Zadovoljna.si
Akne

Koža

Kako se znebiti brazgotin od aken?

J.V.
05. 02. 2021 08.12
0

Akne so zelo pogost problem, ki običajno nastane v obdobju pubertete, ko so pogoji za nastanek zaradi hormonskih sprememb v telesu najugodnejši. Seveda lahko akne nastajajo tudi v kasnejših življenjskih obdobjih, pogosto pa so povezane s specifičnimi zdravstvenimi stanji, določeno hrano, lahko pa tudi z jemanjem določenih zdravil. V koži povzročajo trajno vnetje in posledično uničenje tkiva in brazgotine. O tem, kako omiliti videz brazgotin, smo se pogovarjali z mag. Miranom Križaničem, dr. med., ki je specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, ter z Nežo Korotaj, terapevtko in kozmetičarko.

Marsikdo je v mladosti prebolel akne, ki so za seboj pustile brazgotine, s katerimi se sooča še danes in so lahko velik vir frustracij. Na srečo dandanes obstaja kar nekaj načinov, kako brazgotini omiliti videz, najboljša oblika zdravljenja pa je seveda preprečevanje njihovega nastanka. "Proces se začne v foliklu, ko se vsebina, ki je običajno mešanica keratina, ostankov celic in sebuma, zaradi prisotnosti bakterij vname, struktura folikularne stene se poruši, kopičiti pa se začnejo vnetne celice. Zato nastajajo boleče papule, pustule, vozlički in cistične akne. Vnetje pri aknah je običajno uničujoč proces, ki seže globoko v podkožje, kjer se nahajajo folikularne strukture, in nanje deluje destruktivno. Dlje kot vnetje traja, več tkiva bo uničenega, posledično pa bo večja verjetnost za nastanek brazgotin," pojasnjuje specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije Miran Križanič

Večina brazgotin po aknah je atrofičnih.
Večina brazgotin po aknah je atrofičnih.FOTO: Thinkstock

Obstajajo različne vrste brazgotin od aken

Brazgotine, ki ostanejo po aknah, so lahko hipertrofične (pridvignjene) ali atrofične (vdrte). Hipertrofične brazgotine se pogosto pojavijo pri bolnikih, ki so nagnjeni k nastanku tovrstnih brazgotin, ter na območjih z večjo napetostjo kože ali štrlečimi konturami, kot so na primer prsni koš, hrbet, ramena, čeljust ali nos.

Večina brazgotin po aknah je atrofičnih. Atrofične brazgotine imajo različno globino, obliko in velikost, barvo, elastičnost, konsistenco, raztegljivost, obseg fibroze in kalcifikacije, kar je treba upoštevati pri pripravi načrta zdravljenja. V osnovi gre pri atrofičnih brazgotinah za izgubo prostornine v področju brazgotine. Proces lahko zajame podkožje (atrofija maščobe), kožni sloj (dermalna atrofija) ali povrhnjico (brazgotinasti epitelij). Celovit pristop k brazgotinam zaradi aken zajema tako dopolnitev volumna v globini kot tudi površinsko obnovo in izboljšanje teksture kože.

Kako preprečiti njihov nastanek?

"Preventiva je vedno boljša od zdravljenja in najboljši način, da se izognemo nastanku brazgotin, je zgodnje in pravilno zdravljenje aken," pojasnjuje Miran Križanič in dodaja, da je zelo pomembno, da se aken ne stiska ali praska. "V obdobju nastanka aken je izrednega pomena pravilna nega kože doma, učinkovito lahko stanje kože izboljšajo tudi strokovno usposobljene kozmetičarke, v kolikor pa kljub vsem ukrepom ni želenega učinka, je smiseln obisk zdravnika, najbolje dermatologa, ki lahko predpiše ustrezno terapijo."

Pravi, da se v ambulantah velikokrat srečujejo z brazgotinami po aknah, pa tudi z brazgotinami po poškodbah, kirurških ranah ali nalezljivih boleznih (vodene koze). "Ne glede na spol, starost ali narodnost lahko brazgotine po aknah predstavljajo veliko psihosocialno obremenitev in vplivajo na samozavest posameznika. Pacienti si želijo učinkovitih rešitev in izboljšanja, žal pa rezultati kljub ustreznemu zdravljenju niso vedno idealni. Procesa, ki je uničil osnovne strukture kože, namreč ne moremo več obrniti, lahko pa pomembno vplivamo na izboljšanje."

Obstaja kar nekaj možnosti in metod, ki omogočajo izboljšanje brazgotin po aknah.
Obstaja kar nekaj možnosti in metod, ki omogočajo izboljšanje brazgotin po aknah. FOTO: Dreamstime

Kakšna mora biti nega kože?

Nega aknaste kože doma je izrednega pomena, saj lahko z njo učinkovito preprečimo brazgotine po aknah. Pomembno je predvsem, da čim hitreje po pojavu aken začnemo z ustrezno nego kože in čiščenjem, predvsem pa se je treba izogibati stiskanju, praskanju in draženju aken, saj s tem povečujemo verjetnost, da se bodo folikli porušili, vnetje pa bo prodrlo v globlje strukture. "Kozmetični izdelki, ki jih uporabljamo pri obravnavi aken, naj vsebujejo aktivne učinkovine, kot so npr. salicilna kislina, retinol ter azelaična, glikolna in mlečna kislina," svetuje Neža Korotaj, terapevtka in kozmetičarka. 

Obstaja kar nekaj možnosti in metod, ki omogočajo izboljšanje brazgotin po aknah. Učinkoviti so laserski tretmaji, kemični pilingi različnih jakosti, dermoabrazija, kirurško odstranjevanje, hialuronska polnila ter microneedling. "Slednji se v zadnjem času veliko uporablja, saj je izboljšanje brazgotin po nekaj tretmajih pri vseh tipih brazgotin izrazito. Globina zdravljenja (torej velikost iglic, ki se uporablja pri terapiji) je prilagojena globini in debelini brazgotine ter predelu telesa. Vsekakor pa je treba za dobre rezultate narediti več tretmajev. Zmanjšan volumen pri globokih brazgotinah lahko nadomestimo s hialuronskimi polnili ter tako izravnamo relief kože. Pri odpravljanju brazgotin je pomembna individualna obravnava glede na vrsto brazgotin, velikokrat pa za dosego najboljšega učinka kombiniramo različne terapije."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493