Zadovoljna.si
Nega kože

Koža

Kislinski pilingi so odlično orodje za izboljšanje videza kože

Nataša Godler Trilar
08. 03. 2021 07.20
0

Razširjeni so po vsem svetu in stalnica nege moje kože že leta. Zaradi izjemnih učinkov na kožo spadajo v železni repertoar postopkov za nego kože že desetletja. Uporabljajo se lahko za izboljšanje stanja zelo različnih problematik. Zelo učinkoviti so pri aknasti, nečisti koži, za zmanjševanje hiperpigmentacij in postvnetnih hiperpigmentacij, za učvrstitev kože, zmanjšanje globine gub…. z njimi lahko pravzaprav učinkovito naslavljamo in izboljšamo vrsto različnih problematik.

Eno najpogostejših vprašanj, ko govorimo o profesionalnih kislinskih pilingih, je, ali se lahko delajo le v jesensko/zimskem obdobju ali vse leto? Ko izvajamo kislinske pilinge, kože ne smemo izpostavljati soncu. V Evropi smo vsekakor bolj vajeni take postopke izvajati v jesensko/zimskem obdobju, ko na našem geografskem območju ni močnega sonca (z nekaj izjemami). Če pogledamo širše, marsikje na svetu obdobja zime, kot ga poznamo pri nas, pravzaprav nimajo (npr. Dubai, Miami ...), vendar kislinske pilinge povsod izvajajo. Klienti so vajeni, da se med postopki soncu ne izpostavljajo in da je koža ves čas dobro zaščitena. Je pa res, da imamo pri nas poletje le dobre tri mesece v letu in ga želimo običajno takrat izkoristiti. Tako je odločitev pravzaprav vaša.  

Mnoge obiskovalke se soncu ne izpostavljajo. Mnogi v poletnem času ne hodijo na morje, potujejo pa pozimi. Se pravi, da je to zelo odvisno od vas samih. Vsekakor pa je pred postopki potreben temeljit posvet z izbranim specialistom za nego kože, ki bo postopke izvajal in vam svetoval glede izbire pilinga, časovnega poteka, nadaljnje nege kože doma (ki lahko ključno vpliva na rezultate in na vzdrževanje rezultatov) ter odgovoril na vsa vaša vprašanja.  

P​ravilno izveden in izbran kislinski piling je absolutno popolnoma varen in kože ne poškoduje.
P​ravilno izveden in izbran kislinski piling je absolutno popolnoma varen in kože ne poškoduje.FOTO: iStock
Čudovita moč kislinskih pilingov za vidno lepšo polt
Preberi še
Čudovita moč kislinskih pilingov za vidno lepšo polt

Ali so kislinski pilingi popolnoma varni? Ali tanjšajo kožo? Ali jo poškodujejo?  

P​ravilno izveden in izbran kislinski piling je popolnoma varen in kože ne poškoduje. Zelo pomembna je izbira kisline, saj ima vsaka popolnoma drugačno delovanje na kožo. Napačen izbor pa ne prinaša želenih rezultatov pri posameznih problematikah. Če je kislinski piling pravilno izveden in s pravilnimi časovnimi razmaki, ne samo da kože ne tanjša, temveč se ojača, odebeli. S stimulacijo sinteze kolagena se volumen kože poveča. Če bi se debelina kože zmanjšala, postopek ni pravilno izveden.  

 Ali kislinski piling lahko izvajate doma?  

 Kislinskega pilinga ne morete izvajati doma, saj bi lahko nastale neželene poškodbe in reakcije kože.  Izvajajo se v kozmetičnih salonih, lepotnih klinikah in dermatoloških ordinacijah.  

Piše Nataša Godler Trilar, dermadiagnostika
Piše Nataša Godler Trilar, dermadiagnostika FOTO: osebni arhiv

Obenem kislinskih pilingov ne gre zamenjevati s serumi za domačo uporabo, ki vsebujejo kisline.  Imajo manjšo koncentracijo kislin in bistveno višje pH-vrednosti. So odlični za izboljšanje stanja kože, za regeneracijo, pomlajevanje, posvetlitev pigmentnih madežev, zmanjšanje težav z nečisto, aknasto kožo, izboljšajo penetracijo aktivnih učinkovin v ostalih kozmetičnih proizvodih in naredijo čudovito gladko in sijočo polt.  

 Seveda je vedno ob uporabi serumov, ki vsebujejo kisline, potrebna dosledna UV-zaščita, toda za to je seveda tudi sicer treba poskrbeti prav vsak dan v letu. UV-sevanje je na našo kožo vpliva uničujoče. Fotostaranje je prevladujoč mehanizem staranja naše kože, zato je za ohranitev zdrave in lepe kože UV-zaščita nujna.  

 Katere kisline izbiramo za izboljšanje problematik?  

Kislinski pilingi so odlično orodje  za vidno preobrazbo kože. Najpogosteje jih uporabljamo za pomlajevanje kože in s tem zmanjšanje globine gubic in povečanje čvrstosti, za reševanje težav z nečisto in aknasto kožo in seveda izboljšanje pigmentnih nepravilnosti. Vse to so problematike, s katerimi se srečujem prav vsak dan. Kislinski pilingi zelo izboljšajo teksturo kože in njen videz. Koža je vidno bolj gladka in sijoča, ker jo lepo obnavljajo.  

Vsak kislinski piling odstrani nekaj plasti odmrlih celic, naredi piling, zaradi česar je mikrorelief kože manj izražen in koža bolj gladka in vidno sijoča. Od samega izbora pa je odvisno, katero problematiko bomo z njim izboljšali. Pomembna je tudi predpriprava kože na postopke​ in seveda problematika, ki se je lotevamo​ (pomlajevanje, zmanjšanje pigmentacij, izboljšanje videza in zmanjšanje težav aknaste kože, zmanjšanje postvnetnih hiperpigmentacij ...) Pri svojem delu uporabljam glikolno, mandelično, laktično, azelaično, salicilno, mlečno kislino in koktejle oziroma mešanice kislin.  

AHA, BHA in PHA – kateri kislinski piling je primeren za vas?
Preberi še
AHA, BHA in PHA – kateri kislinski piling je primeren za vas?

Kisline imajo zelo različna delovanja. Zato je pravilna izbira ključna za vaš rezultat. Primer: glikolna kislina ​poveča sintezo kolagena v koži in posledično poveča volumen dermisa, zmanjša globino gub in izboljša tonus kože. Salicilna kislina​ ljubi maščobo, kar ji omogoča, da prodre v žlezo lojnico, kjer zmanjša število bakterij Propioni bacterium acnes in celi vneto steno lojnice.  

Kislinski pilingi so izjemno učinkoviti pri izboljšanju  aknaste kože in posledic, ker povečajo luščenje/regeneracijo povrhnjice in odpirajo zamašene pore. V tem primeru je npr. zelo učinkovita ​uporaba salicilne ali azelaične kisline, ki zmanjšata število bakterij v koži in tako tudi 'čistita' kožo in zmanjšata vnetje.  

Strah pred kislinami je odveč. Pozabite na prizor iz filma, ko so nekoga vrgli v sod kisline, iz katerega se je samo še pokadilo in ostalo nič. Mislim, da je to prva asociacija ob besedi kislina. Kislinski pilingi so za kožo odlični in prinašajo odlične rezultate, le spoštovati je treba mehanizme delovanja kože in nastanka posameznih problematik.  

 Negujte se z ljubeznijo, spoštovanjem in kvaliteto, in obrestovalo se vam bo! 

Kislinski pilingi so odlično orodje  za vidno preobrazbo kože.
Kislinski pilingi so odlično orodje za vidno preobrazbo kože. FOTO: Shutterstock
S pilingom v boj proti gubam
Preberi še
S pilingom v boj proti gubam

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493