Zadovoljna.si
Princ Bertil in Lilijana

Kraljevo

To je par, ki je bil 33 let najbolj varovana kraljeva skrivnost

N. Č.
13. 05. 2024 10.27
0

Princesa Lilijana in princ Bertil sta se spoznala v Londonu med drugo svetovno vojno, a sta morala zaradi krone in da bi se izognila ustavni krizi, njuno razmerje skrbno skrivati kar tri desetletja. Njuna zgodba danes velja za eno izmed najlepših in najbolj romantičnih ljubezenskih zgodb.

Lillian May Davies se je rodila 30. avgusta leta 1915 v delavski družini v Veliki Britaniji. Pri 16 letih je iz manjšega mesta odšla v London, kjer se je želela preizkusiti v šovbiznisu. Tam je sprva delala kot model, nato pa je sprejemala tudi manjše filmske vloge.

Leta 1940 se je poročila s škotskim igralcem Ivanom Craigom, kmalu po poroki pa se je Craig pridružil britanski vojski in odšel v Afriko. Med njegovo odsotnostjo je Lillian delala v tovarni, ki je izdelovala radie za kraljevo mornarico, občasno pa tudi v bolnišnici za ranjene vojake.

Palača razkrila, ali se kraljevi par res ločuje
Preberi še
Palača razkrila, ali se kraljevi par res ločuje

Švedskega princa Bertila je prvič srečala v Londonu leta 1943, ravno tisti dan pa naj bi slavila tudi svoj 28. rojstni dan. Kljub temu, da je bila Lillian še vedno poročena, se je njuno razmerje začelo hitro razvijati. Ko je njen mož končno prišel domov iz vojne, se je želel poročiti z drugo žensko in leta 1947 sta se sporazumno ločila. Čeprav sta se Lillian in Ivan odločila za sporazumno razvezo, so na njeni poti do prave ljubezni stale še druge ovire. Ne le, da je bila Lillian navadna državljanka in ločenka, Švedska se je v tistem času soočala tudi s pomanjkanjem princev.

Princ Bertil in princesa Lilijana.
Princ Bertil in princesa Lilijana.FOTO: Profimedia

Bertilov starejši brat in prestolonaslednik, princ Gustaf Adolf, je umrl v letalski nesreči leta 1947, za seboj pa je pustil zgolj enoletnega sina Karla Gustafa, ki naj bi bil prihodnost švedske monarhije. Njegov drugi brat Sigvard se je odpovedal pravici do prestola v želji, da bi se lahko poročil z navadno prebivalko. 

Princ Bertil naj bi posledično zasedel prestol in vladal Švedski, vse dokler ne bi Karl Gustaf dosegel polnoletnosti in prevzel svojih kraljevih dolžnosti. Da bi se princ Bertil lahko poročil z Lillian, bi se moral odpovedati tej pravici do prestola, to pa bi verjetno povzročilo ustavno krizo.

Kdo so otroci Camille Parker Bowles?
Preberi še
Kdo so otroci Camille Parker Bowles?

Svojo ljubezen sta torej lahko uradno uveljavila šele takrat, ko je Karl Gustaf postal kralj in dal dovoljenje za poroko, glede na to, da jima je Bertilov oče, kralj Gustav VI. Adolf, pred smrtjo prepovedal poroko. Lillian in princ Bertil sta se tako poročila šele leta 1976, do takrat pa sta živela mirno življenje, malo na Švedskem in malo v Franciji, obkrožena pa sta bila le z ožjo skupino prijateljev, ki so vedeli za njuno ljubezen.

"Nikoli nisem bila povabljena na njegove uradne dolžnosti, niti nisem uradno obstajala. Morala sem sedeti doma in gledati svojega ljubljenega na televiziji, medtem ko je on hodil na Nobelove zabave in tako naprej," je Lillian zapisala v svoji knjigi, kjer je razkrila podrobnosti o svoji dolgoletni stranski vlogi v kraljevi družini.

Princ Bertil in princesa Lilijana
Princ Bertil in princesa LilijanaFOTO: Profimedia

Od njunega prvega srečanja do trenutka, ko je tudi uradno postala princesa Lilijana Švedska, vojvodinja Hallandska, in postala dobrodošla članica kraljeve družine na vseh uradnih slovesnostih, je minilo dolgih 33 let.

Kot je princ Bertil nekoč priznal v intervjuju, mu je vedno bilo žal, da sta morala tako dolgo čakati na poroko in ker nista mogla imeti otrok. "To je nekaj, kar je zelo žalostno," je rekel, nato pa se je obrnil k ženi in dodal: "Navsezadnje sva še vedno zelo srečna, kajne?" "Zelo, zelo srečna," je odgovorila Lillian.

7 skrivnosti, ki jih nismo vedeli o kraljici Camilli
Preberi še
7 skrivnosti, ki jih nismo vedeli o kraljici Camilli

Princ Bertil je umrl leta 1997 doma v Stockholmu, princesa Lilijana pa mu je do zadnjega trenutka stala ob strani. Po njegovi smrti je o njunem skupnem življenju napisala knjigo. "Bil je tako čeden, moj princ. Še posebej v uniformi. Tako očarljivo in premišljeno. In tako smešno. Oh, kako sva se skupaj smejala," je zapisala princesa Lilijana v svojih spominih.

Po njegovi smrti je še dolgo opravljala številne ceremonialne dolžnosti, ki so mu bile pri srcu, zlasti tiste, povezane s športom, leta 2008 je padla in si zlomila stegnenico, leto pozneje pa je sledil še en padec. Trpela naj bi tudi za Alzheimerjevo boleznijo, posledično pa se je nehala pojavljati v javnosti. Umrla je leta 2013 v Stockholmu.

Camillin sin je razkril resnico o svoji mami in kralju Charlesu
Preberi še
Camillin sin je razkril resnico o svoji mami in kralju Charlesu
Princ Bertil in princesa Lilijana
Princ Bertil in princesa LilijanaFOTO: Profimedia
Mailing

Kraljevo

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471