Zakaj kraljevega prestola ni zasedel princ William?

Zakaj kraljevega prestola ni zasedel princ William?

J.V.
17.09.2022, 5:00
0
Mnogi so upali, da bo po smrti kraljice Elizabete II. kraljevi prestol zasedel princ William, a se to ni zgodilo. Charles se je namreč odločil, da krone ne bo predal svojemu prvorojencu in prestolonasledniku, ampak bo spoštoval pravila britanske monarhije.

Čeprav je novopečeni kralj Karel III. v tednu, odkar je zavzel britanski prestol, poskrbel za kar nekaj začudenih pogledov s svojim neprimernim vedenjem, pa naj bi po poročanju britanskih medijev njegova priljubljenost narasla. Vsaj v primerjavi s preteklimi leti, ko ga javnost ni želela videti kot svojega bodočega vladarja. 

Ljudstvo naj bi prepričal z jasnimi, ciljno usmerjenimi govori, na ulicah pa je ob srečanju z ljudmi pokazal prijaznost. A kljub dobremu začetku se kraljevi strokovnjaki strinjajo, da Charles ne bo nikoli dobil statusa in ljubezni ljudstva, ki ju je bila deležna britanska kraljica Elizabeta. Zanimivo je tudi, da je princ William, za katerega mnogi menijo, da bi bil primernejši novi angleški kralj, v javnosti veliko boljši od Charlesa. Raziskave v zadnjih dveh letih kažejo, da je bil William izbran za tistega, ki bo po smrti kraljice zasedel prestol. Po drugi strani pa je kraljica vedno podpirala svojega najstarejšega sina in ga leta pripravljala na vlogo kralja. Ko so se pojavili dvomi o njegovih voditeljskih sposobnosti, se jih je trudila popraviti. Naklonjenost do Charlesa je izkazala tudi tako, da je Camilli podelila naziv kraljice spremljevalke.

PREBERI ŠE
Kakšna je nova vloga Camille, kraljice spremljevalke?

Slovesni sprevod s kraljičino krsto so spremljali člani kraljeve družine.
Slovesni sprevod s kraljičino krsto so spremljali člani kraljeve družine.FOTO: AP

Naslednik je določen tudi zakonsko

Zakoni, ki določajo dediča, segajo v leto 1701 in pravijo, da mora biti monarhov dedič neposredni dedič. Nekateri zakoni o dedovanju so se v ne tako davni preteklosti spremenili, na primer ko je bilo leta 2013 ukinjeno pravilo, da so bili v nasledstveni vrsti fantje pred dekleti, zaradi česar je Williamova hči Charlotte postala tretja v vrsti za prestol. Glede neposrednega dedovanja pa je zakon jasen in se ni spremenil. In kralj Charles je v sobotni izjavi jasno povedal, da namerava biti kralj do konca svojega življenja.

Bo pa v tem času valižanski princ William zagotovo prevzel več kraljevih dolžnosti. Tega ne nakazujejo le njegovi novi nazivi, ampak tudi dejstvo, da je Charles že večkrat poudaril, da si želi zmanjšati število monarhov, to je ljudi, ki se srečujejo  z dostojanstveniki in zastopajo monarha na tujih potovanjih. "Tako, kot si je Charles v zadnjih 10 letih začel deliti dolžnosti s kraljico, tako lahko pričakujemo, da bo William prevzel večji delež Charlesovih dolžnosti," je dejal Hazell in dodal: "Pričakujem, da bo William vse pogosteje nadomeščal Charlesa na čezoceanskih potovanjih, kot je to že začel delati."

Poleg tega pa William prevzema tudi očetovo dobrodelno organizacijo Prince's Trust, kmalu pa bo moral tudi izbrati, kje bo njegovo novo stalno prebivališče.

Vsi ljubitelji britanske monarhije na VOYO ne spreglejte številnih dokumentarnih filmov, ki sledijo eni najbolj slavnih družin na svetu. Med drugim so vam na voljo tudi trije dokumentarci o kraljici: Kronanje, Kraljica sveta in Kraljica: Pogled od blizu.

PREBERI ŠE
Je kralj Karel III. že pokazal svoj pravi obraz?

 

Slovesni sprevod s kraljičino krsto so spremljali člani kraljeve družine.
Slovesni sprevod s kraljičino krsto so spremljali člani kraljeve družine.FOTO: AP