Zadovoljna.si
Elizabeta in princ Filip

Kraljevo

Zaljubila se je, ko je bila stara 8 let, poročena sta bila do smrti

N. Č.
10. 04. 2024 05.00
1

Kraljica Elizabeta in princ Filip sta se spoznala že zelo zgodaj. Ta naj bi bila stara zgolj 8 let, ko sta se prvič srečala, Filip pa je bil od nje starejši 5 let. Njuna ljubezenska zgodba je zares posebna, kraljica je svojega soproga namreč večkrat označila za svojo 'moč in oporo'.

Kraljica Elizabeta je princa Filipa prvič videla, ko je bila stara zgolj 8 let. To se je zgodilo na poroki princese Marine in princa Georgea. Pet let pozneje sta si ponovno prekrižala poti, in takrat se je njuna zgodba zares začela. 

To je par, ki je bil 33 let najbolj varovana kraljeva skrivnost
Preberi še
To je par, ki je bil 33 let najbolj varovana kraljeva skrivnost

Začela sta si izmenjevati pisma, še posebej navdušena nad njunim odnosom pa je bila Elizabeth. Med vojno je hranila fotografijo svojega čednega princa, in tudi v tem času sta si redno dopisovala, Philip pa jo je ljubkovalno klical Lilibet.

Leta 1943 je bil njun odnos že toliko poglobljen, da je bil Filip povabljen, da preživi božič s kraljevo družino v Windsorju. To je spodbudilo govorice o zaroki, a do zaroke je prišlo šele pozneje. Kraljevo družino je namreč skrbelo, kako bi zaroka vplivala na njihov ugled, predvsem zaradi Filipove povezave z Nemci.

Umrl nekdanji partner Pippe Middleton
Preberi še
Umrl nekdanji partner Pippe Middleton

Kljub vsemu sta na koncu dobila blagoslov družine, Elizabeth se namreč ni zaljubila v nikogar drugega. Njuna zaroka je bila uradno objavljena 9. julija leta 1947, poročila pa sta se 20. novembra istega leta v Westminstrski opatiji.

Poročni dan kraljice Elizabete II. in princa Philipa
Poročni dan kraljice Elizabete II. in princa PhilipaFOTO: Profimedia

Imela sta 5 idiličnih zakonskih let, nato pa je kraljevo družino pretresla smrt kralja Jurija VI., Elizabeta pa je z njegovo smrtjo postala kraljica Elizabeta II. Naloga princa Filipa je tako bila, da ji stoji ob strani in ji pomaga pri kraljevih dolžnostih. 

Kraljica leta varala moža in svaku pošiljala fotografije
Preberi še
Kraljica leta varala moža in svaku pošiljala fotografije

Na njuni poti je bilo veliko preprek, toda njun zakon je preživel to veliko spremembo in še številne druge. Veliko se je govorilo tudi o njegovi nezvestobi in ranjenemu egu, ona je bila namreč tista, ki je bila vedno v središču pozornosti. Jasno je, da se le redko kateri moški lahko sprijazni z dejstvom, da bo svoje celotno življenje 'druga violina', a tudi to težavo sta prebrodila. 

Kate je bila noseča, William pa varal z lepo plemkinjo
Preberi še
Kate je bila noseča, William pa varal z lepo plemkinjo

Medtem ko je bila Elizabeta vodja države, naj bi bil Filip kljub vsemu glava družine. "Kraljica lahko nosi krono, vendar je princ Filip tisti, ki nosi hlače," je nekoč rekel nekdanji pomočnik o njunem razmerju. 

Sicer pa so njun odnos večkrat označili za izjemno partnerstvo. "Bila sta neverjetna ekipa. Njuno sodelovanje je bilo čudovito gledati," je povedal Robert Janvrin, ki je sodeloval s kraljico od leta 2000 do leta 2007.

Kraljica Elizabeta II. in princ Filip (70 let zakona)
Kraljica Elizabeta II. in princ Filip (70 let zakona)FOTO: AP

Novembra leta 2007 sta kraljica in vojvoda Edinburški praznovala diamantno obletnico poroke. Elizabeth je bila prva monarhinja v britanski zgodovini, ki je dosegla ta mejnik. Kraljica Elizabeta in princ Filip sta tudi edini kraljevi par, ki je dosegel platinasto obletnico oz. 70 let zakona.

Je bila kraljica Elizabeta kriva za ločitev Charlesa in Diane?
Preberi še
Je bila kraljica Elizabeta kriva za ločitev Charlesa in Diane?

Gre za obletnico, ki sta jo praznovala zasebno z družino na gradu Windsor, istega leta pa se je princ Filip upokojil in se umaknil izpred oči javnosti. Kraljica je nadaljevala s svojo javno službo do smrti, 8. septembra 2022. 

Kraljica Elizabeta II. in princ Filip sta se ljubila do smrti.
Kraljica Elizabeta II. in princ Filip sta se ljubila do smrti. FOTO: AP
Kraljica je svojo obljubo spoštovala do zadnjega trenutka
Preberi še
Kraljica je svojo obljubo spoštovala do zadnjega trenutka

Vsi, ki vas zanima več o življenju pokojne britanske kraljice Elizabete, pa toplo vabljeni na VOYO. Tam si lahko kadarkoli ogledate dokumentarec Kronanje (Coronation) in Kraljica: Pogled od blizu (Queen Unseen).

Mailing

Kraljevo

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: news.sky.com, usmagazine.com

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404