Zadovoljna.si
Krema za sončenje

Koža

Tega o sončenju zagotovo še niste vedeli

N. Č.
05. 05. 2024 09.04
0

Vsi vemo, da se na sonce ne smemo odpraviti brez ustrezne zaščite, toda ali zares vemo vse o zdravem sončenju?

Zdravo sončenje je pomemben del življenja mnogih ljudi, še posebej v časih, ko se odpravljamo na dopust ali pa preprosto uživamo v sončnih dneh doma. 

Ogrci: zakaj nastanejo in kako se jih znebiti?
Preberi še
Ogrci: zakaj nastanejo in kako se jih znebiti?

Sončna svetloba je ključna za naše dobro počutje, saj nam omogoča sintezo vitamina D, ki je pomemben za zdravje kosti in imunskega sistema, prav tako pa pomaga pri absorbciji kalcija v telesu. Kljub temu pa je pomembno, da se zavedamo tudi negativnih učinkov prekomernega izpostavljanja soncu, kot so sončne opekline, prezgodnje staranje kože in povečano tveganje za nastanek kožnega raka.

Pozitivni vplivi sončenja: 
 Sončenje povečuje proizvodnjo vitamina D, ki je pomemben za zdravje kosti in imunskega sistema.
 Izboljšuje razpoloženje in pomaga pri boju proti sezonski depresiji.
Negativni vplivi sončenja:
Prekomerna izpostavljenost UV-žarkom lahko povzroči sončne opekline, staranje kože in poveča tveganje za kožnega raka.
Prekomerno sončenje lahko povzroči tudi dehidracijo in pregrevanje telesa.

Zato je ključnega pomena, da se zavedamo pravilnih praks za zdravo sončenje, ki nam omogočajo uživanje v sončnih dnevih brez neprijetnih posledic. Med najpomembnejšimi ukrepi so uporaba zaščitnih krem za sončenje z ustrezno stopnjo zaščite pred UV-žarki, nošenje zaščitne obleke in pokrival ter izogibanje najbolj intenzivni sončni pripeki med 10. in 16. uro. 

Ste že pripravljene na poletje?
Ste že pripravljene na poletje?FOTO: Adobe Stock
Ines iz Skrito v raju navdušuje v kopalkah
Preberi še
Ines iz Skrito v raju navdušuje v kopalkah

Kaj morate vedeti o sončenju?

Kateri SPF faktor izbrati?

Eden najbolj razširjenih mitov, ko gre za sončenje, je, da kreme z visokim SPF faktorjem preprečujejo temnenje kože. Če torej uporabljamo kremo s faktorjem 50, po tem prepričanju ne bomo dosegli želene bronaste polti, zato mnoge posegamo po nižjem faktorju. 

To ni samo neresnično, ampak tudi nevarno za zdravje. Ne glede na SPF faktor kreme, ki smo jo izbrali, bo naša koža potemnela, če bomo dovolj časa na soncu. Če uporabimo višji faktor, bomo torej porjaveli postopoma in na bolj zdrav način. Hkrati bomo tako kožo zaščitili pred znaki prezgodnjega staranja in malignimi spremembami celic. Več o tem, kako izbrati pravi SPF faktor za vas, si lahko preberete TUKAJ!

Kaj je SPF-faktor in zakaj je pomemben?
Preberi še
Kaj je SPF-faktor in zakaj je pomemben?

Sončenje in vitamin D

Znano je, da sončenje spodbuja nastajanje vitamina D v našem telesu, zato moramo v zimskih mesecih, ko ni veliko sončnih dni, pogosto telesu dodati to pomembno hranilo. Zaradi tega mnogi verjamejo, da bo uporaba krem za sončenje povzročila pomanjkanje vitamina D, vedeti pa morate, da kreme za sončenje nikoli popolnoma ne blokirajo UV-žarkov, poleg tega pa lahko telo absorbira vitamin D tudi iz hrane, na primer iz rib.

V zimskih mesecih običajno jemljemo prehranske dodatke vitamina D.
V zimskih mesecih običajno jemljemo prehranske dodatke vitamina D.FOTO: Dreamestime

Uporaba solarija pred sončenjem

Prevladuje mnenje, da je pred odhodom na plažo dobro večkrat obiskati solarij, da kožo pripravimo na sonce. Čeprav so solariji vse manj priljubljeni, se še vedno veliko ljudi pred poletjem odpravi na umetno porjavitev. Uporaba solarija v resnici ni tako priporočljiva, saj je tam koža izpostavljena neprekinjenemu delovanju UVA žarkov.

Top trik za vse, ki imate povešene veke
Preberi še
Top trik za vse, ki imate povešene veke

Ali kreme za sončenje povzročajo mozolje?

Nekatere ženske so prepričane, da kreme za sončenje "uničujejo" njihovo kožo, povzročajo mozolje in akne. A v bistvu gre le za izbiro slabe kreme, ki ne ustreza vašemu tipu kože. Če imate težave s kožo, izberite kreme z lahko teksturo, ki kožo manj mastijo. 

Poleg tega so na trgu tudi kreme za sončenje, ki so primerne za aknasto kožo. Vsekakor pa kreme z zaščitnim faktorjem ne smete izpustiti iz svoje lepotne rutine, saj ti izdelki ščitijo tudi pred vnetji kože, ki jih povzročajo sončni žarki.

Zakaj se suha koža okoli ust pojavi poleti in kako to preprečiti?
Preberi še
Zakaj se suha koža okoli ust pojavi poleti in kako to preprečiti?

Ali oblaki ščitijo pred UV žarki?

Ko je sončen dan, bo večina od nas posegla po kremi za sončenje, v oblačnih dneh pa ta korak ponavadi preskočimo. Še en precej razširjen mit namreč pravi, da vas oblaki ščitijo pred negativnim vplivom sončnih žarkov, to prepričanje pa je popolnoma napačno. 

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste se na malce oblačen vikend odpravili v gore, kjer vas je opeklo sonce, kjub temu, da se je spretno skrivalo za oblaki. Tudi na oblačen dan je torej potrebno zaščititi vse izpostavljene dele kože (npr. obraz, vrat in roke).

Mailing

Koža

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: zena.net.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399