Zadovoljna.si
Kraljica Letizia

Kraljevo

Od ločenke do najlepše kraljice na svetu

J.V.
20. 08. 2018 07.42
1

William in Kate? Ne, kralj Felipe VI. in španska kraljica Letizia sta bolj seksi, rahlo škandalozna in bolj zanimiva kot brezmadežna princ William in Kate Middleton, so besede, s katerimi mediji opisujejo španski kraljevi par. On je mlad, postaven in ima družinsko drevo s šestimi stoletji kraljev in kraljic. Ona je pametna, lepa in v njej ni niti kapljice modre krvi. Kralj Felipe VI in španska kraljica Letizia sta poosebitev modernega kraljevega para.

Edino področje, kjer se ni držal kraljevih pravil, so bile ženske.
Edino področje, kjer se ni držal kraljevih pravil, so bile ženske. FOTO: Reuters

Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia se je rodil 30. januarja 1968 v Madridu kot tretji otrok in edini sin kralju Juanu Carlosu I in kraljici Sofii. Ker španska zakonodaja postavlja moškega prestolonaslednika pred žensko, je bil Filipe leta 1977, ko je bil star 9 let, okronan za princa Asturije in prestolonaslednika. Kot otrok je bil vedno resen in že takrat je svojo bodočo vlogo kralja sprejel z veliko fokusa: po končani gimnaziji je Felipe leto dni študiral v Kanadi, nato pa se je tri leta šolal na španski vojaški akademiji, kjer je med drugim opravil tudi izpit za pilota helikopterja. V žepu ima diplomo iz prava, ki ga je študiral v Madridu, magisterij iz mednarodnih odnosov, ki ga je opravil na univerzi Georgetown v Washingtonu, tekoče govori katalonsko, francosko in angleško.

Edino področje, kjer se ni držal kraljevih pravil, so bile ženske. Od njega se je pričakovalo, da bo poročil prijazno katoliško princeso, njega pa princese niso prav nič zanimale. Starša sta zavrnila dve njegovi romanci, obe izbranki sta bili namreč neprimerni za zakon. Ena je bila španska starleta, ki je prihajala iz družine, v kateri so bile prisotne težave z drogami, druga pa je bila norveška manekenka spodnjega perila. Potem pa je spoznal Letizio Ortiz Rocasolano – prva neplemkinja, ki je postala kraljica. Kar je še bolj neverjetno, ko se zavemo, da je bila pred tem slavna novinarka, imela bivšega moža in fanta, s katerim je živela, preden je spoznala princa.

Svet mora izvedeti resnico o princesi ...
Preberi še
Svet mora izvedeti resnico o princesi ...

Teža prihodnosti leži na ramenih kraljice Letizie

Rojena leta 1972 v pokrajini Asturija se je Letizia rodila očetu novinarju in mami medicinski sestri, kot dekle srednjega sloja z ambicijami visokega. Obiskovala je javne šole, z vpisom na univerzo Complutense pa se je preselila v prestolnico. Ko je bila stara 25 let, se je poročila z učiteljem literature Alonsom Guerrerom Perezom, njun zakon pa je trajal manj kot leto dni. Njena kariera v novinarstvu se je hitro vzpenjala in Letizia je kot poročevalka delala za Bloomberg News, CNN in špansko televizijo ter bila kmalu imenovana za najboljšo špansko novinarko pod 30. letim, ki ji je uspelo dobiti položaj večerne televizijske voditeljice. Iz New Yorka je poročala o terorističnih napadih, ki so se zgodili 11. septembra, se oglašala iz Washingtona, ko so potekale predsedniške volitve in iz Iraka pripravljala vojne reportaže. 

Obiskovala je javne šole, z vpisom na univerzo Complutense pa se je preselila v prestolnico.
Obiskovala je javne šole, z vpisom na univerzo Complutense pa se je preselila v prestolnico.FOTO: Profimedia

S fantom, ki je bil športni novinar, sta se vselila v skupno stanovanje in njeno ime je poznala cela Španija. Potem pa je proti koncu leta 2002 med poročanjem o izlivu nafte na španski obali naletela in Filipeja in njeno življenje nikoli več ni bilo enako. Spoznala sta se že nekaj mesecev pred tem na eni od večernih zabav, a tokrat je bilo njuno srečanje drugačno. Povabil jo je na zmenek. Dobivala sta se na skrivaj, leto kasneje pa oznanila zaroko. Za oznanitev zaroke pred mediji je Letizia namesto elegantne obleke izbrala seksi bel hlačni kostim, in ko se je na Filipejevo prekinitev odzvala z besedami, 'Pusti mi, da povem do konca', je med novinarji završalo. Bilo je jasno, da Letizia ne bo kot ostale članice kraljeve družine.

Kraljica s svojo anoreksično postavo razburila javnost
Preberi še
Kraljica s svojo anoreksično postavo razburila javnost
Poročna fotografija Letizie in Felipeja
Poročna fotografija Letizie in Felipeja FOTO: Reuters

Njegovi starši so nasprotovali njuni zvezi: ne le, da Letizia ni bila modre krvi, tudi drugi člani evropskih kraljevih družin so se poročali z meščani in meščankami, toda ona je bila 'antiteza klasične španske kraljice – ločena, z močnim mnenjem in slavna novinarka', v svoji knjigi Dame Španije piše Morton. Juan Carlos je svojo bodočo snaho opisal kot 'notranjega sovražnika'. »Bil je zelo sovražno nastrojen do tega.« A Felipe je na koncu dobil kar je želel in par se je maja 2004 poročil. Njen prvi zakon so uradno izbrisali. Ker se je poročila v civilnem obredu in ne cerkvenem, se je lahko poročila s princem brez razveljavitve zakona. Kraljevo poroko je v Španiji spremljajo 25 milijonov ljudi in nevesta je uradno postala princesa. Letizia je izbrala svileno poročno obleko modnega oblikovalca Manuela Pertegaza, ki je imela kar 15 metrov dolgo vlečko, na glavi pa je nosila diamantno tiaro, ki ji jo je za to posebno priložnost posodila tašča, kraljica Sofia. 

Njun zakon velja za srečnega še danes.

Par ima dve hčerki, 9-letno princeso Leonor, ki je z očetovim kronanjem postala princesa Asturije in prva v vrsti za španski prestol, razen če bo dobila brata, in 8-letno princeso Sofio. Filipe je zelo hitro sprejel vlogi moža in očeta in na neuradnih družinskih fotografijah izgleda srečnejši kot kdaj koli prej.

Najlepša kraljica na svetu v čevljih, ki so lepši celo od nje
Preberi še
Najlepša kraljica na svetu v čevljih, ki so lepši celo od nje
Oči medijev in javnost pa so že od samega začetka osredotočene na Letizio, ki se je morala v preteklosti večkrat soočati s številnimi govoricami.
Oči medijev in javnost pa so že od samega začetka osredotočene na Letizio, ki se je morala v preteklosti večkrat soočati s številnimi govoricami.FOTO: Profimedia

Oči medijev in javnost pa so že od samega začetka osredotočene na Letizio, ki se je morala v preteklosti večkrat soočati s številnimi govoricami. Namigovalo se je, da je imela operacijo nosu, kar je potrdila tudi kraljeva palača, in kot razlog navedla težave z dihanjem, pisalo se je o njeni postavi, dizajnerskih oblačilih, perfekcionizmu, njenih kraljevih dolžnostih ... Govorilo in pisalo se je tudi o marsičem drugem, resničnem ali izmišljenem, za kar so bili krivi predvsem stari španski aristokrati, ki so Felipeju zamerili, da ni nikoli pogledal v njihovo smer, preden se je poročil z neplemkinjo srednjega sloja. Junija 2014 je Filipe po odpovedi prestolu svojega očeta, kralja Juana Carlosa, prisegel kot novi španski kralj, Filip VI., Letizia pa je postala nova španska kraljica. 

Zadnja slovesnost kralja Juana Carlosa - 5
Zadnja slovesnost kralja Juana Carlosa - 5FOTO: Reuters
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471