Zadovoljna.si
Princ William in Harry

Kraljevo

Zato otroci princa Williama in Harryja nimajo istega priimka

J.V.
27. 06. 2022 05.00
2

Čeprav sta princa William in Harry brata, njuni otroci nimajo istega priimka. In za to obstaja tudi dober razlog.

Za razliko od večine bratov in sester v Združenem kraljestvu in drugod po svetu otroci princa Williama in princa Harryja nimajo istega priimka. Otroci Kate Middleton in princa Williama – osemletni princ George, sedemletna princesa Charlotte in štiriletni princ Louis – nosijo priimek Cambridge, ki so ga prejeli po očetovem naslovu vojvoda Cambridgea.

Tako je bil princ George v šolo vpisan kot George Cambridge, njegova mlajša sestra kot princesa Charlotte Cambridge, najmlajši princ Louis pa je v vrtcu znan kot Louis Cambridge.

Princ William in Kate Middleton zapuščata London
Preberi še
Princ William in Kate Middleton zapuščata London
Kate Middleton
Kate MiddletonFOTO: Profimedia

Po drugi strani pa, ko se je leta 2019 rodil Archie, sin Meghan Markle in princa Harryja, je Buckinghamska palača objavila, da ne bo nosil kraljevega naziva in bo znan kot Archie Harrison Mountbatten-Windsor, ime, posvečeno v čast njegovih pradedkov. Njegova mlajša sestra Lilibet Diana ima isti priimek.

Odgovor na vprašanje, od kod priimek Mountbatten-Windsor, je v izjavi kraljice na Tajnem svetu leta 1960. Takrat je namreč določila, da bodo potomci monarha po moški liniji, ki nimajo kraljevih naslovov, nosili ime Mountbatten-Windsor. Glede na to, da je Harry z odhodom iz kraljeve družine ostal brez vseh svojih naslovov, je logično, da njegovi otroci nosijo ta priimek.

William in Harry sta odraščala s priimkom Wales, saj je uradni naziv njunega očeta Charlesa princ Walesa. Ta priimek sta uporabljala v šoli, na univerzi in v vojski, kjer je bil William znan kot poročnik Wales, Harry pa je imel čin kapitana Walesa. Po istem principu uporabljata princesi Eugenie in Beatrice priimek York, po svojem očetu princu Andrewu, vojvodi Yorka.

Kopija očeta: Harry in Meghan pokazala Lilibet Diano
Preberi še
Kopija očeta: Harry in Meghan pokazala Lilibet Diano
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375