Zadovoljna.si
Smisel estetske medicine ni pretiravanje, to vodi v nepopravljive napake.

Koža

Polnila so trenutno največji trend v estetski medicini

zadovoljna.si
26. 06. 2019 07.20
0

Tako kot se spreminjajo modni in lepotni trendi, se spreminjajo tudi trendi v estetski medicini. Poleg uporabe botoksa, ki je po besedah estetstega kirurga Andreja Testena, še vedno sveti gral glajenja gubic, so v zadnjem času postala zelo priljubljena tudi polnila. Z njimi lahko namreč preoblikujemo nos, povečamo brado, poudarimo ličnice … Vse to brez operacije in brez dolgotrajne rehabilitacije.

Smisel estetske medicine ni pretiravanje, to vodi v nepopravljive napake.
Smisel estetske medicine ni pretiravanje, to vodi v nepopravljive napake. FOTO:

Vem, da je to morda najpogostejše vprašanje pa vendar, kaj so zadnji trendi v estetski medicini?

Res je najpogostejše vprašanje. Estetske norme in trendi se v zadnjem času spreminjajo z neverjetno hitrostjo. V zadnjem času je dejansko opaziti dva tokova. Prvemu pravim tok pretiravanja, kjer mora biti vse veliko, morda iz konservativnega estetskega vidika celo neestetsko. Se pravi velike, včasih kar šokantno velike ustnice, prsi, zadnjica. Trend, ki so ga spravile v pogon Kardashianke in družbena omrežja. Ter drugi, bolj umirjeni tok, kjer gre za estetiko v pravem pomenu, estetiko, ki je večna. Ta tok poudarja lepo, gre minimalne popravke. Ko nadomestiš kar je bilo z leti izgubljeno ali pa česar ni bilo, pa bi zaradi estetskega ravnotežja moralo biti. Gre za okusne popravke, ki dejansko dvignejo samozavest posameznika na nov, višji nivo.

Je to potem smisel estetske medicine?

Smisel estetske medicine ni pretiravanje, to vodi v nepopravljive napake. Zaradi teh pretiravanj je lahko estetska medicina na slabem glasu. Velikokrat se zgodi, da se stranke ne pozanimajo dovolj o vseh pozitivnih in negativnih straneh posegov, o morebitnih dolgoročnih posledicah. Včasih se zgodi, da t.i. strokovnjak, ki poseg izvaja, niti ni licenciran za tovrstne posege. V kolikor gre vse po načrtih sploh ni problema, problem se pojavi, ko pride do zapleta, kar se pač lahko zgodi vsakomur, tudi največjemu strokovnjaku, pa teh zapletov ne prepoznajo ali pa ne znajo pravilno in pravočasno ukrepati.  

O povečanju prsi krožijo številni miti, kakšna pa je resnica?
Preberi še
O povečanju prsi krožijo številni miti, kakšna pa je resnica?
Estetski kirurg Andrej Testen
Estetski kirurg Andrej Testen FOTO: osebni arhiv

Da odgovorim na vprašanje ... Smisel estetske medicine, kot ga vidim jaz, je, da skušaš stranki povrniti ali dvignit samozavest s postopkom ali posegom, ki bo najugodnejši in bo imel najkrajšo rehabilitacijo. Potreben pa je temeljit pogovor, saj so pričakovanja po estetskem posegu, včasih nerealno visoka. Ali pa se pogled na kaj je lepo, zelo razlikuje od tvojih.

Ko ste ravno omenili rehabilitacijo, smo ljudje oziroma so stranke bolj neučakane?

Mislim, da smo vsi vedno bolj neučakani … Vsi bi imeli vse, takoj. Ni pa to sicer nič novega. Kar je morda bolj opaziti v zadnjem času, je prepričanje, da po estetskih posegih skoraj ni rehabilitacije. Da bo rezultat takojšen in dokončen že takoj po posegu. Stranke se včasih ne zavedajo, da telo ne loči med estetsko operacijo in drugimi operacijami. Nivo stresa, odgovor organizma je enak. Rehabilitacija in sledenje navodilom je za končni rezultat enakega pomena, kot sam poseg. Tako se za boljše celjenje nemalokrat priporoča jemanje dodatkov, sam prisegam na jemanje hidrokolagena. Po posegu in tudi sicer, saj ta nadomešča telesu pomemben kolagen. 

Kaj se dejansko dogaja z obrazom v procesu staranja?
Preberi še
Kaj se dejansko dogaja z obrazom v procesu staranja?

Sicer pa ravno želja po hitri rehabilitaciji premika meje ambulantnih posegov. Vedno več posegov se naredi ambulantno ali pa v smislu enodnevnega posega (ko gre stranka po operaciji isti dan v domačo oskrbo). Tako se opaža porast botoksa, ki je še vedno zlati standard v odpravi gubic v zgornji tretjini obraza. Pravi razcvet pa so doživela polnila. Gre za hialuronsko kislino, ki se jo že dolgo ne uporablja samo za odpravo gubic. S polnili lahko namreč preoblikujemo nos, povečamo brado, poudarimo ličnice … Vse to brez operacije, brez dolgotrajne rehabilitacije.  Z minimalno možnostjo zapletov.

Sestre Kardashian so krive za kar nekaj lepotni trendov v estetski medicini.
Sestre Kardashian so krive za kar nekaj lepotni trendov v estetski medicini.FOTO: AP

Omenili ste vpliv družbenih omrežij in medijev. Kako vidite njihovo vlogo v vašem delu?

Vpliv je čutiti vedno bolj. Po eni strani odpravlja tabuje na področju estetske medicine. Po drugi strani pa je polno nepravilnih informacij. Poleg tega se dogaja, da si nekdo izmisli svoje, bolj zveneče ime za poseg, ki se izvaja že leta. Stranka nato to besedno zvezo vzame kot sveto in pošlje povpraševanje po tovrstnem posegu. Tako je potrebno spremljati vse te t.i. Instagram strokovnjake, da veš kaj ti stranka govori, ko te sprašuje za 'rosebud lips', BBL (brazilian butt lift) … Zdaj obstaja že izraz LBBL (light brazilian butt lift) itd. Zavedam pa se, da so družbena omrežja del našega vsakdana, prav tako, da so zaslužna za velik porast povpraševanja po estetskih posegih. Moj odnos do družbenih omrežjih je zato zelo pozitiven. 

Resnica o kolagenu in kaj spodbuja njegov nastanek
Preberi še
Resnica o kolagenu in kaj spodbuja njegov nastanek

Še zadnje vprašanje, ker se je začelo poletje ... So kakšne omejitve glede posegov? 

Določeni posegi se med poletjem odsvetujejo, posegi kot so globinski pilingi in odstranjevanje nenevarnih kožnih tvorb. Prav tako je pomembno prvo leto po operacijah pred soncem zaščititi brazgotine, ki so posledica kirurških posegov. Na vročini lahko pride do večjih, prehodnih oteklin, tudi po uporabi polnil … V vsakem primeru pa svetujem uporabo krem z visokim zaščitnim faktorjem in sončenje po pameti, primerno hidracijo in jemanje hidrokolagena, saj so peptidi v hidrokolagenu v poletnih mesecih zaradi močnega sonca še posebej pomembni za zaščito kože in tvorbo novega kolagena.

Andrej Testen priporoča jemanje hidrokolagena, saj so peptidi v hidrokolagenu v poletnih mesecih zaradi močnega sonca še posebej pomembni za zaščito kože.
Andrej Testen priporoča jemanje hidrokolagena, saj so peptidi v hidrokolagenu v poletnih mesecih zaradi močnega sonca še posebej pomembni za zaščito kože.FOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471