Zadovoljna.si
Kraljica Elizabeta II. in princ Filip

Kraljevo

Kaj se skriva v pismu kraljice Elizabete II., ki ga bo mogoče odpreti šele čez 63 let?

N. Č.
24. 09. 2022 05.00
0

Zadnja dva tedna sta minila v znamenju smrti dolgoletne britanske kraljice Elizabete II., ob tem pa so se svetovni mediji spomnili številnih kraljičinih anekdot. Med drugim so se (ponovno) začela pojavljati ugibanja o vsebini skrivnostnega pisma, ki ga je kraljica napisala na obisku v Avstraliji pred kar 36 leti. Ta namreč še vedno ostaja skrivnost.

Kraljica Elizabeta II. je v času svoje vladavine Avstralijo obiskala kar 16-krat. Med njenim prvim obiskom leta 1954 naj bi si jo v živo ogledalo kar 75 odstotkov prebivalcev Avstralije, kljub bolj umirjenemu zadnjemu obisku, oktobra 2011, pa kraljica ostaja tam še vedno izredno priljubljena. 

Kraljica Elizabeta II. med svojim prvim obiskom v Avstraliji.
Kraljica Elizabeta II. med svojim prvim obiskom v Avstraliji.FOTO: Profimedia

Za kraljičin najbolj zanimiv in skrivnosten obisk Sydneyja pa lahko zagotovo označimo tistega iz leta 1986, ko je za seboj pustila strogo zaupno pismo s sporočilom prebivalcem omenjenega mesta. Vsebine pisma naj ne bi poznali niti njeni najbližji zaupniki in člani osebja. Kaj se skriva v skrivnostni ovojnici in zakaj je bilo pismo sploh napisano, pa bomo lahko izvedeli šele čez dolgih 63 let. Toda zakaj je potrebno na odprtje pisma čakati tako dolgo časa?

Datum odprtja pisma je določila kraljica kar sama, ki je v posebnih navodilih na prvi strani ovojnice zapisala: "Na primeren dan, ki ga boste izbrali v letu 2085 našega štetja, prosim, odprite to ovojnico in meščanom Sydneyja prenesite moje sporočilo." 

Navodila so namenjena bodočemu županu Sydneyja, ki bo tisti, ki bo dobil dovoljenje za odpiranje skrivnostnega ročno napisanega pisma.

Kraljica Elizabeta II. na obisku v Sydneyu leta 1986.
Kraljica Elizabeta II. na obisku v Sydneyu leta 1986.FOTO: Profimedia

Kljub temu da bomo morali na razkritje vsebine pisma, ki ga hranijo na varnem v trezorju ene od mestnih stavb kraljice Viktorije (Elizabetine praprababice), še "malo" počakati, pa se pojavlja že lepo število špekulacij o sporočilu, ki ga želi njeno veličanstvo po smrti poslati prebivalcem Sydneyja. Nekateri so mnenja, da se je kraljica preprosto želela zahvaliti prebivalcem mesta za rešitev stavbe kraljice Viktorije, ki bi jo brez mnogih protestov in kampanij v petdesetih letih prejšnjega stoletja zelo verjetno porušili, drugi pa na podlagi natančnih navodil, ki jih je kraljica pustila na ovojnici, sklepajo, da je kraljica v pismu zaprosila za podaljšanje najema, ki bi obvaroval to ikonično stavbo tudi po njeni smrti. Leta 1986 je namreč malezijsko podjetje podpisalo 99-letno najemno pogodbo za omenjeno stavbo, ta pogodba se torej izteče istega leta, ko naj bi kraljičino pismo končno odprli. Ali gre le za srečno naključje ali pa je malezijska najemna pogodba dejansko ključ do razvozlanja vsebine skrivnostnega pisma kraljice Elizabete II., bomo izvedeli šele čez dolgih 63 let, zato ostanite potrpežljivi!

V tem času pa ne spreglejte številnih dokumentarnih filmov na VOYO, ki sledijo eni najbolj slavnih družin na svetu. Med drugim so vam na voljo tudi trije dokumentarci o kraljici: Kronanje, Kraljica sveta in Kraljica: Pogled od blizu.

Britanska kraljica Elizabeta II.
Britanska kraljica Elizabeta II.FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324