravah fitnesa v vodi lahko intenzivnost vadbe izbirate sami. Hitreje kot vrtite/premikate napravo, težje je in tudi upor vode se spreminja.

Je tale padec v bazen kazen za preveč naporen trening?
Je tale padec v bazen kazen za preveč naporen trening?FOTO: Aljoša Kravanja

Akcijo Hujšajmo skupaj so omogočili trenerji: Aleš Brumen, Denis Porčič, David Knafelc, Gregor Tuš in Primož Kobe; strokovnjakinja za prehrano Polonca Prohinar; fitnes centri po Sloveniji: wellness FenikS in SQUASHklubBLED, Laguna v Ljubljani, vadbeni center Cubus v Novem mestu, fitnes klub Maribor in fitnes Flex Gym v Trstu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493