Zadovoljna.si
kralj karel

Kraljevo

Kaj se bo zgodilo, ko kralj Karel umre?

N. Č.
19. 02. 2024 05.00
0

Odkar je svet pretresla novica, da ima kralj Karel III. raka, se mnogi sprašujejo, kaj se bo zgodilo z britansko monarhijo, ko njega ne bo več. Kdo bo prevzel prestol? Kaj se bo zgodilo s kraljico Camillo? Kakšna je vrsta za nasledstvo? Se princ Harry še lahko povzpne na prestol?

Tako kot je bil načrtovan potek dogodkov v primeru smrti kraljice Elizabete (operacija London Bridge), tako je načrtovan tudi potek dogodkov v primeru smrti kralja Karla III. Protokoli, ki bodo začeli veljati v primeru njegove smrti, so znani pod imenom operacija Menai Bridge.

Kaj se bo zgodilo s kraljico Camillo, ko bo umrl kralj Charles?
Preberi še
Kaj se bo zgodilo s kraljico Camillo, ko bo umrl kralj Charles?

Natančne podrobnosti o operaciji Menai Bridge sicer niso znane, toda obstaja velika verjetnost, da bodo protokoli sledili podobnemu poteku dogodkov, ki so se odvili po smrti kraljice. Vse se bo začelo z napovedjo britanske vlade in voditeljev Commonwealtha, zastave pa bodo po vsej državi plapolale na polovici droga. Priprave na pogreb kralja Karla naj bi se začele takoj po objavi novice o njegovi smrti, po obdobju nacionalnega žalovanja pa ga bodo položili v spominsko kapelo kralja Jurija VI. na gradu Windsor.        

Britanska kraljica je umrla
Preberi še
Britanska kraljica je umrla

Mnogi se sprašujejo tudi, ali bo Camilla postala kraljica v primeru, da preživi svojega moža Charlesa, toda gre za zmotno prepričanje nekaterih posameznikov. Camilla nikoli ne bo postala kraljica regentka (vodja države), toda zelo verjetno je, da bo obdržala svoj uradni naziv kraljice soproge. Camilla bo tako še naprej opravljala svoje kraljeve dolžnosti, to pa bo počela pod vodstvom novega voditelja države. Sama v kraljevi vrsti za nasledstvo ni imenovana.

Kraljica Camilla, kralj Karel III., princ William, princesa Kate
Kraljica Camilla, kralj Karel III., princ William, princesa KateFOTO: Profimedia

Kdo bo v primeru Karlove smrti prevzel prestol? 

Po smrti kralja Karla III. bo prestol zasedel njegov najstarejši sin princ William, njegova žena Kate Middleton pa bo postala kraljica soproga.

Po Williamu gre nasledstvena linija po njegovih otrocih: valižanskem princu Georgeu, valižanski princesi Charlotte in valižanskem princu Louisu. Po Williamovih otrocih pride na vrsto njegov brat Harry, vojvoda Susseški, sledita pa mu njegova otroka, princ Archie Susseški in princesa Lilibet Susseška.

Harry in Meghan spet na udaru: Izdala sta kraljico
Preberi še
Harry in Meghan spet na udaru: Izdala sta kraljico

Od tam naprej postane linija nasledstva še bolj sporna, saj je princ Andrew, vojvoda Yorški, naslednji v vrsti. Princ Andrew se je leta 2019 po številnih škandalih umaknil iz javnega življenja in prenehal opravljati svoje kraljeve dolžnosti. Možnost, da bi princ Andrew kadar koli postal kralj, pa je zelo majhna.

Kaj se bo po kraljičini smrti zgodilo s princem Andrewom?
Preberi še
Kaj se bo po kraljičini smrti zgodilo s princem Andrewom?

Deveta v vrsti za prestol je princesa Beatrice, najstarejša hči princa Andrewa in Sarah, vojvodinje Yorške, štirinajsti v vrsti za prestol je princ Edward, najmlajši sin kraljice Elizabete in princa Filipa, sestra kralja Karla, princesa Anne z nazivom 'princess royal' pa je šele 17. v vrsti za prestol.

Mailing

Kraljevo

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vsi ljubitelji britanske monarhije na VOYO ne spreglejte številnih dokumentarnih filmov, ki sledijo eni najbolj slavnih družin na svetu. Med drugim so vam na voljo tudi trije dokumentarci o preminuli kraljici: Kronanje, Kraljica sveta in Kraljica: Pogled od blizu. Življenju kraljevih žena pa sledi dokumentarec Kraljeve žene windsorske.

Kralj Karel III.
Kralj Karel III.FOTO: AP
Kralj Karel III. ima raka
Preberi še
Kralj Karel III. ima raka
Kralj Karel pred posegom obiskal Kate Middleton
Preberi še
Kralj Karel pred posegom obiskal Kate Middleton
Poskušal je biti pogumen, a Camillin obraz pove vse
Preberi še
Poskušal je biti pogumen, a Camillin obraz pove vse

Vir: harpersbazaar.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413