Kateri so naravni načini, ki spodbudijo tvorbo kolagena?

Kateri so naravni načini, ki spodbudijo tvorbo kolagena?

Alja Dimic
04.08.2022, 4:15
0
Vsi že vemo, da pomanjkanje kolagena spodbuja težave s sklepi in kostmi, pospešuje hitro in vidno staranje, gube, povešeno ter upadlo kožo ter krepaste in izpadajoče lase.

Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka
Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtkaFOTO: osebni arhiv

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v telesu in najdemo ga v mišicah, tkivih, kosteh, sklepih, krvnih žilah in prebavnem sistemu. Je del vezivnega tkiva in je vključen v prav vse telesne strukture. Sestavlja srce, pljuča, ledvice, arterije, sklepe, vezi, hrustanec, kosti, nohte, kožo, lase, mišice, jetra, črevesje, spolne organe, vranico, možgane in številne druge organe. Ko se staramo, proizvodnja kolagena naglo upada in ta upad, ki se začne že v 25. letu, vpliva na številne telesne funkcije.

Kolagen naše telo drži skupaj in je odgovoren za elastičnost kože, krepkost in rast las, za vezivno tkivo in v telesu deluje kot lepilo. Je sestavni del celic, iz katerih se tvorijo hormoni in je tudi zato izjemno pomemben za naše telo. Kolagen je torej dolga veriga aminokislin, najbolj razširjene beljakovine (proteina) v telesu. Sestavljen je iz posameznih aminokislin, kot so glicin, prolin, hidroksiprolin in arginin. Molekula kolagena je zgrajena na podoben način kot DNK – le da gre tukaj za trojno in ne dvojno vijačnico verižnega sistema. Če to zgradbo molekule razdelimo na manjše odseke, dobimo osnovne gradnike kolagenskih peptidov. Ti v telesu tvorijo več kot 28 različnih tipov kolagena.

Ko je raven kolagena visoka, je koža mehka, gladka in čvrsta, saj kolagen pomaga kožnim celicam, da se regenerirajo in obnavljajo, prav tako pomaga ohranjati vlažnost kože.

Telo s staranjem proizvaja vedno manj kolagena, prav tako njegovo nastajanje preprečujejo sladkor, kofein, nikotin, alkohol, UV sevanje, določena zdravila, intenzivna zdravljenja, pomanjkanja vitaminov, mineralov, beljakovin in encimov ter stres.

PREBERI ŠE
Vse, kar morate vedeti o hialuronski kislini

Za pravilno nego kože je potrebno poznati tip in stanje vaše kože.
Za pravilno nego kože je potrebno poznati tip in stanje vaše kože.FOTO: Dreamstime

Kateri so naravni načini, s katerimi lahko spodbudite tvorbo kolagena?

1. Hialuronska kislina

Hialuronska kislina je pomembna spojina za tvorbo kolagena v koži in jo najdemo v hrani, ki je bogata z aminokislinami. Uživajte čičeriko, lečo, grah, fižol, sojo, grenivko, pomaranče, limone, sladki krompir, korenje, špinačo, motovilec in drugo zelenolistnato zelenjavo.

2) Vitamin C

Vitamin C pomaga pri ustvarjanju več kolagena v telesu, prav tako preprečuje prehitro razgradnjo kolagena v telesu, ki jo povzroča UV sevanje.

Uživajte v borovnicah, jagodah, malinah, grenivkah, limonah, papriki, paradižniku, špinači, brokoliju in zelju.

3) Gel aloa vere

Uživanje aloa vere se je pokazalo kot zelo koristno pri povečanju sinteze in proizvodnje kolagena ter hialurona v telesu. Uporabljajte aloe vero kot oblogo za poškodovano kožo in uživajte njen sok.

PREBERI ŠE
8 načinov, kako v lepotno rutino vključiti aloe vero

4) Ingver

Ingver ima veliko protivnetnih lastnosti, prav tako povečuje količino kolagena v telesu, pomaga pri njegovi tvorbi in zaradi protivnetnih lastnosti preprečuje preveliko in prehitro razgradnjo te pomembne beljakovine.

5) Antioksidanti

Antioksidanti so snovi, ki naše telo pomagajo zaščititi pred prostimi radikali, ki povzročajo degenerativne posledice in številna vnetja. Antioksidanti povečujejo tvorbo kolagena v telesu in preprečujejo njegovo propadanje. Uživajte v zelenemu čaji, najbolje matchi, borovnicah, izvlečku sladkega korena, murvah, granatnemu jabolku, cimetu in v eteričnih oljih bazilike, origana ter timijana.

Živila z antioksidanti
Živila z antioksidantiFOTO: Shutterstock

6) Retinol v kremah

Retinol je vrsta antioksidanta, ki preprečuje in blokira določene encime, ki uničujejo kolagen v koži, zato je zelo pogosto najden v kremah za kožo.

PREBERI ŠE
To je čudežna sestavina za brezhibno kožo

7) Terapija PRP

PRP (ang. Platelet Rich Plasma) je plazma, bogata s trombociti in pridobljena iz naše lastne krvi, in je naravna ter varna metoda. Iz koncentrirane plazme, ki je bogata s trombociti in pomembnimi rastnimi faktorji ter matičnimi celicami, na prizadetem območju spodbudimo popolnoma naravne in učinkovite obnovitvene procese. Cilj terapije PRP za pomlajevanje kože je izboljšati tonus in teksturo kože, zategniti kožo, zmanjšati brazgotine ter zmehčati linije in pore. 

Trombociti so celice v krvi, ki pomagajo celiti tkiva in spodbujajo rast novih celic. Ko se PRP injicira na določena področja kože, deluje kot matrika, ki spodbuja naš lasten kolagen, da raste in obnavlja tkivo ter pospešuje postopek obnove kože. Zaradi terapije s trombocitno plazmo se koža obnovi, spodbudi se nastanek in preoblikovanje kolagena, nastanejo nove kapilare, koža postane gladka, sveža, elastična in bolj napeta. Zmanjšajo se gube, brazgotine, strije in pigmentni madeži, koža postane tudi na videz bolj sveža in rožnata. Trombocitna plazma se lahko priporoča tudi kot dopolnilna terapija za hitrejše celjenje pri večjih estetskih posegih na koži in celo kot naravno sredstvo za aktivacijo rasti las pri plešavosti.

8) Zaščita kože 

UV sevanje, veter, mraz in suh zrak, vse to škoduje naši koži, pospešuje razgradnjo kolagena in preprečujejo njegovo tvorbo. Zato nosite UV sončna očala, uporabljajte UV zaščitne kreme, imejte UV odporna oblačila in se ne izpostavljajte neposrednemu soncu. Zvečer redno čistite svojo kožo in uporabljajte hidratantne  kreme.

PREBERI ŠE
Vitamin C je najbolj iskana sestavina za nego kože

Vseh 28 vrst kolagena se v telesu tvori iz kolagenskih peptidov, najmanjših delcev molekul.
Vseh 28 vrst kolagena se v telesu tvori iz kolagenskih peptidov, najmanjših delcev molekul.FOTO: Shutterstock

Kolagen kot prehransko dopolnilo?

Kolagena ne morete nanesti na svojo kožo, saj vam na tak način ne bo pomagal, kajti njegove molekule so prevelike, da bi prodrle v notranjost naše kože. Prav tako so molekule kolagena prevelike, če ga popijete in si želite njegovo količino v telesu povečati. Edino prehransko dopolnilo, ki spodbuja nastajanje kolagenskih molekul, je uživanje kolagenskih peptidov, najmanjših delcev kolagena, ki v telesu ustvarjajo nova kolagenska vlakna. 

Kako izbrati pravo vrsto kolagena?

Vseh 28 vrst kolagena se v telesu tvori iz kolagenskih peptidov, najmanjših delcev molekul. Manjše ko so molekule, lažje jih telo vpije. Zato je pomembno, da izberemo kolagen, kjer so dolge molekulske verige razčlenjene na manjše peptidne verige. Tako se zato lažje absorbirajo tja, kjer jih primanjkuje in kadar je molekularna teža hidrokolagena pod 2000 daltonov, se absorbira kar 98 odstotkov hidrokolagena že v roku ene ure.

Zelo pomembna je tudi informacija, naj bo hidrokolagen, ki ga izberete, dodatno obogaten z optimalnim razmerjem izolatov za tvorbo kolagena ključnih aminokislin in je obdelan na način, da se v želodcu ne rabi še dodatno razkrajati, ampak se ga 98 odstotkov nedotaknjeno absorbira v krvni obtok. Prav tako pri nakupu glejte, da vsebuje le čiste in naravne sestavine brez konzervansov, umetnih sladil in barvil, da je brez laktoze, glutena in GSO.