Zadovoljna.si
Tilen Lotrič in Tim Udovič

Intervju

Tim Udovič: ’Treba se je postaviti zase!’

Matej Arh
30. 11. 2018 07.50
0

Tim Udovič je tisti vedno nasmejani mladenič, ki je na avdicijski oder šova Slovenija ima talent samozavestno prikorakal – s palico. Fant, ki Sloveniji ne želi zgolj predstaviti twirlinga, temveč se bori tudi za enakopravnost in da bi vsak lahko počel tisto, kar želi, je v minuli polfinalni oddaji s točko The Greatest Show navdušil Slovenijo, saj ga je prav glas občinstva poslal v finale.

Tim, kakšna so bila tvoja pričakovanja, preden si stopil na avdicijski oder šova Slovenija ima talent?

Preden sem stopil na avdicijski oder, sem le upal, da bom očaral ljudi in žirijo ter jim pokazal, kaj je twirling. Da pokažem sebe in kaj znam. Predvsem mi je bilo pomembno, da bom užival in se na odru počutil v redu. Zdaj bom stal pa na finalnem odru, kdo bi si mislil!

Zakaj obožuješ twirling?

Twirling obožujem, ker je nekaj drugačnega in unikatnega, nekaj nevsakdanjega. Všeč mi je, ker je to ena izmed redkih plesnih zvrsti, pri kateri lahko plešeš na vsako glasbeno podlago. Rad treniram, ker s treninga nikoli ne grem slabe volje. Takrat izginejo vse težave, saj se tudi s plesom lahko izraziš na tisoč načinov.

S treninga ne gre nikoli slabe volje.
S treninga ne gre nikoli slabe volje.FOTO: POP TV

V polfinalni oddaji si povedal, da si bil zaradi ljubezni do twirlinga pogosto tarča opazk in žaljivk. Kje si našel moč, da si vztrajal?

Sama ljubezen do športa me je vedno držala pokonci. Sploh ni pomembno, kaj v Sloveniji počneš, vedno se bo našel nekdo, ki bo govoril čez tebe, pa sploh ni pomembno, kakšen svetnik si. In prej ko se s tem sprijazniš, bolje je. Ugotovil sem, da se ni vredno sekirati za nobeno žaljivko. Vsak, ki govori za mojim hrbtom, je tako ali tako za mano. Pomaga pa, če se lahko obrneš na svoje prijatelje, starše ali pa koga drugega, da si v tem najdeš pomoč, ker ti je takoj lažje. Tudi če glede tega ne moreš narediti nič, ti je tako lažje. Jaz sem si pomagal tudi tako, da sem prebral nekaj knjig glede osebne rasti.

Kot si povedal sam, si je pred omenjenim nasiljem oči zatiskala tudi šola. Kaj meniš, da bi bilo treba narediti, da bi se prihodnje generacije lahko brez težav in brez strahu izražale tako, kot si želijo?

Problem se začne že pri majhnih otrocih. Če fantje zafrkavajo punce, učitelji rečejo, da je to zato, ker so te punce fantom všeč. A to psihično oz. fizično nasilje je nepotrebno in morali bi ga ustaviti. Otroci se ne znajo kontrolirati, zato so tam učitelji, da jih učijo tudi o življenju in če ti prva učiteljica ne pomaga, ampak ti obrne hrbet, se ti bo to dogajalo vso osnovno šolo. Včasih se učitelji ne zavedajo, kakšno moč imajo in kako bi lahko pri otrocih spremenili marsikaj. Mislim, da otroci v šoli potrebujejo osebo, s katero lahko govorijo in jim ta oseba dejansko pomaga, ne le da naredijo nek sestanek ali pogovor, potem pa je spet vse enako. Upam, da se bo v šolstvu kaj spremenilo, preden pride do nepotrebnih žrtev. Morda se ne bo nič spremenilo, dokler se ne bo nekdo ubil. Zdi se mi, da v Sloveniji premalo naredimo glede ozaveščenosti psihičnega, fizičnega, internetnega in spolnega nasilja.

'Če ste srečni pri tem, kar počnete, to počnite. Važno je vaše veselje in ne mnenje drugih,' vsem sporoča Tim.
'Če ste srečni pri tem, kar počnete, to počnite. Važno je vaše veselje in ne mnenje drugih,' vsem sporoča Tim. FOTO: Miro Majcen

Kaj bi rad sporočil tistim, ki so morda v tem trenutku v enaki situaciji, kot si bil nekoč ti?

Niste sami! Veliko nas je. Pogovarjajte se glede tega, govorite! Povejte staršem, prijateljem, učiteljici, nekomu, ki mu lahko zaupate. S tem boste nekomu dali vedeti, da se ne počutite dobro, mogoče vam lahko pomagajo. Se boste pa zagotovo bolje počutili. Postavite se zase! Vem, da je težko, a se da! Meni je uspelo in verjamem, da bo uspelo tudi vam. Ne sekirajte se, kaj si o vas mislijo ostali. Če ste srečni pri tem, kar počnete, to počnite. Pomembno je vaše veselje in ne mnenje drugih. Širite pozitivno energijo in ne negativne. Če se to ne dogaja vam, ampak le vidite, kako se nekdo znaša na nekoga drugega, pa poskušajte to ustaviti. Vam mogoče ne pomeni nič, nekomu pa bo ogromno.

Si imel morda kak kontakt s tistimi, ki so se v preteklosti spravljali nate?

Številni, ki so bili včasih do mene nesramni, so zdaj do mene zelo prijazni in mi čestitajo ob uspehih na šovu Slovenija ima talent. Ironično.

Nastopil si z glasbeno točko The Greatest Show filma The Greatest Showman. Zakaj si se odločil prav za to pesem?

Hotel sem pokazati še neko plat sebe. Na avdiciji sem se predstavil z mirno pesmijo in pokazal mirno verzijo twirlinga, zdaj pa sem hotel narediti čisto nasprotje, show točko, ki bo všeč meni in publiki. Ko sem slišal pesem, sem takoj čutil, da je to to, da je to pesem za polfinalni nastop. Potem sem prosil punce iz Cerknice, Logatca in Slovenske Bistrice, če bi mi pomagale popestriti točko. Najlepši občutek je, ko smo s puncami, ki drugače tekmujejo ena proti drugi, naredili neko skupno točko, na koncu pa se skupaj veselili. Skupaj pa smo tudi naredili korak naprej za prepoznavnost twirlinga v sloveniji.

Kaj pripravljaš za finalni nastop?

Za finalni nastop pripravljam nekaj posebnega, nočem izdati preveč. Se bo pa v moji točki našel skoraj vsak najstnik in vsaka oseba, ki je imela v svojem življenju vsaj malo problemov. Hočem navdihniti ali se dotakniti vsaj ene osebe, jim dati vedeti, da niso sami in da naj v življenju počnejo to, kar jih najbolj veseli.

V Sloveniji se s twirlingom ukvarja le nekaj fantov.
V Sloveniji se s twirlingom ukvarja le nekaj fantov.FOTO: Miro Majcen

Že sam si povedal, da v Sloveniji skorajda ni fantov, ki bi se ukvarjali s twirlingom. Kje se vidiš v prihodnosti, še vedno v Sloveniji ali bi poskusil v tujini?

Po resnici, kamor me bo pot zanesla. Mi je pa vseeno, kje bom pristal. Dokler bo palica z menoj, bom srečen.

Kaj je največja neumnost, ki si jo v življenju ušpičil?

Uf, to bi bilo pa težko povedati. Že od malih nog sem nabrit in vedno v akciji za neumnosti. Še zdaj sem. To vejo vsi sorodniki in sosedi. Največji ’fail’ je ta, da sem z očetovim novim avtom ’previdno’ vzvratno vozil in počil v avto sestrinega prijatelja.

Katero svetovno zvezdo bi najraje spoznal in zakaj?

Kar se tiče Slovenije, bi najraje spoznal Niko Kljun, ker ji je dejansko uspelo s plesom in je res moja vzornica. Rad bi spoznal tudi Klaro Leben, ki vodi Instagram profil @Inbedwithklara in nam lepša dneve ter daje ogromno motivacije, ki jo vsakdanji ljudje potrebujemo. Kar se tiče tujih zvezd, sta mi pa najbolj všeč James Arthur in Ed Sheeran, ker sta začela iz nič. In ker kljub slavi delata glasbo, ki jima je všeč. Glasbo zase in za nas poslušalce.

Ali v katerem od letošnjih talentov vidiš posebno konkurenco?

Ne gledam na njih kot na konkurenco, ampak kot na prijatelje. V polfinalni oddaji smo se vsi razumeli in se imeli skupaj noro dobro, zelo smo uživali. In to je ena izmed boljših stvari pri tej oddaji, da spoznaš polno novih ljudi, s katerimi se imaš super. Mi je bilo pa res težko, ker vem, da v finalni oddaji mojih polfinalistov ne bo. Razen Tilna seveda, za katerega navijam tudi sam.

To nedeljo, 2. decembra, pa je čas že za četrti polfinale sedme sezone šova Slovenija ima talent! Kdo se bo tokrat boril za vstopnico v finale, lahko preberete TUKAJ. Zamujene epizode vas čakajo na VOYO.

Tim bo nastopil v finalu 23. decembra.
Tim bo nastopil v finalu 23. decembra.FOTO: Miro Majcen

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 395