Zadovoljna.si
Danijela Martinović

Intervju

Danijela Martinović: Dolga leta sem skrivala, kdo sem!

Matej Arh
23. 12. 2018 15.55
6

Ko se pripravljaš na pogovor z eno največjih hrvaških popzvezd, ne veš, kaj pričakovati. Zagotovo pa nisi pripravljen na nasmeh, ki te povsem razoroži. Ko stopi v prostor, nasmejano pozdravi vse prisotne, jim pomaha in vpraša, kako so. Pošali se, poklepeta in šele nato se umakne v svojo sobo. In ko prideš za njo, te pozdravi kot prijatelj, ki ga poznaš vrsto let. Nasmejano in z objemom. A prave Danijele še ne poznamo, obljublja.

Danijela Martinović - 2
Danijela Martinović - 2 FOTO: last izvajalke

Na glasbeni sceni ste že več kot 25 let. Kaj se je v glasbi od takrat spremenilo?

Vse (smeh)! Težko je primerjati, a stvari so se v še več kot petindvajsetih letih kar nekajkrat spremenile. Ampak te spremembe so tudi edina konstanta, drugače ne gre. Pogosto me vprašajo, ali je bilo včasih boljše, kot je zdaj, a nerada primerjam sedanjost s preteklostjo. Vsako obdobje prinaša neke svoje zakonitosti, ampak nekaj se pa nikoli ne spremeni. To, da verjamete, da ste samosvoji, iskreni in da ste v tem dosledni. Potem vse pride na svoje mesto.

V svoji karieri ste dosegli ogromno, med drugim ste osvojili številne nagrade na festivalih, dosegli 5. mesto na evroviziji, prodali ogromno plošč in še bi lahko našteval. Je še kaj, kar bi želeli doseči, a vam še ni uspelo?

Ničesar ne želim doseči in nikoli mi ni bilo do tega, da bi nekaj z namenom dosegala, vse to je bil rezultat moje ljubezni, ki sem jo dala glasbi in ljudem. Mogoče je, da se bo tudi v prihodnosti zgodilo, da še osvojim kakšno nagrado. Imela sem srečo, ogromno nagrad imam doma, a po drugi strani se na teh stvareh samo nabira prah. Ostajajo pa tisti občutki, ki sem jih ob tem iskreno doživljala, kar pa nima cene. Ko se srečam z oboževalci, ko z njimi poklepetam in jih objamem, je meni povsem enako vredno kot tiste nagrade, ki jih imam v omari.

Pesem ’Što sam ja, što si ti’ bo mene vedno spomnila na otroštvo. Kakšno zapuščino želite zapustiti s svojo glasbo?

Točno to, kar ste mi povedali. Ne obstaja nič lepšega od tega, ko nekdo pride do mene in mi pove, da ga moja pesem spomni na otroštvo ali na neki lepi trenutek v življenju. Ne obstaja nič, nič lepšega. Kot sem rekla, ni večje nagrade od tega. Res sem ponižna in hvaležna, ker je od mene prišlo nekaj, kar se je dotaknilo nekoga drugega.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšni pa so sicer vaši načrti za prihodnost?

Aaaaaaah (smeh). Načrtov imam ogromno in v zadnjem času sem si dovolila zadovoljiti vse svoje interese. Tako da sem že izdala knjigo svoje poezije, v kratkem bo izšla druga, napisala sem otroške slikanice, ki bodo prav kmalu doživele ponatis, pripravljam pa tudi otroško predstavo. Potem hkrati pripravljam YouTube kanal ’Danijela bez filtera’, kjer bom govorila, pripovedovala, pela. Tudi nova pesem bo kmalu izšla. A bo dovolj (smeh)? Mislim, da je dovolj (smeh).

Ravno pred nekaj tedni je vaša sestra Izabela za naš portal Vizita spregovorila o svoji dolgoletni bolezni. Kako pa ste se vi spopadali z boleznijo sestre?

To je izkušnja, ki je ne bi nihče izbral, a ko te doleti, se ti zdi, da se to dogaja nekomu drugemu. Ko pa se to zgodi tebi, tvojemu bližnjemu, družini, se vse spremeni do temeljev. Vsi skupaj smo to izkušnjo srečno prebrodili in po tej izkušnji verjamem, da smo boljši ljudje. Zagotovo.

Dandanes se bolj kot kadarkoli prej pogosto omenja ženska enakopravnost in neodvisnost. Kakšen se vam zdi položaj ženske danes, če ga primerjamo z obdobjem v devetdesetih, ko ste začeli graditi svojo kariero?

Mislim, da je to stvar, ki je enaka že od obstoja človeštva, le vsaka generacija stvari vidi po svoje. Ženska se je trudila biti ženska, enako je bilo že z Ivano Orleansko in z vsemi ostalimi. Ženska je vedno želela pokazati, da je enako močna kot moški, in vedno trdim, da ima ženska v srcu prav takšno moč, kot jo ima moški. In če bi lahko izbirala, bi izbrala, da se mi ne bi bilo treba boriti in dokazovati, ker je to smešno. Želela bi biti ženska v vsej svoji globini, da se me ljubi, mazi, pazi, jaz pa dajem od sebe največ, kar lahko. Enako je, če utrgaš najlepši cvet. Če mu posvečaš skrb in ljubezen, bo vedno bolj dišal, če ga boste zanemarjali, bo začel veneti.

Vaš najnovejši singel Telefon je balada, zdi pa se mi, da ste se v zadnjem obdobju osredotočili na energične, vesele pesmi. Je to odraz Danijele, ki je pred menoj?

Danijelo, ki sedi pred vami, bo javnost šele spoznala. To je samo en del Danijele, ki je optimističen, nikakor ne površen, a optimističen, ker razumem, da je življenje samo eno in ga moramo zato živeti v popolnosti in ne smemo imeti časa za nič drugega kot za srečo. To poskušam preliti v svoje pesmi, želim, da se imajo ljudje dobro, ko jih slišijo. Drugi del mene, ki ga do zdaj nisem znala izraziti na pravi način, pa bodo ljudje spoznali skozi vse segmente, o katerih sem govorila prej. To je prava Danijela, ki je dolga leta velik del sebe skrivala pred javnostjo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368