Zadovoljna.si
Nivea - 2

Koža

Nasveti strokovnjakinje za čisto, napeto in mladostno kožo

Nataša Godler Trilar
14. 07. 2020 07.45
0

Preventiva je močno orodje, s katerim se izognemo mnogim neželenim nevšečnostim s kožo v prihodnosti in prezgodnjemu vidnemu staranju kože. Zato je pravilno nego priporočljivo začeti čim prej. Pravilno in blago površinsko čiščenje kože, ustrezna nega in zaščita se vam bodo na dolgi rok zelo obrestovali. Ideal lepe kože je napeta, sijoča in brezmadežna polt. Premoženje naše kože pa so dragocena kolagenska vlakna. Zato je investicija v kolagen pravzaprav investicija v prihodnost vaše kože.

Kako se znebiti gubic in pomladiti očesni predel?
Preberi še
Kako se znebiti gubic in pomladiti očesni predel?
Nataša Godler Trilar
Nataša Godler Trilar FOTO: osebni arhiv

Kolagenska vlakna predstavljajo približno 70 % volumna oz. debeline naše kože, kar je izredno veliko. Od kakovosti, gostote in prepleta vlaken pa so odvisne debelina, čvrstost kože in globina gub. Pri gosto in enakomerno razporejenem kolagenu je tudi koža čvrsta in kompaktna, ustrezne debeline. Kadar pa pride do povečane razgradnje kolagena, pa sčasoma kot posledico opazimo vse slabši tonus kože in poglabljanje gubic.

Zakaj se kolagen razkraja?

Razgradnja kolagena je del normalnega fiziološkega procesa staranja, ne samo kože, ampak celega telesa. Kolagenska vlakna gradijo naše mišice, notranje organe, stene žil in predstavljajo velik del proteinov v našem telesu, kar 30 %. Zato je kolagen za celostno pomlajevanje zelo pomemben in je o njem tudi vse več govora. Danes o tej temi vse več govorijo tudi fizioterapevti, dermatologi in plastični kirurgi, saj je kolagen najbolj razširjen strukturni protein v telesu.

Na staranje naše kože vplivata intrinzično in ekstrinzično staranje.

Intrinzično staranje je gensko pogojeno, za ekstrinzično staranje pa smo odgovorni pravzaprav sami. In prav tu je v naših rokah vpliv na prezgodnje vidno staranje kože. Povečana razgradnja kolagena namreč nastane zaradi vnetnih procesov v koži in zaradi vpliva UV-sevanja. Sončni žarki imajo izjemen vpliv na staranje kože. Sprožajo vnetne procese v koži, povzročajo nastajanje pigmentnih nepravilnosti in razgrajujejo dragocena kolagenska vlakna v dermisu. In staranje in pomlajevanje se dogajata v dermisu, kjer so kolagen, elastin in glukozaminoglikani (najobsežnejši predstavnik je hialuronska kislina).

Intrinzično staranje je gensko pogojeno, za ekstrinzično staranje pa smo odgovorni pravzaprav sami.
Intrinzično staranje je gensko pogojeno, za ekstrinzično staranje pa smo odgovorni pravzaprav sami.FOTO: Dreamstime
Strokovnjakinja razkriva, kako pomladiti kožo
Preberi še
Strokovnjakinja razkriva, kako pomladiti kožo

Najpogostejši vzrok prezgodnjega vidnega staranje kože so izpostavljanje soncu, neuporaba zaščite proti UV-sevanju in vnetni procesi v koži.

Investicija v dobro dnevno kremo z visoko UVA-zaščito bo vašo kožo na dolgi rok ohranila zdravo, preprečila bo neljube pigmentne madeže in razgradnjo dragocenega kolagena. Kolagenska vlakna se v telesu sintetizirajo iz aminokislin in C-vitamina, zato je za regeneracijo pomembno, da zaužijemo dovolj beljakovin, saj so te gradniki kolagena.

Če s prehrano ne zaužijete dovolj beljakovin in C-vitamina, to pomeni, da telo nima na razpolago gradnikov. Za celostno pomlajevanje pogosto priporočam vnos teh elementov s prehranskimi dopolnili. Hidrokolagen – najkakovostnejši kolagenski peptidi, obogateni s ključnimi aminokislinami, in C-vitamin s postopnim sproščanjem sta odlična izbira. Zelo priporočam tudi dodajanje omega 3 maščobnih kislin, D3-vitamina in dodajanje vsaj enega kakovostnega antioksidanta.

Jesen je odličen čas za pomlajevanje kože
Preberi še
Jesen je odličen čas za pomlajevanje kože

S prehranskimi dopolnili vplivamo na naše telo sistemsko in posledično tudi na kožo.

V svetu in tudi pri nas je vse več govora o terapijah za povečanje sinteze kolagena, ki so zelo učinkovite in so nam v veliko pomoč pri ohranjanju mladostnega videza in kakovosti kože. Izbira terapije temelji na oceni stanja kolagenskih vlaken in morebitnih poškodb, ki so lahko različne. Najpogostejša vzroka sta razgradnja zaradi vpliva sonca in prisotnost vnetnih procesov. Izbira terapije in časovni presledki med njimi pa so odvisni ravno od tega.

Zelo dobra izbira za pomlajevanje in prestrukturiranje kože so kislinski pilingi, microneedling, radiofrekvenca in trenutno najnovejša metoda z odličnimi rezultati, radiofrekvenčna iglična mezoterapija. Skratka, možnosti so odlične in zima je najboljši čas za prenovo vaše kože. Negujte se z ljubeznijo, kakovostjo in spoštovanjem in obrestovalo se vam bo!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399