Lili Diana je prvi kraljevi otrok, ki se ni rodil v Veliki Britaniji

J.V.
08.06.2021, 7:36
1
V petek, 5. junija, ob 11.40 je na svet prijokala Lilibet 'Lili' Diana Mountbatten-Windsor, drugi otrok princa Harryja in njegove soproge Meghan Markle. To, da je deklica članica kraljeve družine, pa ni edini razlog, zakaj bo njeno življenje vse prej kot običajno.

Vojvoda in vojvodinja Susseška sta že pred časom oznanila, da ob rojstvu hčerke ne želita daril. Namesto tega sta ljudi prosila, naj denar raje namenijo dobrodelnim organizacijam, ki skušajo pomagati mladim dekletom in ženskam. 

Mala Lilibet je zdaj osma v vrsti za dedovanje kraljeve krone. Pred njo so njen dedek princ Charles, stric princ William in njegovi trije otroci – princ George, princesa Charlotte in princ Louis, njen oče princ Harry in starejši brat Archie. Je pa s svojim prihodom na svet na deveto mesto potisnila princa Andrewa, rojenega leta 1960. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Deklica je edina v kraljevi družini, ki se ni rodila v Veliki Britaniji. Na kraljevem dvoru je sicer letos pravi 'baby boom', saj se je sina februarja razveselila tudi princesa Eugenie, Zara Tindall je marca rodila fantka Lucasa, svojo nosečnost pa je pred kratkim oznanila tudi princesa Beatrice, ki bo zibala to jesen in s tem britanski kraljici podarila 12. pravnuka. 

Tako kot njen bratec Archie tudi Lili ne bo dobila kraljevega naziva njeno ali njegovo visočanstvo, princ ali princesa. Do tega sta tako upravičena le princ William in njegov najstarejši sin princ George, medtem ko lahko Lili dobi naziv dame. Pravila o dodelitvi naslova "princ" v Veliki Britaniji so bila nazadnje spremenjena leta 1917, ko je oče sedanje kraljice objavil t. i. patentno listino, ki naslov princa dodeljuje le najstarejšemu živečemu sinu najstarejšega sina valižanskega princa. 

Edina hči Harryja in Meghan nikoli ne bo imela mlajših bratov ali sester. Vojvoda in vojvodinja nista skrivala želje po še enem otroku, povedala pa sta tudi, da več kot dveh otrok ne bosta imela. To je v pogovoru z legendarno primatologinjo Jane Goodall razkril Harry sam in dejal, da sta se tako odločila zaradi varovanja planeta. Odločitev za manj otrok je namreč najprijaznejša do okolja. 

Meghan Markle in princ Harry
Meghan Markle in princ HarryFOTO: Profimedia