Zadovoljna.si
rdečilo za ustnice, šminka

Lepota

5 korakov za popoln večerni mejkap

Nina Vesenjak
22. 08. 2020 06.00
0

Večerni mejkap je zame ikona mejkap, saj predstavlja izrazitejše, drznejše ličenje, ki pa ga je potrebno uskladiti z osebnimi željami. Je sinonim za estetiko, eleganco in prefinjenost. Z večernim ličenjem vsekakor pritegnemo pozornost in olepšamo obrazne poteze. Govorica oči postane izrazitejša. Barve dodajo živost, linije pa mehkobo in ostrino.

Večerni mejkap
Večerni mejkapFOTO: osebni arhiv

Kadar je prisotnost svetlobe v upadanju, se zmanjša tudi moč in izraznost barv, linij. Večerna toaleta, brezčasna klasika, eleganca, mejkap in prehajanje dneva v noč pričarajo posebno vzdušje. Večerni mejkap po svoji večerni naravi in odsotnosti svetlobe, predstavlja izrazitejše in močnejše ličenje. Seveda pa se večerno lahko naličimo tudi podnevi z vedenjem, da bo videz malenkost bolj izrazit.

Večerni mejkap je izziv, ker vizažistom predstavlja več kreativnega prostora, hkrati pa je treba slediti osebnim željam in modnim trendom. Ker si lahko vizažist privošči več ustvarjanja, nudi tudi užitek ob delu, še bolj pa je hvaležno opazovati sam proces preobrazbe, videti lepoto obraza skozi barve in prebrati zadovoljstvo v očeh posameznice, ko se vsa vzhičena pred lastno podobo uzre v ogledalu.

Večerno ličenje ima večjo moč preobrazbe. Iz vsakdanje, povrečne ženske se naenkrat lahko preleviš v dih jemajočo lepotico. In če se dobro počutimo v svojih povprečnih vsakdanih, je zelo prav, da si dovolimo tu in tam nadeti svoj alter ego in zasijati kot najsvetlejše zvezde na nebu. Večerni mejkap naj ne bo maska, ampak podpora vaši naravni lepoti. Naj se povprečnost preobrazi v izjemnost. Ker želim, da je ličenje enostavno in zabavno, sem se odločila, da vam razkrijem trik pri ustvarjanju večernega videza. Za vas sem pripravila univerzalen mejkap in kar se da preprosto tehniko, da vas že v osnovi spodbudim k ustvarjanju. Med samim postopkom bom omenila dekorativne produkte in pripomočke, ki jih potrebujete  za doseganje popolnega mejkapa. Fokus bo na ličenju oči in senčenju obraza.

POSTOPEK

Preden se lotimo nanosa ličil predlagam primerno predpripravo.

1. Na celotno področje zgornje veke vse do obrvi nanesemo  bazo ali tekočo podlago, ki jo kasneje uporabimo za celoten obraz. Enako storimo na področju pod očmi. Omejimo se na manjše področje pod očmi oz. baza ali tekoča podlaga naj bo tam, kjer bomo kasneje nanašale senčilo in zarisale črto. V kolikor smo nanesle tekočo podlago, dodamo še kanček suhega pudra. Ta korak lahko ustvarimo s prsti, gobico ali čopičem.

Večerni mejkap
Večerni mejkapFOTO: osebni arhiv

2. Izberemo tri senčila za oči. Svetlo, srednje in temno. Priporočam mat senčila. Svetla naj bo bež barve, temna naj bo čokoladno ali temno rjave bave, lahko je tudi črna. Srednjo barvo lahko izberemo s pomočjo barvnega kroga. Tista, ki je nasproti barvi šarenice je kontrastna in bo najbolj poudarila barvo oči. Naj ne bo presvetla, niti pretemna.

+ Svetlo barvo nanesemo pod obrvi in v notranje očesne kotičke. Lahko si pomagamo s prsti ali z ploščatim čopičem.

+ Na zgornjo veko in področje tik ob spodnjih trepalnicah nanesemo senčilo, ki je srednje barve. Sama sem izbrala  mandljevo rjavo barvo. Senčilo ob spodnjih trepalnicah nanesemo z manjšim okroglim čopičem ali z vatirano palčko.

Večerni mejkap
Večerni mejkapFOTO: osebni arhiv

+ Za nanos temnega senčila razkrivam preprost trik. Najprej si s prstanci obeh rok potipamo področje med zunanjimi kotički oči in zgornjo veko. Ponavadi zatipamo kost in očesno votlino. Pomembno je, da imamo roke v enakih pozicijah na obeh straneh, to pa zato, da bomo na obeh straneh temno senčilo enako odtisnile. Velikokrat je največji problem pri večernem senčenju oči ravno neenakomernost porazdelitve senčil.

Nato s prstancema podrgnemo v senčilo in zatem še med seboj, da senčilo enakomerno porazdelimo že med prsti. Odtisnemo na področje, ki sem ga opisala zgoraj in je prikazano na sliki. Vzamemo čopič za blendanje in s krožnimi gibi od zunaj navznoter zblendamo. S tem zabrišemo stroge linije in ustvarimo mehke prehode.

S črnim svinčnikom (lahko tudi s temno rjavim, sivim) zarišemo črto tik ob zgornjih trepalnicah od zunanjega očesnega roba proti notranjemu in se nekje na pol linije ustavimo. Poskusimo biti natančne in občrtati čimbolj ob trepalnicah. Spet si lahko pomagamo z vatirano palčko, da zabrišemo napake in ustvarimo mehkobo.

Na enak način ponovimo na predelu ob spodnjih trepalnicah, s tem da ustvarimo čim krajšo črto (tj. četrt linije).

Bogato nanesemo maskaro na zgornjih trepalnicah in narahlo poudarimo spodnje.

Obrvi uredimo po nasvetih iz članka: kako oblikovati popolne obrvi

V kolikor se nam je nekaj senčila nabralo na predelu lic, ga s kosom vate namočene v tonik, obrišemo. In če se sprašujete, zakaj sem najprej naličila oči, se tukaj skriva odgovor. Senčila temne barve je težje odstraniti z že nanešene podlage. V takšnem zaporedju pa si zagotovimo svež in čist mejkap.

Večerni mejkap
Večerni mejkapFOTO: osebni arhiv
Večerni mejkap
Večerni mejkapFOTO: osebni arhiv
Večerni mejkap
Večerni mejkapFOTO: osebni arhiv

3. Ko imamo popolno naličene oči, se lotimo tekoče podlage. Tekočo podlago izberemo glede na tip kože, barvo in željen končni efekt. Tekoč puder naj bo iste barve, kot je barva kože. S čopičem, gobico ali prsti razporedimo puder na čelo, lica in brado, nato pa ga enakomerno razporedimo po celotnem obrazu. Pazimo na predel oči. S prsti lepo zabrišemo prehode, tudi na vratu in pri lasišču.

Če je tekoča podlaga manj obstojna in če želimo mat efekt, s čopičem za suh puder na rahlo preletimo celoten obraz.

Večerni mejkap
Večerni mejkapFOTO: osebni arhiv

4. Obraz po tem postopku izgleda kot prazno platno. S senčenjem ustvarimo 3D efekt. Tako se približamo idealni obliki obraza. Obvezno potrebujemo čopič za senčenje in bronzer ali temnejši puder v kamnu. S čopičem zajamemo bronzer in ga nato otresemo. Navidezno si predstavljamo linijo, ki poteka od ušes k ustnemu kotičku. To je linija pod lično kostjo, po kateri narahlo nanesemo bronzer. Potem postopek ponovljamo dokler ne dobimo željene intenzivnosti. Bolje dodajati kot odvzemati. Priporočam, da začnete pri ušesu in nehate temniti na polovici linije. Ponovimo na drugi strani. Za nadgradnjo predlagam, da si pogledate različne oblike obraza in upoštevate senčenje glede na vašo obliko. Zapomnite si, da s temnenjem manjšamo, s svetlenjem večamo in poudarjamo. Bronzer nato nanesemo še na področje ob lasišču, na nos in brado.

Izberemo rdečilo za lica, ki ga nanesemo na jagodice lic. To je lokacija, ki se izboči, kadar se nasmejemo. Nato uporabimo še osvetljevalec. Nanesemo ga na lično kost, pod obrvi in nad zgornjo ustnico. Z osvetljevalcem pridobi naša koža lep in zdrav sijaj.

Večerni mejkap
Večerni mejkapFOTO: osebni arhiv
Večerni mejkap
Večerni mejkapFOTO: osebni arhiv

5. Kot zadnje dejanje pri kreaciji večernega mejkapa, poljubno izberemo rdečilo za ustnice. Ker gre za izrazitejše ličenje, predlagam močnejše odtenke. Tako se ustvari preprost večerni videz po lastnem okusu. Čestitam in želim obilico kreativnosti, zabave, navdušenja in zadovoljstva  tako pri ustvarjanju, kot pri nošenju večernega mejkapa.

Večerni mejkap
Večerni mejkapFOTO: osebni arhiv

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399