Zadovoljna.si
žalostna ženska

Intervju

Izpoved Slovenke, ki živi v Italiji

V.H.
20. 03. 2020 17.33
1

Italija je glavno žarišče okužb s koronavirusom v Evropi, najhuje pa je prizadeta Lombardija. "Upam, da bodo Slovenci to res poslušali," začne svojo pripoved 40-letna Slovenka, ki živi v italijanskem mestecu Cremona, ki spada prav pod Lombardijo. "Okoliščine so res tragične, vsak dan umirajo ljudje, ki jih poznaš. In to ne samo starejši, ampak tudi mlajši." Zaprti so šole in vrtci, muzeji, gledališča … Prepovedani so poroke in pogrebi. Ljudje ne smejo vstopati, niti odhajati s tega območja.

Življenje v karanteni po pripovedovanju Slovenke – iskreno

Delovna mesta

Ljudje lahko zapustijo svoje domove samo zaradi službenih obveznosti, ampak zdaj se je težko odločiti, katere službe so res pomembne in katera delovna mesta se lahko zaprejo. Sama delam kot učiteljica in socialna delavka, tako da v tem času nudim pomoč in podporo ljudem po telefonu.

Oskrba s hrano in zdravili

Vse trgovine so zaprte, z izjemo trgovin s hrano, še vedno obratujejo tudi lekarne. Največ se kupuje varekina, alkohol in rokavice. Teh zmanjkuje. Če ima oseba nujne opravke, mora najprej k zdravniku po potrdilo.

Sporočilo Slovenke, ki dela v trgovini: 'To je preseglo vse meje ... Zmanjkuje mi fizične moči.'
Preberi še
Sporočilo Slovenke, ki dela v trgovini: 'To je preseglo vse meje ... Zmanjkuje mi fizične moči.'
Mesto duhov
Mesto duhovFOTO: Dreamstime

Ljudje vsak dan umirajo

Zgodilo se je, da je v enem dnevu umrlo 400 ljudi. Na cestah so kolone vojaških vozil oziroma tovornjakov, ki odvažajo trupla. Okoliščine so res tragične, vsak dan umirajo ljudje, ki jih poznaš. In ne samo starejši, ampak tudi mlajši!

Zdravstvo – vojno stanje

Medicinske sestre in zdravniki ne zdržijo več. Ne zmorejo več, ker delajo po 15 ur na dan in vsakodnevno gledajo ljudi, ki umirajo. Podobno kot v vojni, tako rečejo. Iščejo nove zdravnike, jemljejo tudi študente in upokojence, ker jih je premalo. Tudi med njimi se nekateri okužijo. Takrat morajo ostati doma v karanteni, ampak v nekaterih primerih pridejo delat tudi, če so okuženi. Kritično primanjkuje osebja. V bližini bolnišnic gradijo šotore, kjer so na voljo dodatne postelje, za približno 50 ljudi, ki so huje bolni.

22-letna Tea: 'Diham še vedno težko, slon se še ni premaknil iz pljuč.'
Preberi še
22-letna Tea: 'Diham še vedno težko, slon se še ni premaknil iz pljuč.'

Stiki z najbližjimi

Moja mama je stara 79 let in je nisem videla že nekaj tednov. Vsak dan se pogovarjam z njo po telefonu. Slišim se tudi z vsemi ostalimi prijatelji, s katerimi se ne moremo več družiti, kot smo se prej. Včasih razmišljam o tem, kako je bilo, in se spominjam …

Pazite se in ostanite zdravi.
Pazite se in ostanite zdravi.FOTO: Dreamstime

Sporočilo za vse Slovence

Nismo si mislili, da se lahko kaj takega zgodi. Ljudje se niso držali ukrepov in so se družili še naprej. Ne pridite na točko, kjer je zdaj Italija, ker je pri nas grozljivo. To je grozno, res je grozno in prej se bo končalo, če boste ostali doma!

Pazite se in ostanite zdravi.

To nam po sedmih tednih karantene sporoča mlada Kitajka
Preberi še
To nam po sedmih tednih karantene sporoča mlada Kitajka

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493