V tem primeru bi princ Harry še lahko postal kralj

V tem primeru bi princ Harry še lahko postal kralj

M. A.
20.09.2022, 5:00
0
Britanska kraljica Elizabeta II. je dolga desetletja vladala britanskemu narodu, vrstni red prestolonaslednikov pa se v tem času ni kaj dosti spreminjal. Na prvem mestu je bil že od svojega četrtega rojstnega dne princ Charles, ki je te dni po kraljičini smrti prestol res tudi prevzel, na drugem in tretjem mestu pa sta bila Charlesova sinova, William in Harry. A s prihodom Williamovih otrok se je vrstni red spremenil, Harry pa se je še bolj oddaljil od prestola.

Pravila za prevzem britanskega kraljevega prestola so povsem jasna, kljub temu pa so se skozi leta spreminjala. Ena izmed večjih sprememb se je zgodila leta 2013, ko sta se izenačila oba spola, kar pomeni, da ima starejša sestra prednost pred mlajšim bratom, kar se pred tem ni dogajalo. 

Kralj Karel III. je minuli teden prevzel britanski kraljevi prestol, njegov prestolonaslednik je postal njegov najstarejši sin, princ William. Williamu zdaj sledijo vsi njegovi otroci, kot tretji je v vrsti za prestol devetletni princ George, na četrtem mestu je sedemletna princesa Charlotte, na petem mestu pa štiriletni princ Louis. Na šestem mestu je zdaj princ Harry.

Ko si je princ William ustvaril družino, so njegovi trije otroci dobili prednost pred svojim stricem v vrsti za prestol.
Ko si je princ William ustvaril družino, so njegovi trije otroci dobili prednost pred svojim stricem v vrsti za prestol. FOTO: AP

Ko kralj Karel III. umre, bo torej prestol prevzel njegov najstarejši sin, princ William, ki je zdaj postal tudi valižanski princ. V primeru, da bi se kaj zgodilo Williamu pred 22. julijem 2031, ko bo njegov najstarejši sin polnoleten, pa bi se situacija bolj zapletla, saj mladoletnik ne more vladati. V tem primeru bi prestol do omenjenega datuma prevzel prvi polnoletni v vrsti, to pa bi bil princ Harry. V kolikor se princ Harry ne bi želel vrniti iz ZDA, kjer si je v zadnjih letih skupaj z ženo Meghan Markle osnoval dom, pa bi prestol prevzel Charlesov mlajši brat, princ Andrew.

Obe zgoraj omenjeni možnosti pa bi bili zagotovo zelo kontroverzni, saj sta tako Harry kot Andrew v preteklih letih dvignila veliko prahu. Harry je za škandal poskrbel na začetku leta 2020, ko sta se z Meghan odločila, da se odpovesta kraljevim dolžnostim in pravicam ter se preselita v ZDA, zdaj pa naj bi o kraljevi družini pisala celo knjigo, zaradi česar med njimi še vedno vlada napeto vzdušje. 

PREBERI ŠE
Kdo je kralj Karel III., o katerem te dni govori ves svet

Princ Andrew
Princ AndrewFOTO: AP

Še z večjim pogromom pa bi se zagotovo moral soočiti princ Andrew, ki se je moral v zadnjih letih soočiti s civilno tožbo zaradi spolne zlorabe v sodelovanju s pokojnim Jeffreyjem Epsteinom in njegovo sodelavko Ghislaine Maxwell. Čeprav naj bi bil Andrew še vedno v vrsti za kraljevi prestol, pa se je svojim nazivom prav zaradi omenjene afere odpovedal, zato bi ga morda v tem primeru preskočili. Za njim na prestol čaka njegova hči, 34-letna princesa Beatrice.

Vsi ljubitelji britanske monarhije na VOYO ne spreglejte številnih dokumentarnih filmov, ki sledijo eni najbolj slavnih družin na svetu. Med drugim so vam na voljo tudi trije dokumentarci o kraljici: Kronanje, Kraljica sveta in Kraljica: Pogled od blizu.

Princ Harry in kraljica Elizabeta II.
Princ Harry in kraljica Elizabeta II.FOTO: Profimedia

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke