Zadovoljna.si
Rozacea

Koža

Rozacea ali rdečica – kaj jo povzroča in kakšna mora biti nega kože?

J.V.
22. 11. 2021 07.42
0

Rozacea (rosacea) se najpogosteje pojavi pri ženskah po 35. letu starosti in je kronična vnetna bolezen, ki jo prepoznamo po znakih, kot so rdečica, papule, pustule, ki so na videz podobne aknam, in popokane kapilare. Gre za vnetno stanje, ki je povezano tudi z imunskim odzivom in pri katerem je nujna obnova bariere kože, da bi zmanjšali občutljivost in vnetja.

Koža je naš največji organ, ki ne predstavlja le prve obrambne črte v boju s škodljivimi snovmi v okolju, ampak ima tudi pomembno nalogo razstrupljanja telesa. Stanje kože je odraz procesov, ki potekajo v telesu, in vsak pojav na njej, pa naj gre za ekcem, akne ali simptome rozacee, je manifestacija notranjih težav.

Kaj je rozacea?

Rozacea je kronična vnetna kožna bolezen, za katero so značilni pordelost obraza, vidne žilice, papule in pustule ter številni drugi neprijetni simptomi, večinoma lokalizirani na obrazu, ki pri bolniku pogosto povzročajo nelagodje in sram. Najpogosteje prizadene ženske, stare od 30 do 50 let, s svetlo in občutljivo kožo.

Katere vrste rozacee obstajajo?

Obstajajo štiri glavne vrste rozacee:

Eritematotelangiektatična rozacea: simptomi vključujejo razbarvanje kože, zardevanje in vidne krvne žile.

Papulopustularna rozacea: simptomi vključujejo zardevanje, otekanje in izbruhe, ki spominjajo na akne.

Fimatozna rozacea: simptomi vključujejo odebeljeno in izbočeno kožo.

Očesna rozacea: simptomi vključujejo pordelost oči in draženje ter otekle veke.

Stanje, znano kot steroidna rozacea, je lahko posledica dolgotrajne uporabe kortikosteroidov, zlasti če jih oseba uporablja za zdravljenje dermatitisa in vitiliga.

Rozacea je kronična vnetna kožna bolezen.
Rozacea je kronična vnetna kožna bolezen.FOTO: Dreametime

Zakaj nastane?

Vzrok je predmet številnih razprav, tudi v svetu funkcionalne medicine, vendar je povsem jasno, da je treba na rozaceo gledati kot na motnjo celotnega organizma, ne le kože. Genetska nagnjenost je pomemben dejavnik pri razvoju bolezni, ni pa nujno odločilen. Vse več je dokazov, ki povezujejo rozaceo z disbiozo in okužbami v prebavnem sistemu, imunsko disregulacijo in celo hormonskim neravnovesjem (zlasti spolnih in ščitničnih hormonov).

Čeprav je vzrok rozacee še vedno predmet razprave, so bili ugotovljeni številni prehranski in okoljski sprožilci, ki jih je treba pri uspešni terapiji prepoznati in odpraviti. 

Bolezen se lahko pojavi pri komur koli, pogosteje pa:

– pri ljudeh s svetlejšim tenom,

– pri ljudeh, ki so k njej dedno nagnjeni,

– pri ljudeh, ki pogosto zardevajo,

– med 30. in 60. letom starosti in

– pri ženskah v menopavzi.

Podbradek – zakaj nastane in kako se ga znebiti?
Preberi še
Podbradek – zakaj nastane in kako se ga znebiti?

Zdravje kože je odraz zdravja črevesja

Prisotnost disbioze ali pomanjkanja želodčne kisline se lahko pogosto kaže na koži, v kontekstu rozacee pa je treba »kopati globlje«. Pokazalo se je, da imajo ljudje z rozaceo pogosto prisotno SIBO (bakterijsko razraščanje tankega črevesa), uspešno zdravljenje sindroma SIBO pa lahko privede do znatnega izboljšanja simptomov. 

Vendar pa glede na znanstvene študije povezava med SIBO in rozaceo ni tako močna, kot je na primer med okužbo s Helicobacter pylori in rozaceo. Epidemiološke študije so okužbo s H.pylori povezale z razvojem rozacee. Menijo, da lahko H.pylori stimulira imunski sistem, da proizvede veliko število vnetnih snovi, ki povzročijo poslabšanje zdravja kože, strokovnjaki pa poudarjajo, da je izkoreninjenje H.pylori pomemben del terapije. Čeprav je potrebnih več študij, je treba pri bolnikih z rozaceo vsekakor upoštevati možnost, da je H.pylori dejavnik, ki vpliva na njen pojav.

Rdečico lahko pogosto povzroči tudi določena hrana ali alkohol.
Rdečico lahko pogosto povzroči tudi določena hrana ali alkohol.FOTO: Dreamestime

Katera živila povzročajo rozaceo?

Rdečico lahko pogosto povzroči tudi določena hrana ali pa morda neurejena prebava. Tisti, ki imajo težave z aknasto kožo, bi morali slediti določeni dieti in uživati hrano, ki velja za protivnetno. Enako velja tudi za tiste, ki imajo težave z rdečico. Izogibati bi se morali glutenu, mlečnim izdelkom in sladkorju. Prav tako bi morali uživati meso živali, ki so vzrejene v naravnem okolju in ne v tovarnah mesa. Priporočljivo je uživanje sadja, zelenjave, predvsem listnate in zelene, ter rib. Pomembno pa je tudi, da se na jedilniku redno znajdejo živila, bogata s cinkom, vitaminom A, antioksidanti, vlakninami in omega-3-maščobnimi kislinami. 

Do danes je bilo za več živil ugotovljeno, da spadajo med najpogostejše sprožilce bolezni. To so:

– mleko in mlečni izdelki,

– alkohol,

– začinjena hrana,

– čokolada,

– sojina omaka in

– kvas.

Katera živila bodo povzročila simptome, pa je odvisno od vsakega posameznika, zato je pri tej kronični kožni bolezni najpametneje voditi prehranski dnevnik in spremljati kožno reakcijo. Problematična živila je treba izločiti iz prehrane, vendar je treba paziti, da je prehrana še vedno uravnotežena.  

Pomembna pa je tudi temperatura hrane, ki ne sme biti nikoli prevroča, ker to spodbuja rdečico in poslabša simptome bolezni, podoben učinek pa imajo alkohol in močne začimbe.

Rozacea-1
Rozacea-1 FOTO: Dreametime

Katera prehranska dopolnila so priporočljiva?

Za podporo prebavnemu sistemu se najpogosteje uporabljajo prebavni encimi in probiotiki, sledijo omega-3-maščobne kisline, kurkuma za zmanjšanje vnetja ter cink za podporo imunosti in zdravju kože.

Kako jo zdraviti?

Rozacea je kronično vnetno stanje, in ko se koža vname, je to jasen znak, da je vnetje drugje v telesu. Da bi prepoznali oziroma odpravili vzrok vnetja, so pomembni: 

– uravnavanje hormonov (hormoni nadledvične žleze, ščitnice, spolnih hormonov), 

– izboljšanje prebavne funkcije in črevesnega mikrobioma, 

– izločanje sprožilcev iz hrane in

– zmanjšanje okoljskega sprožilnega sistema.

Kakšna mora biti nega nečiste, problematične kože?
Preberi še
Kakšna mora biti nega nečiste, problematične kože?

Nahranite kožo

Izjemno suha koža je lahko rezultat pomanjkanja lipidov, to pa se lahko kaže tudi v obliki rdečice. Kožo je zato treba redno vlažiti in negovati s hranljivimi kremami, namenjenimi suhi koži, uporabite pa lahko tudi različna naravna olja, kot so denimo eterična ter mandljevo in olivno olje. Izogibajte se le oljem na parafinski osnovi, ki kožo zapirajo in škodujejo poram. K večji prožnosti kože močno pripomore hialuronska kislina, ki je sicer tudi sestavni del kože in nase veže vodo. Prispeva k večji gostoti kože in s tem k njeni večji prožnosti, saj v tkivih zadržuje vodo. V kozmetičnih izdelkih se pojavlja pod imenom 'sodium hyaluronate'.

Ne pravijo brez razloga, da koža zgolj odraža tisto, kar se dogaja v našem telesu. Če sumite na rozaceo, obiščite svojega ali bližnjega dermatologa in se naročite na pregled. Ni vsaka rdečica rozacea, vsekakor pa je pomembno, da vemo, ali jo imamo. Poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano, pazite pa tudi na pravo izbiro kozmetike in poskrbite za pravilno nego kože. 

Vir: misszdrava.hr, myoclinic.org, webmd.com, rosacea.org

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478