Zadovoljna.si
Kralj Karel III.

Kraljevo

Ali to ime britanskim kraljem res prinaša prekletstvo?

N. Č.
14. 05. 2023 05.00
0

Po smrti kraljice Elizabete II. je prestol prevzel njen sin Charles, ki je bil minuli vikend tudi uradno okronan za kralja Združenega kraljestva. Odločil se je, da bo vladal pod svojim rojstnim imenom, toda mnogi se sprašujejo, ali je morda naredil napako.

Karel III. je bil rojen kot Charles Philip Arthur George, ob prevzemu prestola pa se je moral odločiti za enega izmed omenjenih štirih imen. Izbral je tisto ime, pod katerim ga poznamo že dolga leta, toda mnogi se sprašujejo, ali je morda naredil napako, govori se namreč, da ime Charles nosi prekletstvo.

V kolikor bi se Charles odločil za ime Filip, bi se z izbiro poklonil pokojnemu očetu, princu Filipu, vojvodi Edinburškemu, z imenom George bi se poklonil svojemu dedku in pradedku, Juriju VI. Britanskemu in Juriju V. Britanskemu, ime 'kralj Artur' pa že vsi dobro poznamo iz britanske bajeslovne zgodovine.

Mnogi se sprašujejo, ali bi bilo kaj drugače, če bi se kralj Karel III. odločil vladati pod katerim od zgoraj omenjenih imen, toda aktualni britanski monarh se je tako kot kraljica Elizabeta pred njim odločil, da obdrži ime, po katerem ga poznamo že celotno njegovo življenje. Charles se sicer verjetno dobro zaveda, kakšna je bila usoda njegovih soimenjakov iz preteklosti, že vrsto let namreč krožijo govorice, da ime Charles s seboj nosi prekletstvo.

Camillini otroci spremljali kronanje iz prve vrste
Preberi še
Camillini otroci spremljali kronanje iz prve vrste
Kralj Karel III. in kraljica soproga
Kralj Karel III. in kraljica soprogaFOTO: Profimedia

Karel I. Angleški je bil kralj Anglije, Škotske in Irske od leta 1625 do leta 1649. Rodil se je leta 1600 kot drugi sin Jakoba VI. Škotskega in Ane Danske, po smrti starejšega brata, princa Henrika, leta 1612 pa se je povzpel na prvo mesto v vrsti za nasledstvo. Že kot otrok je imel veliko zdravstvenih težav, zato je moral nositi nožne proteze, ki so mu pomagale pri hoji.

Njegovo celotno vladavino so zaznamovali konflikti s parlamentom, zapletel pa se je tudi v lepo število verskih konfliktov. Sovražnost se je le še stopnjevala, na koncu pa je bil kralj Karel I. obtožen izdaje in obsojen na smrt. Karel je bil javno usmrčen 30. januarja leta 1649, takratni vodja parlamenta pa je po njegovi smrti odredil, naj se Karlova glava prišije nazaj na telo, da bi ga njegova družina lahko častno pokopala. Pogreb se je odvil teden pozneje. 

To je pravi pomen vencev, ki sta jih na kronanju nosili Kate Middleton in Charlotte
Preberi še
To je pravi pomen vencev, ki sta jih na kronanju nosili Kate Middleton in Charlotte

Njegov naslednik, kralj Karel II. Angleški, je na prestol sedel šele leta 1660, na njem pa je bil do leta 1685. Karel II. je bil najstarejši sin Karla I. in njegove žene Henriette Marije Burbon. Po očetovi smrti je več kot desetletje preživel v izgnanstvu, vodilno funkcijo pa je prevzel Oliver Cromwell. Nato ga je za kratek čas nasledil njegov sin Richard Cromwell, ki pa se na položaju ni najbolje znašel, posledično pa se je obnovila monarhija, na oblast pa je prišel Karel II., ki je zaradi svojega hedonističnega vladanja še danes znan pod vzdevkom 'srečni in veseli kralj'.

V času svojega življenja ni imel zakonskih otrok, zato pa je imel več nezakonskih potomcev. Leta 1685 je doživel apopleksijo, ki bi jo danes najbolje opisali kot možgansko kap. Doživel je 54 let, na prestolu pa ga je nasledil njegov brat Jakob.

Kakšna usoda pa čaka aktualnega monarha, kralja Karla III.?

Kronanje kralja Karla III.
Kronanje kralja Karla III.FOTO: Profimedia

Vsi ljubitelji britanske monarhije na VOYO ne spreglejte številnih dokumentarnih filmov, ki sledijo eni najbolj slavnih družin na svetu. Med drugim so vam na voljo tudi trije dokumentarci o preminuli kraljici: Kronanje, Kraljica sveta in Kraljica: Pogled od blizu, Življenju kraljevih žena pa sledi dokumentarec Kraljeve žene windsorske.

Kralj Karel III.
Kralj Karel III.FOTO: Profimedia

 

Mailing

Kraljevo

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471