Zadovoljna.si
Na svoji poroki z Williamom je kraljica Kate posodila tiaro Halo.

Kraljevo

Kraljevi dvor jih strogo varuje

M. A.
26. 05. 2020 07.45
0

Mednarodni dan tiare se na 24. maj obeležuje že vse od leta 2005, na ta dan pa naj bi imela vsaka ženska pravico, da se počuti kot kraljica. A članice britanske kraljeve družine so kljub temu podvržene precej strožjim pravilom, ki največkrat velevajo posebno dovoljenje kraljice Elizabete II., ki večkrat tudi sama določi, katero tiaro bo posodila.

Še danes je ena najpriljubljenejših tiar, o kateri se še vedno največ govori, tiara Spencer, ki jo je princesa Diana nosila 29. julija 1981 na svoji poroki s princem Charlesom. Omenjena tiara se lahko pohvali z diamanti v obliki tulipanov in zvezdicami, obkroženimi z vejicami, v družini Spencer pa naj bi bila že vse od časov Tudorjev v 15. stoletju. Kraljica je Diani za poroko sicer poklonila drugo tiaro, a se je kraljica ljudskih src odločila za Spencerjevo in morebiti že takrat s tem pokazala kraljici, da je ne bo vedno upoštevala.

Diana je že ob poroki s Charlesom uveljavila svojo voljo in sama izbrala tiaro, ki pa jo je po obredu nemudoma snela.
Diana je že ob poroki s Charlesom uveljavila svojo voljo in sama izbrala tiaro, ki pa jo je po obredu nemudoma snela.FOTO: AP

Tiara, ki jo je kraljica za poroko poklonila Diani, se sicer imenuje The Cambridge Lover's Knot, kraljeva družina pa jo je naročila leta 1914. Da so jo izdelali, naj bi takratna kraljica žrtvovala kar nekaj odličnih kosov svojega nakita, pozneje pa jo je podarila svoji vnukinji, zdaj kraljici Elizabeti II. Po ločitvi od Charlesa jo je Diana vrnila svoji bivši tašči, dandanes pa omenjeno tiaro najraje nosi prav Kate Middleton, žena princa Williama. Dandanes naj bi bila vredna 1,8 milijona evrov, v Dianinih časih pa so njeno vrednost ocenjevali na slabih 700.000 evrov.

Kate Middleton s tiaro princese Diane
Kate Middleton s tiaro princese DianeFOTO: Profimedia
Diana je umrla tako, kot je živela: pod drobnogledom javnosti
Preberi še
Diana je umrla tako, kot je živela: pod drobnogledom javnosti

Na svoji poroki s princem Williamom 29. aprila 2011 pa je Kate Middleton nosila tiaro Halo, ki jo je znana draguljarska hiša Cartier po naročilih kraljeve družine izdelala leta 1936. Kot poročno darilo jo je prejela Elizabetina mati, a je ni v javnosti nikoli nosila. Za Elizabetin 18. rojstni dan jo je poklonila svoji hčerki, ta pa jo je nekajkrat posodila mlajši sestri Margareti in hčerki Anni, kot rečeno, pa jo je posodila tudi Kate za svojo poroko.

Na svoji poroki z Williamom je kraljica Kate posodila tiaro Halo.
Na svoji poroki z Williamom je kraljica Kate posodila tiaro Halo.FOTO: Profimedia

S tiarami britanske kraljeve družine pa se je spoznala tudi Meghan Markle, ki je na svoji poroki s princem Harryjem nosila tiaro Queen Mary's Bandeau, ki je nastala leta 1932, broška, ki jo dopolnjuje, pa je celo iz poznega 19. stoletja. Pred Meghanino poroko so tiaro nazadnje v javnosti opazili leta 1965.

Nevesta Meghan Markle
Nevesta Meghan MarkleFOTO: AP

Ena najbolj cenjenih tiar na svetu pa je zagotovo The Girls of Great Britain & Ireland, ki so jo ob koncu 19. stoletja izdelali za kraljico Marijo od Tecka, ki je naziv kraljice med letoma 1910 in 1936 uživala zaradi svojega moža, kralja Georgea V. Slednji je dal izdelati omenjeno tiaro prav za svojo ženo, narejena pa je iz srebra in zlata ter seveda diamantov, ki jih dodatno plemeniti 14 biserov. Zdaj je tiara v lasti aktualne britanske kraljice.

Tiaro The Girls of Great Britain & Ireland je kraljica Elizabeta II. med drugim nosila med obiskom Barbadosa leta 1989.
Tiaro The Girls of Great Britain & Ireland je kraljica Elizabeta II. med drugim nosila med obiskom Barbadosa leta 1989.FOTO: Profimedia

Najvrednejša tiara v kraljičini lasti pa naj bi bila Greville Emerald Kokoshnik Tiara, ki je nastala leta 1919, presenetljivo pa jo je kraljica posodila princesi Eugenie, ki jo je nosila leta 2018 na svoji poroki z Jackom Brooksbankom. Tiaro krasi šest smaragdov, sredinski naj bi bil ocenjen na vrtoglavih 93,7 karata, v kraljevo družino pa je prišla šele ob koncu druge svetovne vojne, ko jo je ob smrti kraljičini materi zapustila ena izmed dam visoke družbe. Danes je tiara ocenjena na več kot 6 milijonov evrov.

Najdražjo tiaro britanske kraljeve družine je kraljica Elizabeta II. pred dobrim letom za njen poročni dan posodila princesi Eugenie.
Najdražjo tiaro britanske kraljeve družine je kraljica Elizabeta II. pred dobrim letom za njen poročni dan posodila princesi Eugenie.FOTO: AP

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493