Zadovoljna.si
Ženska se šminka - 3

Koža

Vse, kar morate vedeti o pripravi kože na ličenje

Nina Vesenjak
29. 04. 2020 11.00
0

Lepotni ritual ali predpriprava na ličenje, je postopek, ki ugodno vpliva na izgled mejkapa in posledično tudi na videz in stanje kože. Preprost kozmetični tretma koži nudi udobje, kar prispeva k boljšemu celostnemu počutju in večji samozavesti. Na ta način zagotovimo hidracijo, preprečimo nastajanje gub, poskrbimo za mehkobo, gladkost in sijaj kože.

Za zdrav in mladosten videz svetujem, da pred nanosom ličil izvajate lepotne in negovalne rituale. S takšno predpripravo boste zagotovile bolj zdrav videz kože, manjšo porabo ličil in ustrezno poskrbele za mladostni videz obraza. Lepotni ritual ali predpripravo na ličenje predstavljajo  ključni koraki, ki so nezahtevni, varni in bistveno vplivajo na izgled mejkapa in na njegovo obnašanje. Razlika je, ali pri ličenju želimo skriti »napake« in v ta namen uporabljamo težke, agresivne strukture ličil ali ustrezno skrbimo za tip in stanje kože, in si  z ličili pomagamo do lepega, negovana videza.

Druga možnost se mi zdi ustreznejša, saj tako že v osnovi poskrbimo za nego kože, za lep in sijoč mejkap. Vlaganje v nego  se bo pozitivno obrestovalo na dolgi rok. Zavedam se, da je zmeda glede uporabe izdelkov in postopkov, kaj izbrati in na kakšen način uporabiti. V ta namen sem sestavila preprost opis izdelkov in postopkov, ki jih lahko izvajate tudi, kadar si ne nameravate nanesti ličil in so primerni za vse tipe kože. Pri uporabi negovalnih izdelkov in pozitivnih učinkov pa naj omenim, da je to poseben čas, ki si ga vzamemo zase in se povežemo same z sabo skozi nego in lepoto. Kadar tak lepotilni obred zatem nadgradimo tudi s pravo mero ličil, občutimo absolutno zadovoljstvo.

Nega kože
Nega kože FOTO: iStock

O KOŽI

Na spodnji sliki se vidi vrhnji poroženeli oziroma odmrli sloj, ki ga s pilingom zgladimo. Koža je sestavljena iz treh plasti iz vrhnjice, usnjice in podkožja oziroma epidermisa, dermisa in hipodermisa. Dehidracija ali izsušenost je pogost pojav pri vseh tipih kože, vendar opažam, da si na podlagi izsušenosti veliko ljudi določi suh tip kože, čeprav marsikdaj tip kože ni suh. Na ta račun imamo lahko popolnoma neprimerne izdelke.

Najpogostejši tipi kože so: suha, normalna, mešana in zrela. Občutljivost, dehidriranost, akne, rozacea, pigmentacija so stanja oziroma problemi kože. Pomembno je, da vemo kateri tip kože imamo, da si lahko zagotovimo ustrezno nego. Vsaka koža pa se mora, ne glede na tip, čistiti, vlažiti in hraniti. Vlago dobro sprejema vsaka koža, pri maščobah je treba poskrbeti za pravo razmerje. Encimski piling je primeren za vsak tip kože, mehanski z abrazivi pa za tiste brez večjih problemov (aken, občutljivosti, popokanih kapilar ...).

Koža
KožaFOTO: iStock

IZDELKI IN POSTOPEK

Postopek tretmaja sledi v sosledju: piling, maska, vlaženje. Omenila bi še čiščenje, kar zagotavljamo z geli, penami, micelarnimi vodami. Čiščenje kože in ličil je treba opraviti vsak dan. Postopek piling, maska vlaženje je nekakšna nadgradnja in ga posebaj svetujem pred makeupom za posebne priložnosti oz. ritual izvajamo približno 1krat tedensko. Čiščenje kože je temeljni postopek, ki zahteva največ pozornosti. Če torej piling in masko izvajamo 1-krat tedensko lahko kožo na različne načine čistimo in vlažimo vsak dan.

Preden se lotimo pilinga, sčistimo kožo z izbranim čistilcem in poskrbimo za primerno obliko obrvi.

PILING

Piling je kozmetični izdelek, ki zgladi kožo, saj odstrani odmrle, luščeče celice in na ta način ustvarja gladko kožo. Večina pilingov vsebuje majhne delce, ki jim rečemo abrazivi. Velikokrat so iz zdrobljenih koščic breskev. Ko mehansko drgnemo po koži, abrazivi luščijo odmrle celice in tako postaja koža gladka in bolj sijoča. Encimski pilingi luščeče celice vežejo nase preko encimov. V tem primeru piling samo nanesemo in pustimo, da encimi opravijo svoje. Encimski pilingi so nežnejši in se uporabljajo, kadar je koža problematična (akne, občutljivost, kuperoza ...).

Uporaba: Kozmetični izdelek za lešnikovo velikost nanesemo na obraz in nato izvajamo nežne gibe. Izogibamo se občutljivim predelom. Piling nato odstranimo pod tekočo vodo. V kolikor uporabimo encimski piling, ga pustimo delovati po navodilih proizvajalca in ga nato odstranimo.

Maske za nego obraza
Maske za nego obraza FOTO: iStock

MASKA

Po pilingu je koža zglajena, volnejša in  sposobnejša za vsrkavanje vlažilnih in hranljivih snovi, zato je izredno smiselno, da jo navlažimo in nahranimo  z masko. Pred ličenjem priporočam vlažilno masko. Vlago potrebuje vsaka koža, ne glede na tip in stanje, zato je uporaba vlažilnih mask priporočljiva in varna za popolnoma vse tipe kož.

VLAŽENJE

Po maski kožo navlažimo z vlažilci, kot so losjoni, ki so nekakšna kombinacija tonika in seruma z veliko vodne faze. V trenutku dajo volumen koži in nenadomestljiv občutek vlage, polnosti, svežine in zadovoljstva. Prepoznamo jih po vodeno gelasti konsistenci. Dekorativni izdelki se na ta način ne bodo vsrkavali v plasti kože. Če  koža ni pravilno preskrbljena z vlago in drugimi snovmi, se te največkrat vsrkavajo neposredno iz dekorativnih preparatov oziroma ličil. Optimalno porabo ličil torej zagotovite s primerno nego pred ličenjem.

Zadnji korak preden se lotite ličenja, naj bo izbrana krema.

NEGOVANA KOŽA IN MEJKAP

V ta namen sem ustvarila mejkap, ki samo poudari negovano kožo. Je čisto preprost in naraven.

Nina Vesenjak
Nina VesenjakFOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493