Zadovoljna.si
Depilacija 1

Laura Sardinšek

Lasersko odstranjevanje dlačic – ali res deluje?

Laura Sardinšek
01. 04. 2022 05.00
0

Potreba po odstranjevanju dlak izvira že iz davne preteklosti, saj je že v starem Egiptu gladko telo brez dlak predstavljalo pripadnost višjemu socialnemu sloju. Dandanes je lasersko odstranjevanje dlačic eden najpogosteje opravljenih tretmajev v estetskih in dermatoloških klinikah v Evropi in drugod po svetu. V veliki večini se zanj odločajo ženske, v zadnjem času pa je zaznan porast tudi pri moški populaciji.

Neželenih dlačic se lahko znebimo na različne načine z neprijetnimi in manj neprijetnimi postopki. Neboleč, najpogostejši in vsem poznan način je britje, pri katerem dlako odstranimo samo do nivoja kože. Z malo manj prijetnim postopkom voskanja dlačice odstranimo s korenino, vendar je odstranitev dlačic začasna in te ponovno izrastejo v parih tednih.  V kolikor se želimo dlačic znebiti dolgotrajno, se moramo posluževati kozmetičnih in medicinskih postopkov kot sta elektroepilacija in laserska epilacija. Pri elektroepilaciji dlačice uničimo z električnim tokom in je primerna pri manjši poraščenosti svetlih in sivih dlačic, laserska epilacija pa deluje na principu svetlobne energije in je ena izmed najbolj učinkovitih načinov za trajno odstranitev  dlak.

Kako se znebiti vraščenih dlačic?
Preberi še
Kako se znebiti vraščenih dlačic?
Število potrebnih tretmajev laserskega odstranjevanja dlak se med posamezniki razlikuje, da pa zagotovimo trajno odstranitev dlak, je potrebno postopek večkrat ponoviti.
Število potrebnih tretmajev laserskega odstranjevanja dlak se med posamezniki razlikuje, da pa zagotovimo trajno odstranitev dlak, je potrebno postopek večkrat ponoviti.FOTO: iStock

Na tržišču obstaja poplava različnih ponudnikov in cenovno različnih laserskih terapij odstranjevanja neželenih dlak. Termin »lasersko odstranjevanje dlak« je zelo popularen in se ga poslužujejo tudi kozmetični saloni, vendar moramo poudariti, da v salonih ne izvajajo laserskega odstranjevanja dlak ampak odstranjevanje dlak z IPL tehnologijo. IPL ni laser, ampak intenzivno pulzirajoča svetloba (Intense Pulsed Light). Svetloba pri IPL tehnologiji deluje neselektivno na celotno kožo in ne zgolj na dlačne mešičke, kar lahko ob nestrokovni izvedbi vodi do kožnih poškodb. Pri IPL tehnologiji je energija bolj razpršena, kar ima za posledico slabšo učinkovitost tehnologije. Zato je zelo pomembno, da tretiranje svoje kože prepustite strokovnemu in izkušenemu osebju, ki bodo poskrbeli za varno izvedbo terapij.

Kako delujejo laserji za odstranjevanje dlak?

Lasersko odstranjevanje dlak deluje na principu absorpcije laserskega žarka določene valovne dolžine (barvne svetlobe) v kožnem pigmentu v dlačnem mešičku – melaninu. Ob tem se sprosti toplotna energija, ki poškoduje zarodne celice dlačic in dlačni mešiček. Na ta način se dolgoročno onemogoči nadaljnja rast dlak na območju kože, kjer je bil izveden laserski poseg. Dlačica po 1–3 tednih odpade.

4 nepogrešljivi triki za gladke noge
Preberi še
4 nepogrešljivi triki za gladke noge
Piše Laura Sardinšek, mag. kozm., dipl. m. s., ki že deset let deluje na področju pomlajevalnih tretmajev in medicinske kozmetike.
Piše Laura Sardinšek, mag. kozm., dipl. m. s., ki že deset let deluje na področju pomlajevalnih tretmajev in medicinske kozmetike. FOTO: osebni arhiv

Zakaj je potrebno izvesti več terapij?

Število potrebnih tretmajev laserskega odstranjevanja dlak se med posamezniki razlikuje, da pa zagotovimo trajno odstranitev dlak, je potrebno postopek večkrat ponoviti. Laser deluje na mešiček samo v obdobju aktivne rasti dlačice (anagena faza). V danem trenutku je na telesu v  fazi rasti približno  tretjina dlak, ostale dlačice so v fazi mirovanja (katagena faza) ali izpadanja (telogena faza). Ker z laserskim odstranjevanjem lahko uničimo samo dlačice v anageni fazi, pomeni, da v najboljšem primeru potrebujete 4 ponovitve. Neenakomeren cikel rasti dlak pa ni edini dejavnik, ki vpliva na uspešnost epilacije, k temu so pridruženi še drugi dejavniki, kot so hormonsko neravnovesje, poraščenost, barva in debelina dlake, ten kože, globina dlačne korenine ter predel telesa, kjer se dlačice odstranjujejo. Na uspešnost uničenja dlačic prav tako vplivajo valovna dolžina laserja, moč laserja ter izobrazba in izkušenost posameznika, ki takšen postopek izvaja, za končni rezultat pa je praviloma potrebnih 6-10 ponovitev. Med posameznimi terapijami je potreben razmik 4-8 tednov, saj je rastni cikel dlačic po telesu različen in se razlikuje od dela telesa. Po izvedenih terapijah je izraščanje dlak na posameznih predelih še vedno možno v obliki bolj nežnih in svetlejših dlak. Za odstranitev le-teh so smiselni kasnejši vzdrževalni tretmaji, saj na ta način uničimo še tiste dlačne mešičke, ki so opomogli od predhodnih terapij. Običajno je treba ponoviti 1–2 terapiji letno, kasneje na vsakih par let.

Na katerih delih telesa se lahko izvede laserska terapija?

Najpogostejša področja, kjer se izvaja lasersko odstranjevaje dlak so noge, bikini predel, roke, pazduhe, hrbet, trebuh, brčice, brada in med obrvmi. Lasersko terapijo lahko izvedemo praktično na vseh delih telesa, razen v neposredni bližini oči.

Ali so po posegu možne komplikacije?

Da se izognemo neželenim komplikacijam, je pomembno, da poseg opravi strokovno in izkušeno osebje z ustreznimi laserskimi napravami, ki so namenjeni laserskemu odstranjevanju dlak.  Tudi lasersko odstranjevanje dlačic ima lahko nekaj stranskih učinkov, ki ne predstavljajo dolgoročnih posledic za zdravje. Najpogostejši neželeni učinki, ki so posledica nestrokovno izvedene terapije so opekline, mehurji, ranice na koži, svetlo in temno obarvane lise ter nastanek brazgotin. Posebna previdnost je potrebna tudi pri posameznikih, ki uživajo določena fotosenzibilna zdravila, ki lahko pod vplivom svetlobnih žarkov povzročajo določene reakcije na koži. Po posegu je lahko koža tudi nekoliko pordela in otekla. Da se izognemo postvnetnim hiperpigmentacijam, pa se je po posegu potrebno minimalno vsaj 3 tedne izogibati sončnim žarkom in vestno uporabljati UV zaščito.

Pred terapijo se je potrebno predhodno posvetovati s strokovnjakom, ki bo izvajal poseg. Ta vas bo seznanil s celotnim postopkom terapije in vam podal natančne odgovore na vaša vprašanja ter vas seznanil z vsemi kontraindikacijami in neželenimi učinki laserske epilacije.

Postopka ne izvajamo pri nosečnicah in doječih materah, na koži s tetovažami in permanentnim make-upom.
Postopka ne izvajamo pri nosečnicah in doječih materah, na koži s tetovažami in permanentnim make-upom.FOTO: iStock

Kdaj ne smemo izvajati laserskega odstranjevanja dlak?

Kot pri vsaki aparaturni tehniki, obstajajo tudi pri laserskem odstranjevanju dlak stanja, pri katerih se terapija ne sme izvajati. Postopka ne izvajamo pri nosečnicah in doječih materah, na koži s tetovažami in permanentnim make-upom, na koži, ki je nagnjena k tvorjenju keloidnih brazgotin, ob obstoječih vnetjih na predelu posega ter na dlakah, ki rastejo iz pigmentnim znamenj.

V zadnjih letih nam trgovske police ponujajo številne aparature za odstranjevanje dlačic za domačo uporabo. Energije, ki jih takšni aparati proizvajajo, niso primerljive s profesionalnimi in način njihovega delovanja se razlikuje od delovanja laserske tehnologije. Energije, ki jih aparati za domačo uporabo oddajajo, zadoščajo za začasno odstranitev dlačic, nikakor pa učinki niso primerljivi s profesionalnimi laserskimi aparati. Postopki v domačem okolju so lahko prav tako nevarni, nepravilna uporaba lahko privede do stranskih učinkov, kot so poškodbe oči in nastanek opeklin.

5 stvari, ki jih morate vedeti preden se lotite depiliranja bikinija
Preberi še
5 stvari, ki jih morate vedeti preden se lotite depiliranja bikinija

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493