Kdo je Moza bint Nasser, žena katarskega šejka?

Kdo je Moza bint Nasser, žena katarskega šejka?

J.V.
24.11.2022, 5:00
6
63-letna Moza bin Nasser, žena nekdanjega katarskega emirja, zdajšnjega šejka Hamada bin Khalifa Al Thanija, in mati sedanjega emirja Tamima bin Hamada Al Thanija, pritegne poglede, kjer koli se pojavi. Razlog za to pa ni le njen status, ampak tudi naravna lepota in dodelan modni stil. To se je potrdilo tudi leta 2015, ko je bila razglašena za eno najbolje oblečenih žensk na svetu.

Sheikha Moza bint Nasser Al-Missned je mati sedmih otrok in druga žena tretjega katarskega emirja, šejka Hamada bin Khalifa al Thanija, s katerim se je poročila leta 1977. Znana je kot sodobna ženska, ki sledi islamskim verskim pravilom, a jih združuje tudi z zahodnjaškim načinom življenja. Izobražena in samozavestna Moza je znana po tem, da javno govori o svojem nasprotovanju poligamiji in nasilju nad ženskami ter po svojem delu na področju zdravstva in izobraževanja.

Njeno življenje je zaznamovano z razkošjem in glamurjem, Moza pa se javnosti ne sramuje pokazati, s čim jo obsipa mož. Glede na to, da mu je rodila sedem otrok, od svojega moža pričakuje le najboljše, kar tudi dobi. Z njim se pogosto pojavlja v javnosti na diplomatskih predstavništvih, sama pa opravlja številne vloge v mednarodnih organizacijah. Ima tudi dva častna doktorata, poleg vsega pa je še lepa orientalska ženska.

PREBERI ŠE
To so najlepše žene arabskih šejkov

Moza bint Nasser
Moza bint NasserFOTO: Profimedia

Moza se je rodila 8. avgusta 1959 na severu Katarja, in sicer v mestu Al Khor in v plemenu Al-Missned. Njen oče Nasser bin Abdullah Al-Missned je bil ugleden poslovnež, a tudi vodja opozicije v času vladavine šejka Khalife bin Hamada bin Abdulaha Al Thanija. Svoje otroštvo je preživela v Kuvajtu in Egiptu, preden se je leta 1977 vrnila v Katar, kjer je na univerzi študirala sociologijo. Diplomirala je leta 1986, vendar se njeno izobraževanje ni ustavilo pri tem. Sčasoma je magistrirala tudi iz javne politike v islamu na univerzi Hamad bin Khalifa. Podelili so ji tudi častne doktorate univerze Virginia Commonwealth, teksaške univerze A&M, univerze Carnegie Mellon, Imperial College London in univerze Georgetown.

Moza bint Nasser
Moza bint NasserFOTO: Profimedia

Medtem ko je študirala na katarski univerzi, jo je šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani, takratni katarski prestolonaslednik, videl in predlagal poroko. Nekateri viri trdijo, da sta se spoznala, ko je poskušal posredovati pri vrnitvi družine v Katar. Nekje v začetku leta 1977 sta se poročila in Moza je postala druga od njegovih treh žena. Njeni soženi sta Mariam bint Muhammad Al Thani in Noora bint Khalid Al Thani. Sčasoma si je izborila položaj in imela na moža večji vpliv kot druge soproge.

V 45 letih zakona sta dobila kar sedem otrok, najstarejši od sinov Jasim bin Hamad bin Khalifa Al Thani naj bi bil sprva očetov prestolonaslednik, a ga je leta 2003 zamenjal mlajši brat Tamim Hamad Al Thani.

Druga od treh moževih žena je znana po tem, da je uvedla velike reforme v izobraževalnem in zdravstvenem sistemu svoje države. Za razliko od žena večine bližnjevzhodnih vladarjev Moza ni ostala med štirimi stenami palače, temveč je svojo državo zastopala na številnih mednarodnih dogodkih, pogosto tudi sama. Osredotočena, energična in delavna je devet let po poroki pridobila visokošolsko diplomo. Od šestintridesetega leta je delala kot predsednica Katarske fundacije za izobraževanje, znanost in razvoj skupnosti, organizacije, ki jo je soustanovila z možem in si močno prizadeva, da bi Katar postal vodilni na področju izobraževanja in zdravstva. 

PREBERI ŠE
Jordanska kraljica Rania znova navdušila s svojo lepoto

PREBERI ŠE
Jordanska princesa pred tremi leti spakirala kovčke, polne denarja, in pobegnila od moža