Zadovoljna.si
Žan - naslovna

Intervju

Žan Serčič: Nimam težav z izkazovanjem ljubezni.

J.V.
12. 06. 2020 13.00
0

Mlad, ambiciozen in talentiran. Vse to in še mnogo več je priljubljen slovenski glasbenik Žan Serčič, ki je pred kratkim izdal nov album, ki ga je poimenoval 'Iz moje sobe'. Zakaj? Ker je ta nastal v njegovi sobi. Gre za njegov drugi studijski album, ki ga je dokončal v času karantene in na katerem se nahajajo številne glasbene uspešnice. Pravi, da je v skladbah spregovoril o stvareh, o katerih si prej ni upal in da navdih za besedila, vedno najde v svojem zasebnem življenju. "Drugače niti ne znam," pravi. Z Žanom smo poklepetali o tem, kje bo preživel letošnje poletje, kdo so njegovi glasbeni vzorniki in kakšen nasvet bi danes dal mlajšemu in neizkušnemu Žanu.

Katera pesem z novega albuma ti je najljubša?

Težko se opredelim na samo en komad, pa vendar mislim, da bodo ti trije najbolj resonirali med ljudmi, zaradi sporočila in melodike - to so številke 1. 6. in 11. 

Ali navdih za pesemi največkrat črpaš iz svojih izkušenj in življenja?

Navdih vedno črpam iz svojega življenja in izkušenj. Drugače niti ne znam.

Je kakšna razlika kadar pišeš za druge in ko pišeš za sebe?

Pri sebi inspiracijo črpam iz sebe, pri drugih, pa iz njih in njihovih izkušenj - tako, da na koncu ugotovijo, da so komad imeli že ves čas v sebi, samo nekdo ga je moral izvabiti iz njih. No in napisati, uglasbiti ter posneti.

Katero pesem imaš trenutno na 'repeat' in kateri glasbeniki so najbolj vplivali nate?

Veliko je glasbenikov, katerih glasbo sem poslušal kot mlad in jo še vedno občudujem, katerih vpliv se tudi sliši na mojih posnetkih. John Mayer, CCR od modernejših pa Harry Styles. Največji vpliv glede pisanja tekstov pa imajo name Jan Plestenjak, Vlado Kreslin in Adi Smolar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Koliko tvojih komadov je ostalo nedokončanih in zakaj?

Ne prav veliko. Večino projektov in pesmi sem speljal do konca, četudi jih nisem nikoli izdal. Ampak mislim, da se lahko iz procesa naučiš največ šele, ko neko stvar dokončaš in zapakiraš.

Verjamemo, da si nase zelo ponosen, na katere ljudi si pa še posebej?

Nase sicer sem ponosen, vendar nikoli zadovoljen oz. se vedno želim izboljšati. Ponosen sem na vse ljudi, ki so imeli dovolj moči poslušati sebe in slediti temu, kar si želijo, ne glede na to kaj so jim rekli drugi in ne glede na to, kako težko je bilo. Kar nekaj je teh v moji družini in krogu prijateljev ter izvajalcev za katere produciram. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kje boš letos preživel poletje? Ali boš kam odpotoval?

Večinoma doma oz. v studiu, s punco pa bova sigurno šla na našo lepo obalo pozdravit frende in malce lenarit. Vseeno brez opreme in ustvarjanja težko zdržim več kot 3 dni.

Kakšna je zate popolna nedelja?

Združen počitek z dobro hrano, rekreacijo in nekaj dela - ker drugače se vseeno na koncu dneva počutim, kot da nisem naredil nič. (smeh)

Ali si po duši romantik?

Nikoli nisem dobro znal odgovoriti to, ker ne vem, kaj je točna definicija. Sem pa zelo čustven in pozoren do ljudi, ki jih imam rad. Nimam težav z izkazovanjem ljubezni. 

Kakšen bi bil naslov tvoje biografije?

Pot glasbenika - od Lenarta do Tokija. (smeh)

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Se ti zdi, da je z večjim uspehom vedno več ljudi, ki želijo biti tvoji prijatelji?

Pravzaprav je pravih prijateljev vedno manj, predvsem zato kakšen sem jaz. Imam vgrajen ''bullshit detector'' kar pomeni, da če nekdo ne pride s pravimi namerami v moje življenje, to hitro prepoznam in kaj hitro se debata tudi zaključi. Je pa res, da s tem mogoče komu dam občutek, da sem prepotenten ali kaj več od njih - ampak taki niti v osnovi zato ne pristopijo. Pravi prijatelji, pa so vedno tukaj zaradi tega kdo sem in ne kaj sem.

Glasbeno ustvarjanje in fitnes pogosto zahtevata celega človeka. Kako ti uspe usklajevati obe strasti?

Mislim, da eno z drugim funkcionira zelo dobro. Na fitnes oz. grajenje svojega telesa gledam kot na umetnost, kjer izoblikuješ z vajami določene dele, kot bi to naredil na primer kipar. Svoji glasbi, ki je popolna kreativa, pa sem dodal disciplino fitnesa, ki zahteva 24 ur predanosti in prisotnosti. Iz vsake stvari torej dobim nekaj in mislim, da brez ene ne bi bilo druge.

Je kakšen nasvet, ki bi ga danes dal mlademu in neizkušenemu Žanu, ki se podaja na glasbeno sceno?

Enak, kot si ga dam še vedno - vsak dan. Vztrajaj in vedno delaj to kar čutiš. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493