Zadovoljna.si
Princ Philip

Kraljevo

Anglija besni: ’Vesela sem, da princ ni ubil dojenčka!’

M. A.
23. 01. 2019 07.52
1

Po prometni nesreči, ki jo je le nekaj kilometrov stran od kraljičinega posestva v Sandringhamu zakuhal princ Philip, se je seveda vsul plaz kritik, kako je mogoče, da ima 97-letni princ še vedno vozniško dovoljenje. A še več kot to, že naslednji dan je princ ponovno sedel za volan: tokrat nepripet.

Prometna nesreča se je po prinčevem poročanju zgodila, ker ga je oslepilo sonce, a ljudje na družbenih omrežjih s to razlago niso zadovoljni. Zakaj 97-letnik še vozi, zakaj ne bo nobenih posledic in kako to, da mu niso vzeli izpita, je le nekaj od številnih kritik, ki jih lahko preberemo na Twitterju, glasno pa se je odzvala tudi komičarka Kathy Burke, ki je v svet poslala tvit: "Zelo sem vesela, da devetmesečni nedolžni otroček ni umrl oz. bil poškodovan zaradi 97-letnega ku**a." Tvit je všečkalo skoraj 30.000 ljudi, med komentarji pa se je znašel tudi uporabnik, ki je zapisal, da se bo zadržal takšnih neokusnih komentarjev in obsojanj, dokler se ne izve, kaj se je zares dogajalo. Burkova mu je odgovorila: "Princ ima 97 let in bil je za volanom. To je dejstvo."

Diana je umrla tako, kot je živela: pod drobnogledom javnosti
Preberi še
Diana je umrla tako, kot je živela: pod drobnogledom javnosti
Kathy Burke je javno napadla princa Philipa.
Kathy Burke je javno napadla princa Philipa.FOTO: Profimedia

Dejstvo je tudi, da je res prav princ Philip tisti, ki je povzročil prometno nesrečo. Ker naj bi ga oslepilo sonce, ni videl ceste pred seboj, zaradi česar je zapeljal s ceste in izgubil nadzor nad vozilom. Takrat mu je nasproti pripeljal avtomobil, v katerem sta bili dve ženski in en dojenček. Medtem ko ena ženska in dojenček po poročanju britanskih medijev nista bila poškodovana, je voznica utrpela zlom roke in je morala poiskati zdravniško pomoč.

Prometna nesreča se je zgodila, ker je 97-letnega princa oslepilo sonce.
Prometna nesreča se je zgodila, ker je 97-letnega princa oslepilo sonce.FOTO: Profimedia

Čeprav se je tudi na Burkovo vsul plaz kritik, so ji številni tudi prikimali. "Prijateljičina hči je umrla zaradi prometne nesreče, ki jo je zakrivil starejši voznik. Vozil je brez predpisanih očal, če se vpraša mene, ne bi smel niti z očali. Če mislite, da se naše telo in reakcijski čas z leti ne poslabšata, ste arogantni in sebični. Starejši vozniki bi morali vsekakor ponovno opravljati izpit," je zapisala ena od uporabnic Twitterja in ob tem opozorila na težavo, da britanskim voznikom izpit sicer poteče, ko dopolnijo 70 let, a ga lahko po tem brez težav obnovijo brez kakršnihkoli testov.

5 najbolj branih člankov kraljevega dvora leta 2018
Preberi še
5 najbolj branih člankov kraljevega dvora leta 2018

Številni so se sicer 'spotaknili' tudi ob to, da se je princ Philip pred dvema letoma upokojil, saj se ni čutil sposobnega za opravljanje kraljevih dolžnosti, kot so proslave in obiskovanje prireditev, kljub temu pa pri sedemindevetdesetih brez težav sede za volan.

Princ Philip se je upokojil pred dvema letoma.
Princ Philip se je upokojil pred dvema letoma.FOTO: AP

V priljubljeni jutranji oddaji v Angliji pa so ta teden gostili tudi Emmo Fairweather, ki je bila udeleženka omenjene prometne nesreče. Z roko v mavcu je povedala svojo stran zgodbe: "Prijateljica me je povabila na kavo in pot do nje vodi mimo Sandringhama, kjer se vozim vsak dan. Na omenjenem križišču sem kar naenkrat opazila avto na mojem pasu, mislila sem, da bo voznik upočasnil, a ni." Ob tem je dodala, da sicer noče zanikati prinčevih besed, a da se ne spomni, da bi bilo tisti dan sončno in da so se celo isti dan v družbi pritoževali, kako je slabo vreme. Sicer tudi fotografije z mesta nesreče ne kažejo na kakršnekoli sončne žarke.

Ob tem je Emma, ki je sicer med prijatelji znana po tem, da obožuje kraljevo družino, povedala tudi, da s kraljevega dvora ni prejela nikakršnega glasu ali opravičila. "Rada bi, da nekdo govori z mano, da mi razloži, kakšen bo postopek, konec koncev sem bila v nesreči z nekom, ki ne potrebuje zavarovanja. Zaskrbljujoče mi je tudi, da policija sploh ni vzela moje izjave."

Emmi Fairweather, ki je bila sopotnica v nasproti vozečem avtomobilu, se s kraljevega dvora niso oglasili.
Emmi Fairweather, ki je bila sopotnica v nasproti vozečem avtomobilu, se s kraljevega dvora niso oglasili.FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471