Zadovoljna.si
Jordanska princesa Haya

Kraljevo

Jordanska princesa pred tremi leti spakirala kovčke, polne denarja, in pobegnila od moža

J.V.
07. 12. 2022 05.00
0

Ko je aprila 2019 princesa Haya pobegnila od moža, kontroverznega šejka, iz Dubaja v Veliko Britanijo, je šokirala ves svet. Sestra jordanskega kralja Abdulaha je zaprosila za azil in s tem začela eno najdražjih ločitev. Kar tri leta se je na londonskem višjem sodišču borila za skrbništvo svojih otrok in ga na koncu tudi dobila.

Jordanska princesa Haya bint Hussein se je leta 2004 poročila s dubajskim emirjem in šejkom Mohamedom bin Rashidom al-Maktumom in ko se je po 15 letih njun zakon končal, se je začela zgodba pobegle neveste, ki se je vpisala v zgodovino. 

Potem ko je bilo razkrito, da je imela afero s svojim telesnim stražarjem, je v strahu za svoje življenje in življenje svojih otrok pobegnila iz Dubaja in zatočišče našla v Londonu. Dobila je zaščito Združenega kraljestva in njen polbrat, jordanski kralj Abdulah, jo je imenoval za namestnico vodje misije na tamkajšnjem jordanskem veleposlaništvu, s čimer ni izkazal le svoje brezpogojne podpore, ampak ji zagotovil tudi prepotrebno varnostno mrežo.

Jordanska princesa Haya
Jordanska princesa HayaFOTO: Profimedia

Izsiljevali so jo štirje člani njene varnostne ekipe, medtem ko je šejk zoper njo orkestriral kampanjo ustrahovanja, nato pa vdrl v njen telefon in telefone njenih odvetnikov. Sodni dokumenti so razkrili tudi to, da je princesa Haya svojim domnevnim izsiljevalcem plačala skoraj osem milijonov evrov. Sodišče je odločilo v njeno korist, potem ko so ugotovili, da je šejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum dosledno kazal prisilno in nadzorujoče vedenje do tistih članov svoje družine, za katere meni, da se vedejo v nasprotju z njegovo voljo.

Po njeni rekordni ločitvi od dubajskega vladarja se je princesa prvič uvrstila na seznam bogatašev Sunday Timesa, in sicer le leto po njeni večmilijonski ločitveni poravnavi. Seznam bogatašev je 48-letno princeso uvrstil na 240. mesto na seznamu 250 najbogatejših Britancev z ocenjeno neto vrednostjo 763 milijonov evrov. Londonsko sodišče je princesi Hayi priznalo 631 milijonov evrov ločitvene poravnave, največjo ločitveno poravnavo v britanski zgodovini. Marca letos je druga sodba princesi podelila tudi izključno skrbništvo nad hčerjo in sinom. To pomeni, da je sama odgovorna za svoja mladoletna otroka, njen nekdanji mož pa lahko z njima vzpostavi stik le po telefonu. Poleg tega mora plačati še okoli 12 milijonov evrov za stroške njihovega zavarovanja. Haya, ki še danes živi v Združenem kraljestvu, ima v lasti tudi 113 milijonov evrov vredno nepremičnino v bližini londonske palače Kensington in nepremičnino z 12 spalnicami v Surreyju, poroča The Times.

Jordanska princesa Haya med odhajanjem s sodišča v Londonu
Jordanska princesa Haya med odhajanjem s sodišča v LondonuFOTO: Profimedia

Kdo je princesa Haya?

Njena kraljeva visokost princesa Haya se je rodila v Amanu v Jordaniji leta 1974. Je hči njegovega veličanstva pokojnega kralja Husseina Bin Talala in njenega veličanstva pokojne kraljice Alie Al Hussein, ki sta umrla v helikopterski nesreči, ko je bila princesa Haya stara tri leta. Je polsestra njegovega veličanstva kralja Abdulaha II. in ima enega brata, njegovo kraljevo visokost princa Alija Bin Al Husseina.

Jordanska princesa Haya in kraljica Elizabeta
Jordanska princesa Haya in kraljica Elizabeta FOTO: Profimedia

Svoje zgodnje izobraževanje je končala v Jordaniji, preden je obiskovala šoli Badminton in Bryanston v Angliji. Diplomirala je na St. Hilda's univerzi v Oxfordu z diplomo iz politike, filozofije in ekonomije. Haya je kot skakalka s konji tekmovala na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000 in bila dva mandata predsednica Mednarodne konjeniške zveze. Je tudi kraljeva podpredsednica konjske razstave Royal Windsor Horse Show, katere pokroviteljica je bila britanska kraljica Elizabeta in s katero sta si bili vedno zelo blizu. Tako se je udeležila tudi njenega pogreba, za medije pa povedala: "Spomnim se, da je bilo njeno veličanstvo po smrti mojega pokojnega očeta in moje pokojne matere tako prijazno, da je imelo posebne besede za mojega mlajšega brata in mene ter poskrbelo, da sva bila dobro."

Princesa Haya je bila prva ženska v Jordaniji, ki je imela vozniško dovoljenje za težka vozila.

Mailing

Kraljevo

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Jordanska princesa Haya na pogrebu kraljica Elizabete
Jordanska princesa Haya na pogrebu kraljica ElizabeteFOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368