Kdo je Virginia Giuffre, Američanka, ki je obtožila princa Alberta, da jo je spolno zlorabljal

J.V.
15.01.2022, 5:00
0
Britansko kraljevo družino v teh dneh pretresajo novi škandali, brez katerih očitno ni šlo niti v letu 2022. Tokrat pa za njimi ne stojita klasična krivca Meghan Markle in princ Harry, ampak britanski princ Andrew, ki mu je kraljica odvzela vse kraljeve časti zaradi spolne zlorabe mladoletne Američanke Viginie Giuffre.

Princ Andrew
Princ AndrewFOTO: Shutterstock

Kraljica Elizabeta je  sinu princu Andrewu, odvzela vse kraljeve časti. Gre za potezo, ki jo je marsikdo pričakoval in se je uresničila le malo zatem, ko je moral Andrew odpotovati v New York, kjer se je poskušal izogniti civilni tožbi in obtožbi spolne zlorabe mladoletnice. Virginia Giuffre je namreč proti princu Andrewu vložila tožbo, v kateri ga je obtožila spolne zlorabe, ko je imela komaj 17 let in ko je bila v suženjstvu spolnega zločinca Jeffreyja Epsteina.

Čeprav je sprva upal, da jo bo odnesel brez resnejših posledic, pa je moral Andrew pričati pred ameriškim sodnikom. "S kraljičino odobritvijo in privolitvijo so bile vojaške časti vojvode Yorkskega vrnjene kraljici. Yorški vojvoda še vedno ne bo opravljal nobenih javnih nalog, v tem primeru pa se brani kot zasebnik,  so v uradni izjavi zapisali predstavniki Buckinghamske palače.

PREBERI ŠE
Od Victorie do Meghan: škandali, afere in smrti

Princ Andrew in Virginia Giuffre
Princ Andrew in Virginia GiuffreFOTO: Profimedia

Kdo je Virginia Giuffre?

Američanka Virginia Giuffre, prej Virginia Roberts, trdi, da je bila, ko je bila mladoletna, žrtev zlorabe zloglasnega spolnega prestopnika Jeffreyja Epsteina in njegovih močnih sodelavcev. Rodila se je leta 1983 v Kaliforniji, njena družina pa se je kasneje preselila na Florido. Pri sedmih letih jo je po njenih besedah ​​spolno zlorabil družinski prijatelj in ji s tem ukradel otroštvo. "V tako zgodnji mladosti sem bila psihično prestrašena, zato sem pobegnila od tega," je povedala za BBC Panorama leta 2019.

Svoje otroštvo je tako preživela pri številnih rejniških družinah, nato pa do 14. leta živela na ulici, kot pravi sama, pa je tam našla le lakoto, bolečino in še več zlorabe. Ko si je leta 2000 prizadevala za to, da spremeni svoje življenje na boljše, je spoznala pripadnico visoke družbe v Londonu in New Yorku, Ghislaine Maxwell, nekdanjo ljubico in tesno sodelavko Epsteina. Virginii, ki je delala v letovišču nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Palm Beachu, je Maxwellova ponudila priložnost, da se usposobi za masažno terapevtko. 

PREBERI ŠE
Kraljevi seks škandal se nadaljuje ...

Virginia je njeno ponudbo sprejela in ko je kasneje obiskala Epsteinov dom, naj bi jo ta pričakal gol in ji dejal, da jo bo naučil, kako se masira. "Spraševali so me, kdo sem. Videti so bili kot dobri ljudje, zato sem jim zaupala in povedala, da sem imela do takrat zelo težko življenje in da sem bežala od doma, bila spolno in fizično zlorabljena. To je bilo najslabše, kar sem jim lahko povedala, saj so vedeli, kako ranljiva sem," je povedala za BBC. Pojasnila je, da se je to, kar je pričakovala, da bo razgovor za službo, kmalu spremenilo v začetek njenih let zlorabe.

Ghislaine Maxwell je bila kasneje obtožena številnih prekrškov, med drugim tudi trgovine z mladoletniki. Virginia pa je leta 2015 proti njej vložila tožbo  zaradi obrekovanja, potem ko jo je obtožila, da laže. Zadeva je bila v trenutku rešena.

Virginia trdi, da ko je bila stara 17 let,  jo je Epstein pripeljal v London in jo predstavil princu Andrewu. Zdaj znana fotografija, za katero pravi, da je bila posneta tiste noči, prikazuje princa z roko okoli njenega pasu, medtem ko se Maxwell nasmiha v ozadju. Naročeno naj bi ji bilo, da mora za Andrewa narediti to, kar počne za Epsteina. "To je bil grozen čas v mojem življenju. Nisem bila privezana na umivalnik, a ti močni ljudje so bili kot moje verige," je povedala za BBC. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V svoj tožbi trdi, da jo je britanski princ trikrat spolno zlorabil, najprej tisto noč v hiši Ghislaine Maxwell, nato pa v Epsteinovih hišah na Manhattnu in na Deviških otokih. Princ Andrew je v intervjuju za BBC leta 2019 dejal, da se ne spominja, da bi se kdaj srečal z Virginio. Kot odgovor na njeno izjavo, da sta imela spolne odnose v ZDA in Veliki Britaniji, je zatrdil, da se to ni zgodilo.

Virginia je kasneje spoznala bogatega poslovneža, ki je plačal njeno izobraževanje, da je postala profesionalna maserka in odpotovala na usposabljanje na Tajsko. Tam je spoznala moškega, v katerega se je zaljubila in se 10 dni pozneje tudi poročila z njim. Po poroki sta se preselila v Avstralijo in si tam ustvarila družino. Virginia danes živi v veliki hiši na obali Pertha in ima tri otroke. Ustanovila je neprofitno organizacijo Speak Out, Act, Reclaim (SOAR), katere cilj je izobraževati in ozaveščati žrtve trgovine z ljudmi.

PREBERI ŠE
Vse samo zato, da bi zatrli nov škandal!?

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Vir: tportal.hr