Zadovoljna.si
Kraljica Elizabeta II.

Kraljevo

Umrl moški, ki je zavrnil britansko kraljico

M. A.
06. 06. 2020 07.00
2

Pred kratkim je svet zaobšla žalostna novica, da je umrl najstarejši moški na svetu, 112-letni Britanec Robert Weighton, ki se je rodil daljnega marca 1908, kar 18 let pred rojstvom sedanje britanske kraljice Elizabete II.

Prav Robert Weighton pa je v preteklosti že nasmejal svetovno javnost, ko mu je ob 109. rojstnem dnevu čestitko poslala tudi britanska kraljica Elizabeta II. A če si marsikateri oboževalec kraljevega dvora nadvse želi, da bi se kaj takega zgodilo tudi njemu, Weightona to ni ganilo, saj je zaradi njegove visoke starosti ta čestitka postala že tradicionalna; kraljica mu jo je namreč poslala vsako leto že zadnjih deset let. 'Zakaj jih še vedno pošilja, dovolj jih imam, plačevati jih moramo pa tako ali tako mi sami,' je dejal in nasmejal svet, ob tem pa šaljivo dodal, da naj se raje ukvarja s princem Harryjem, ki ji povzroža dovolj težav. Ob tem je priznal, da mu je zares všeč le ena kraljičina čestitka, in sicer tista, na kateri se smeji.

Ko je pred nekaj leti praznoval 109. rojstni dan, je Robert Weighton zavrnil kraljičino čestitko, češ da jih ima že deset, plačati pa jih morajo tako ali tako davkoplačevalci.
Ko je pred nekaj leti praznoval 109. rojstni dan, je Robert Weighton zavrnil kraljičino čestitko, češ da jih ima že deset, plačati pa jih morajo tako ali tako davkoplačevalci.FOTO: Profimedia

Weighton je konec maja umrl za rakom v starosti 112 let in 60 dni, sicer pa se je rodil 29. marca 1908 in tako preživel obe svetovni vojni, epidemijo španske gripe in celo pet britanskih monarhov, doživel je začetke televizije, interneta in razmah družbenih omrežij ter sam zase dejal, da je doživel toliko svetovnih dogodkov, da je težko slediti. Nekaj časa je živel celo na Tajskem, kjer je poučeval angleški jezik. Sicer je bil srečno poročen 60 let, zadnjih 25 let pa je bil samski; žena Agnes je umrla zaradi težav s srcem, kar ga je močno prizadelo. V zakonu so se jima rodili trije otroci, sicer pa je imel zdaj že 10 vnukov in 25 pravnukov. 

Za njim je naziv najstarejšega Zemljana dobil Romun Dumitru Comănescu, ki bo novembra praznoval 112. rojstni dan, medtem pa za najstarejšo Zemljanko velja Kane Tanaka z Japonske, ki se je rodila 2. januarja 1903 in ima zdaj že 117 let, povedala pa je, da bi rada dočakala vsaj 120. rojstni dan. Rekord najdaljšega življenja sicer pripada Francozinji Jeanne Calment, ki je živela med letoma 1875 in 1997, kar 122 let in 164 dni.

Leta 2018 je Weighton z ogromnimi svečami proslavil 110. rojstni dan.
Leta 2018 je Weighton z ogromnimi svečami proslavil 110. rojstni dan.FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493