Zadovoljna.si
Gubice okoli oči

Koža

Od česa sta odvisni čvrstost kože in globina gub?

Nataša Godler Trilar
19. 08. 2021 07.43
0

Čvrsta, napeta, sijoča in kar se da mladostna koža – je to mogoče doseči z nego in kozmetičnimi tretmaji? Upočasniti staranje, pa ne samo kože, temveč nas na splošno, in ohraniti kar se da sijoč in mladosten videz in počutje je želja mnogih. In zadnja leta se o tem govori vse več in več, pravzaprav je to kar vsakodnevna tema v medijih, na družbenih omrežjih in povsod okoli nas.

Nataša Godler Trilar, dermadiagnostika
Nataša Godler Trilar, dermadiagnostika FOTO: osebni arhiv

Ta trend večne mladosti pa marsikoga spravlja v obup. Zadnja leta smo dobesedno preplavljeni s podobami brezhibne kože, brezhibnih postav – z lepotnimi trendi, ki niso realni. Bistvo ni popolnost, temveč sijoče počutje. Da smo zadovoljni sami s sabo, da imamo dovolj energije in da se odlično počutimo v svoji koži. Zato mi izraz 'anti aging' ni tako blizu, bolj mi je všeč 'age well', kar bi nekako pomenilo graciozno staranje. Zame osebno pojem gracioznega staranja ni obraz pri 60, ki je čisto brez gubic, temveč sijoča in negovana koža, ki izžareva energijo! 

Naravnega fiziološkega procesa staranja smo deležni prav vsi. 

Brez izjeme. Vendar pa lahko na procese staranja bistveno vplivamo s svojim življenjskim slogom. Od našega življenjskega sloga so namreč odvisni naše zdravje, naše počutje in posledično tudi zunanji videz. S prehrano, prehranskimi dopolnili in pravilno načrtovano nego lahko sami bistveno vplivamo na sijoč in mladosten videz. Koliko je naša koža sijoča in sveža, pa je odvisno od stanja naše povrhnjice. Zato je tudi vse več govora o stanju epidermalne bariere, ki ključno vpliva na zdravje in obrambno sposobnost naše kože, ščiti spodnje plasti kože pred zunanjimi vplivi in tako bistveno vpliva na videz naše kože, kot jo zaznamo s prostim očesom. A o pomembnosti epidermalne bariere kdaj drugič, danes pa poglejmo, kaj vse se skriva za čvrsto in napeto kožo.

Poškodovana kožna bariera: kako izboljšati stanje?
Preberi še
Poškodovana kožna bariera: kako izboljšati stanje?

Od česa pa je odvisno, kako napeta je naša koža? Kako je čvrsta, polna, kakšen volumen ima? Kakšen je videz gubic?

Za vse našteto je odgovorna spodnja plast kože ali dermis, ki predstavlja volumen naše kože. Sestavljajo jo kolagenska in elastinska vlakna ter glukozaminoklikani, katerih najobsežnejša predstavnica je hialuronska kislina. V dermisu je največ kolagenskih vlaken, in sicer kar neverjetnih 70 %. In ravno od tega, kakšni so gostota, preplet in kakovost kolagena, sta odvisna čvrstost naše kože in poglabljanje gubic. Zato je zadnja leta vse več govora o kolagenu. O kolagenu v kremah, o kolagenu v prehranskih dodatkih, o terapijah za povečanje sinteze kolagena in o kolagenu samem.

Kaj je pravzaprav kolagensko vlakno in zakaj je tako pomembno?

Kolagenska vlakna so najbolj razširjeni strukturni proteini v človeškem telesu. Prisotni so prav v vseh tkivih, organih, mišicah, žilah, obsklepni tekočini in v naši koži. Glede na podatek, da kolagenska vlakna predstavljajo kar 30 % vseh telesnih beljakovin, so za celostno pomlajevanje našega telesa zelo pomembna. Pri koži je zadeva še nekoliko drugačna, saj je tu kolagen zastopan v še večjem obsegu. Predstavlja kar 70 % volumna oz. debeline vaše kože in od tega je odvisna čvrstost kože. 

Več kot imamo dragocenega kolagena, bolj je koža mladostna in napeta, gubice pa manj izrazite.
Več kot imamo dragocenega kolagena, bolj je koža mladostna in napeta, gubice pa manj izrazite.FOTO: Dreamstime
Katera prehranska dopolnila je priporočljivo jemati po 30. letu?
Preberi še
Katera prehranska dopolnila je priporočljivo jemati po 30. letu?

Več kot je kolagena in bolj kot so vlakna kakovostna in gosto prepletena, bolj je koža kompaktna, večji ima volumen. Kolagensko vlakno je prav fascinantno, saj ima neverjetno moč jeklene nitke. Fleksibilnost mu dajeta elastin in hialuronska kislina. Zato so prav vse terapije in nege, ki so usmerjene v vzdrževanje mladostnega videza, pravzaprav usmerjene v to, da je naš kolagen v čim boljšem stanju in da ga imamo čim več (z leti se nenehno razgrajuje).

Ključno vlogo pri ohranjanju kolagena igrajo vsakodnevna zaščita pred UV-sevanjem, postopki za povečanje sinteze kolagena, pravilno načrtovana nega doma, kakovostna prehrana, ki omogoča dobro regeneracijo, in podpora prehranskih dodatkov, s katerimi lahko bistveno vplivamo na svoje počutje in izgled.

Od gostote, kakovosti in prepleta kolagenskih vlaken v dermisu so odvisni mladosten videz naše kože, staranje, čvrstost kože in globina gub.

Več kot imamo dragocenega kolagena, bolj je koža mladostna in napeta, gubice pa manj izrazite. Manj ko imamo kolagena oziroma večja kot je razgradnja, bolj je koža upadla in po določenem letu se pojavi gravitacija. Naložba v naš kolagen je tako pravzaprav naložba v mladostnost in napetost naše kože. Zato so postopki in preparati (retinol, kisline, boosterji kolagena in elastina) za povečanje sinteze kolagena v svetu vse bolj razširjeni, saj prinašajo odlične rezultate.

Zakaj se kolagenska vlakna razgrajujejo?

Razgradnja kolagena je del normalnega fiziološkega staranja naše kože, ki smo ga deležni vsi. Z leti naše telo vse težje ohranja beljakovine, zato tudi vse težje ohranjamo mišično maso. Vse več pa imamo maščob. Ko gospe z leti potarnajo, da je njihova koža vse bolj tanka in upadla, je to pravzaprav posledica vse manjše količine kolagenskih vlaken in zmanjševanja volumna kože. S tem pa upada tudi čvrstost. Najbolj izrazito na razgradnjo kolagena vplivajo vnetni procesi v koži in pa uničujoči učinek vsakodnevnega UVA-sevanja.

Zakaj je kolagen tako pomemben za naš organizem?
Preberi še
Zakaj je kolagen tako pomemben za naš organizem?

Fotostaranje je po študijah kar v 80 % prevladujoč mehanizem prezgodnjega, vidnega staranja kože. Vpliv sončnih žarkov na kožo je z eno besedo uničujoč. Sprožajo razvoj vnetnih procesov v koži in s tem razgradnjo kolagena. Vnetje vedno pomeni razgradnjo, zato se vse več govori o protivnetni negi in fotostaranju.

Za ohranjanje zdravja kože in mladostnega izgleda in za preprečevanje razgradnje dragocenega kolagena je zato nujno, da kožo pred vplivom UVA-sevanja zaščitimo prav vsak dan v letu. To je najboljša preventiva.

Microneedling
Microneedling FOTO: Dreamstime

Zakaj je treba kožo pred UV-sevanjem ščititi vsak dan in ne samo, ko smo na soncu?

Ker na razgradnjo dragocenega kolagena bistveno vpliva UVA-sevanje, ki je za razliko od UVB-sevanja prisotno prav vsak dan, ne glede na to, ali je vreme sončno ali deževno in oblačno. UVA-žarkov je v atmosferi kar 95 %, imajo daljšo valovno dolžino od UVB-žarkov in posledično v kožo prodrejo precej globlje. Na svoji poti poškodujejo, razgrajujejo kolagenska vlakna, ki so odgovorna za čvrstost vaše kože. Zato imajo ameriški dermatologi še kako prav, ko se pogosto pošalijo, da je najcenejša anti age terapija dobra UV-zaščita vse leto.

Kako učinkovito povečamo gostoto kolagena v koži?

Na srečo imamo sedaj z mnogimi sodobnimi metodami možnost, da učinkovito spodbudimo tvorbo novega kolagena in na tak način kožo pomladimo, povečamo čvrstost in zmanjšamo globino gub. V svetu najbolj priznane in uspešne metode za povečanje izgradnje kolagena so kislinski pilingi, radiofrekvenčna iglična mezoterapija in microneedling. 

Investicija v kakovostno dnevno kremo z visoko UV-zaščito je investicija tako v zdravje kot mladosten videz vaše kože! 

S skupnim imenom jih imenujemo CIT-terapije (Collagen Induction Therapy). Pri preparatih za domačo uporabo so na 1. mestu serumi s kislinami, signalnimi peptidi, boosterji kolagena in elastina ter retinolom. Profesionalni postopki za spodbujanje nastanka novega kolagena nam omogočajo, da v koži ciljano spodbudimo sintezo kolagenskih vlaken in tako kožo pomladimo in učvrstimo. Z domačo nego pa pridobljene rezultate vzdržujete in celo izboljšate. Izbira terapije in časovni presledki so odvisni od stanja kože in pridruženih stanj ter so povsem individualni. Stanje kolagenskih vlaken lahko preverimo z ultrazvokom in meritvami, ki nam pokažejo, kaj točno se v naši koži dogaja in zakaj. Na ta način naredimo individualno oceno stanja in povsem individualen način obravnave, pisan na kožo le vam.

Gradniki kolagenskih vlaken so aminokisline (beljakovine) in vitamin C, zato ob terapijah ali morebitnem nezadostnem uživanju teh hranil priporočam dodajanje kakovostnih kolagenskih peptidov in vitamina C s postopnim sproščanjem v obliki prehranskih dopolnil. Kolagen je premoženje vaše kože za prihodnost. Investirajte v kakovostno dnevno kremo z visoko zaščito, tako boste zaščitili dragocena kolagenska vlakna pred razgradnjo.

Negujte se s kakovostjo, spoštovanjem in ljubeznijo in obrestovalo se vam bo!

Vse, kar morate vedeti o microneedlingu
Preberi še
Vse, kar morate vedeti o microneedlingu
Kislinski pilingi so odlično orodje za izboljšanje videza kože
Preberi še
Kislinski pilingi so odlično orodje za izboljšanje videza kože

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471