Zadovoljna.si
Ličila-1

Intervju

Umetnica ličenja Mateja Pozeb: 'S tem odtenkom ne boste nikoli zgrešile.'

Jasmina Voler
2021-10-30 05:00
0

"Letošnjo jesen in zimo bodo v ospredju slivasto-melancanasti odtenki na ustnicah in tudi na očeh ter intenzivno črtalo ne samo na zgornji veki, temveč tudi na spodnji," pravi umetnica ličenja Mateja Pozeb in dodaja, da se vračajo tudi bleščice, zelo priljubljen odtenek pa bo mint zelena. Po njenem mnenju se sicer Slovenke še vedno ne upajo poseči po ličilih, vsaj ne v meri, ki bi bila zaželena. "Menijo, da ličenje ni zanje ali pa obstanejo na točki obupa, ker se ne znajo naličiti," pravi Mateja in dodaja, da pa je mlada generacija povsem drugačna. Mlada dekleta lepotne trende iščejo na družbenih omrežjih, kot sta Instagram in TikTok. Za ličenje se odločajo zelo hitro, morda celo prehitro meni Mateja in dodaja, da je zato tudi pri njih veliko "nevarnosti" zaradi nepravilnega ličenja in nepoznavanja pasti slabe nege kože, kar lahko na koži pusti hude posledice za vse življenje.

Ko nekdo pogleda tvoj profil na Instagramu, lahko hitro opazi, da svoje delo opravljaš z veseljem. Kako pomembno se ti zdi, da imamo službo oziroma da se ukvarjamo z nečim, kar nas veseli?

Pozitivna naravnanost pri opravljanju svojega dela se mi zdi ključnega pomena za ustvarjanje dodane vrednosti ter tistega vsemogočnega faktorja X, ki v kopici marketinških možnosti glas konkurence velikokrat pusti za seboj. Zagotovo sem lahko srečna, da sem si v življenju ustvarila posel na področju, ki me spodbuja tako k osebni kot k poslovni rasti in me vedno znova opominja na notranjo moč, ki jo pri takšnem udejstvovanju potrebuješ, da imaš venomer pred očmi rešitve, in ne problemov. Navsezadnje sem v zelo zaželeni branži, ki vse prevečkrat posluje v sivi ekonomiji. O ličenju tako rekoč "vsi vedo vse", zato je izziv dokazovanje svojih odlik, drugačnosti in prednosti gonilo konstantnih izboljšav pri svojem delovanju. Če sem iskrena, sem skoraj prepričana, da je ta ljubezen do ustvarjanja in opravljanja poklica mejkap artistke ter drugačen pogled na tematiko tisto, kar me zadnje desetletje drži na površju.

"Presenetljivo je vračanje svetlo zelene barve na očeh, tudi v mint odtenku."
"Presenetljivo je vračanje svetlo zelene barve na očeh, tudi v mint odtenku." FOTO: Dreamestime

Zadnje leto smo zaradi okoliščin bolj prisegale na naraven videz. Bodo iz tega izhajali tudi trendi za jesen in zimo? Kaj bo 'in'?

Trendi ličenja so zadnja leta relativno podobni v svojem sporočilu, še vedno je v ospredju slogan "Manj je več", kar se kaže v manj intenzivnih nanosih pri ustvarjanju podlage, predvsem pa je mogoče opaziti velike spremembe pri poudarjanju obrvi, ki so zadnja leta slavile ekstremno senčenje. Ta trend se počasi umika naravnemu senčenju obrvi. Po drugi strani pa šokirajo intenzivni nanosi metalik senčil in ustvarjanje dramatičnih učinkov. 

Letošnjo jesen in zimo bodo v ospredju slivasto-melancanasti odtenki na ustnicah in tudi na očeh in intenzivno črtalo ne samo na zgornji veki, temveč tudi na spodnji, poglede bodo privabljale ženske s predrznim "grungy" videzom črtala na očeh. V veliki meri se vračajo bleščice in svetleči elementi kot dodatek mejkapu, t. i. "disco" mejkap, metalik efekt zadimljenih oči in vznemirljiva mint zelena pri senčilih.

Umetnica ličenja Mateja Pozeb
Umetnica ličenja Mateja PozebFOTO: osebni arhiv

Velik vpliv na lepotne trende imata še vedno koronska kriza in nošenje mask. Na kaj moramo biti torej pozorne pri izbiri pudra in šminke?

Predvsem je pomembno, da upoštevamo vrsti red prioritet pri vzdrževanju dobrega zdravja kože ter temu prilagodimo temu svoj lepotni ritual in kozmetične produkte – od nege in čiščenja kože do lepotnih pripomočkov. Če poenostavim, izrednega pomena je torej predvsem redno menjavanje zaščitnih mask in njihovo pranje ter vzdrževanje rednega in temeljitega jutranjega in večernega čiščenja kože. Ni dovolj le voda iz pipe, temveč so potrebni tudi produkti, ki bodo temeljito odstranili nečistoče in ličila (gel ali pena za čiščenje kože, micelarne raztopine, kreme z aktivnimi učinkovinami itd.). Pri izbiri lepotnih produktov se je treba prilagoditi zahtevam kože. Če ni posebnih težav, potem je ličenje sprejemljivo, sicer svetujem reševanje kožne problematike. Pri izbiri ličil se držimo lahkotnejših tekstur tekočih podlag in minimalnih nanosov, tako kot tudi sicer, namesto bleščila za ustnice predlagam dobro obstojna mat rdečila za ustnice, a vseeno takšna, ki ustnic ne bodo preveč izsuševala. Pri morebitnih težavah z razpokanimi in suhimi ustnicami pomaga tudi dober balzam za ustnice.

"Osnova dobrega ličenja je dosledno in temeljito izvajanje vseh procesov čiščenja in nege kože."
"Osnova dobrega ličenja je dosledno in temeljito izvajanje vseh procesov čiščenja in nege kože." FOTO: Dreamstime

Smo zaradi tega po tvojih izkušnjah v zadnjem letu začele več pozornosti posvečati negi kože?

Zagotovo sta se ozaveščenost o negi kože in zanimanje zanjo povečala, saj je koža zaradi pogostega, celo vsakodnevnega pokrivanja z zaščitnimi maskami pri mnogih odreagirala s težavami v obliki mozoljev oziroma aken in večjih nečistoč, poslabšalo se je stanje raznih dermatitisov in ostalih obolenj. Namesto v izbiro ličil se je marsikatera posameznica začela poglabljati v nego kože, kar pa je z več vidikov zelo dobrodošlo in pozitivno. Lahko bi potrdili stari rek, da je vse za nekaj dobro. 

Kaj je pravzaprav osnova dobrega ličenja?

Osnova dobrega ličenja je dosledno in temeljito izvajanje vseh procesov čiščenja in nege kože. Morda je odgovor presenetljiv, a vse temelji na zdravju kože – od obstojnosti ličil do končnega videza. Za izvedbo dobrega ličenja pa je treba imeti ličila, ki so primerna za naš tip in stanje kože, poznati optimalne načine njihovega kombiniranja in nanašanja ter tehnike, s katerimi bo vsakodnevno ličenje sproščujoč in osrečujoč ritual, ne obveza, ki nervira in "krade čas". Ne potrebujemo veliko produktov, niti ni treba izgubljati časa z iskanjem informacij na spletu, če se posameznica odloči za tečaj ličenja pri profesionalcu, ki jo bo v nekaj urah popeljal k rešitvi, ki se doma potem samo utrdi. Če konkretiziram odgovor, pa je osnova dobrega ličenja vsekakor ustvarjanje kvalitetne podlage, ki zajema cel obraz in od katere sta odvisna tudi videz in obstojnost ličil. Na osnovo dobrega ličenja pa vplivajo tudi individualne potrebe in lifestyle posameznice. 

Največ poudarka zadnje čase sicer namenjamo očem, ki so se zaradi maske znašle v središču pozornosti ... Katere barve senčil bodo najbolj priljubljene?

Kot sem omenila zgoraj, bodo v ospredju barve burgundskih odtenkov rdeče in prelivi jagodičevja tako na ustnicah kot na očeh, presenetljivo je vračanje svetlo zelene barve na očeh, tudi v mint odtenku, popularni pa bodo tudi temno modra in seveda vedno aktualni zemeljski toni senčil.

"Letošnjo jesen in zimo bodo v ospredju slivasto-melancanasti odtenki na ustnicah in tudi na očeh in intenzivno črtalo ne samo na zgornji veki, temveč tudi na spodnji," pojasnjuje.
"Letošnjo jesen in zimo bodo v ospredju slivasto-melancanasti odtenki na ustnicah in tudi na očeh in intenzivno črtalo ne samo na zgornji veki, temveč tudi na spodnji," pojasnjuje.FOTO: Dreamstime

Je kakšen odtenek senčila, za katerega bi rekla, da ga je najlažje nositi in da nobena ne more zgrešiti z njim?

Zagotovo so to zemeljski toni. Je pa lahko vsak barvni odtenek krasen na vsaki posameznici, če se pravilno izberejo tekstura produkta, lokacija nanosa, tehnika izvedbe ter podton in intenziteta te barve. Včasih se je preveč stavilo na določene barvne kombinacije glede na barvo oči, veljalo je na primer, da rjavim očem pristaja modra, modrim očem marelična, zelenim vijolična itd. Seveda so te barvne kombinacije zanimive in všečne ter povsem sprejemljive, vendar je poudarjanje le teh kombinacij izkrivljanje in in onemogočanje eksperimentiranja z različnimi učinki barv na različnih očeh.

Se ti zdi, da zlasti mlajša dekleta in ženske mejkap uporabljajo predvsem za skrivanje 'nepravilnosti' in ne dovolj za poudarjanje svojih unikatnih prednosti?

Predpostavka vprašanja žal ponuja pritrdilni odgovor. Mlada dekleta in ženske se vse prevečkrat zatečejo k mejkapu kot rešitelju njihovih težav s kožo ali za prikrivanje morebitnih nepravilnosti. Prizadevanje za popolnost in popačeno mišljenje o njeni nujnosti, pretiravanje z ličenjem in transformacijami obraza na spletu, tudi s pomočjo filtrov in ostalih animacij, dajejo gledalcu občutek umetne realnosti, ki jo tako ponotranji, da zanj postane resnična. Primerjati se z retuširanimi fotografijami ali filtriranimi posnetki obrazov je za posameznice, ki so v tem primežu nerealnosti, izredno velika težava. Poleg tega mejkap ni edina pot do poustvarjanja teh videzov, ampak tudi lepotni posegi v zgodnji mladosti. Družbena realnost se skozi čas vsekakor spreminja, a vseeno je pri tem treba opozarjati na anomalije, ki z negativnimi vplivi kreirajo usode mladih ljudi na odskočni deski življenja, kar ima lahko posledice na kvaliteti njihovega življenja v kasnejšem obdobju.

"Pri izbiri tekoče podlage pa naj se držijo predvsem lahkih tekstur in naj bodo ne pozorne samo na odtenek pudra, temveč predvsem na teksturo," pravi Mateja.
"Pri izbiri tekoče podlage pa naj se držijo predvsem lahkih tekstur in naj bodo ne pozorne samo na odtenek pudra, temveč predvsem na teksturo," pravi Mateja. FOTO: iStock

Veliko nasvetov in trendov danes pride z Instagrama. Trenutno je tam zelo priljubljen svetleč videz kože, ki pa v realnem življenju ni tako praktičen. Se moramo naučiti bolj ločiti med tem, kar je uporabno samo za družbena omrežja in kar tudi za vsakdan?

Vsekakor. Svetleč in sijoč videz kože je na spletnih omrežjih izredno zaželen, a v realnosti moramo pretehtati smiselnost takšnega sijaja in najti pravo mero, da omogočimo dolgo obstojnost ličilom in koži, da "diha". Pretirano ustvarjanje sijaja z neprimernimi produkti, ki ne ustrezajo stanju in tipu naše kože, ima lahko za posledice tudi težave s kožo, zato ničesar preveč.

Kako spretne smo sicer, kar se tiče ličenja, Slovenke? Se znamo lepo naličiti same ali bi si lahko morda večkrat privoščile kakšen osnovni tečaj ličenja?

Glede na poznavanje problematike od blizu in iz prve roke lahko trdim, da si Slovenke žal še vedno ne upajo poseči po ličilih, vsaj ne v meri, ki bi bila zaželena, saj menijo, da ličenje ni zanje ali pa obstanejo na točki obupa, ker se ne znajo naličiti. Mlajša generacija je drugačna, drži. Mlada dekleta se zaradi vpliva množičnih medijev kaj hitro odločajo za ličenje, morda celo prehitro, zato je tudi pri njih veliko "nevarnosti" zaradi nepravilnega ličenja in nepoznavanja pasti slabe nege kože, kar lahko na koži pusti hude posledice za vse življenje. Čeprav je ličenje za nekatere morda še vedno rezervirano za zabavno sceno in v očeh nekaterih še vedno zloglasen element pretiravanja, se lahko s primernim ličenjem vsaka ženska izraža bolj celovito in kreira unikatno podobo svoje lepote. Navsezadnje trendi zadnjih let močno potencirajo individualno lepoto. Tečaji ličenja so seveda priporočljivi, saj se skozi leta spreminjajo tako naše poteze kot ponudba in lastnosti kozmetičnih produktov.

Rdeča šminka je še vedno "in"
Rdeča šminka je še vedno "in"FOTO: Dreamstime

Je kakšna napaka, ki jo pogosto delamo?

Izpostavila bi nepravilno izbiranje izdelkov za izdelavo podlage (tekoči pudri, korektorji, suh puder) in kombiniranje primernih tekstur na tip kože. Posameznice tehnike nanosov še nekako razberejo iz člankov in videovsebin, a kombiniranje produktov je tisto, ki ustvari naraven videz. Tudi količine so po navadi prevelike. Ker ne razumejo pomena čopičev, pomagajo si z gobicami, ki so leglo bakterij in nečistoč, hkrati pa porabnice velikih količin produkta, zato jih močno odsvetujem.

Je kakšen lepotni trik, ki bi ga lahko delila z našimi bralkami in jim bo v pomoč pri ličenju?

Trikov je kar nekaj, a če naj enega, ki je zelo uporaben in bo izpolnil tisto največjo željo uporabnic po hitrem efektu in enostavni uporabi, potem izpostavljam uporabo rdečil za ustnice kot multifunkcionalnega izdelka. Lahko je mat ali sijoče/kremne teksture. Nanesemo si ga seveda na ustnice, hkrati pa lahko čez dan na hitro ustvarimo efekt tudi na ličnicah, tako da nanesemo nekaj produkta s prstnimi blazinicami na obe ličnici in potem temeljito vtapkamo in zabrišemo robove. Intenzivnost nanosa prilagajamo glede na intenzivnost rdečila. Pri izbiri tekoče podlage pa naj se držijo predvsem lahkih tekstur in naj bodo ne pozorne samo na odtenek pudra, temveč predvsem na teksturo (gostota, finiš, mazljivost, prekrivnost) in jo prilagodijo tipu kože.

"Slovenke žal še vedno ne upajo poseči po ličilih, vsaj ne v meri, ki bi bila zaželena, saj menijo, da ličenje ni zanje ali pa obstanejo na točki obupa, ker se ne znajo naličiti. "
"Slovenke žal še vedno ne upajo poseči po ličilih, vsaj ne v meri, ki bi bila zaželena, saj menijo, da ličenje ni zanje ali pa obstanejo na točki obupa, ker se ne znajo naličiti. "FOTO: osebni arhiv

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152