Zadovoljna.si
Strije

Koža

To je razlog, da ne želimo v kopalke

Ma.K.
14. 06. 2024 07.54
0

Naše telo je skozi življenje podvrženo številnim spremembam. Nekatere so dedno pogojene, druge izvirajo iz okolja, za tretje poskrbi gravitacija. Vse te spremembe pustijo sledi - največkrat na koži, ki je naš največji organ in zaščitni plašč našega organizma. Čeprav se zavedamo, da vsaka sled nosi neko zgodbo, znajo te sledi močno načeti našo samozavest. Še posebej to velja za strije, ki so pogost razlog, da poleti skrivamo svoje telo za enodelnimi kopalkami in dolgimi hlačnicami ter rokavi. Čas je, da temu naredimo konec!

Če bi ženske bolj pogosto razmišljale o tem, kaj vse zmore naše telo, bi bile veliko bolj prijazne do sebe. Skozi vse življenje namreč uspešno kljubuje najrazličnejšim izzivom: hormonom, PMS, nosečnosti, hujšanju, menopavzi ... Večina teh sprememb pusti sledi - običajno na koži, ki velja za prvo obrambno linijo našega telesa. Med njimi so najbolj izpostavljene tiste na obrazu, ki jih običajno uspešno skrijemo za tekočimi podlagami, pudri in osvetljevalci. 

A tudi s sledmi na drugih delih telesa imamo kar nekaj opravka. Še posebej v toplejšem delu leta lahko našo samozavest močno načnejo celulit, pigmentni madeži in strije, zaradi katerih se marsikatera izogiba oblačilom, ki razkrivajo trebuh, stegna, tudi dekolte. Zlasti strije nas lahko močno vržejo s tira: ko se namreč enkrat pojavijo, ostanejo za zmeraj, in pogosto je potrebnih kar nekaj let izkušenj in dela na sebi, da se sprijaznimo z njimi in jih sprejmemo kot del našega čudovitega telesa. 

Kaj sploh so strije in zakaj nastanejo?

Strije so kožne brazgotine, s katerimi se soočajo predvsem ženske, čeprav tudi moški niso imuni nanje. Nastanejo zaradi mehanskega raztezanja kože, hormonskih sprememb ali naravne strukturne motnje kože. Na območju nastanka pride do preureditve ter pomanjkanja kolagenskih in elastinskih vlaken in ko se koža nenadno in prekomerno razteza, se ta vlakna raztrgajo, kar v usnjici povzroča brazgotinjenje tkiva in nastanek razpok - strij. Na začetku so videti kot linearne linije rdeče ali vijolične barve, saj skozi kožne razpoke prosevajo spodaj ležeče žile. Pozneje se žile skrčijo, brazgotine pa zbledijo, tako da ostanejo zebraste lise, ki nam, v kolikor se ne odločimo za poseben poseg, ostanejo za vse življenje. 

Strije
StrijeFOTO: iStock

Strije se lahko pojavijo kjer koli na koži, najpogosteje pa prizadenejo predele, kjer se koža največ razteza: na trebuhu, prsiih, bokih, stegnih in zadnjici, pa tudi na zadnjem delu hrbta, pod pazduhami in na nadlakteh. Čeprav jih najpogosteje povezujemo z nosečnostjo in nenadnim pridobivanjem ali izgubljanjem kilogramov, pa naj bi imela velik vpliv na pojav strij tudi genetika, ki določa kakovost naše kože in vezivnega tkiva. Potem so tu še nekatera obolenja, pri katerih se prekomerno izločajo določeni hormoni (kortikosteroidi, estrogen), ali jemanja zdravil, ki takšne snovi vsebujejo.

Je mogoče pojavnost strij zmanjšati?

Največ žensk se s strijami sicer sreča med 6. in 9. mesecem nosečnosti, in sicer na račun nosečniških hormonov, ki vplivajo na kakovost kolagenskih in elastinskih vlaken, ter rast ploda, zaradi katerega se koža izdatno razteza. Kot nam je v nedavnem Popkastu zaupala znana slovenska vplivnica Eva Peternelj, sicer drugič noseča mamica enoletne hčerke, je imelo to obdobje nanjo kar močan vpliv. Že v najstniških letih se je namreč obremenjevala s številkami na tehtnici, a je z leti in izkušnjami ugotovila, da je marsikaj drugega bolj pomembno. Še posebej zdaj, ko je tudi mamica. 

Tudi prva ženska zmagovalka MasterChefa ter mamica dveletnega fantka Sara Rutar je v Popkastu razkrila, da je šla v življenju skozi različne faze sprejemanja svojega telesa, na neki točki pa spoznala, da je telo samo obleka in se tisto, kar zares šteje, skriva globlje. Ob tem sta obe poudarili, da se je kljub temu pomembno truditi živeti zdravo, uživati raznoliko prehrano, se redno gibati in ustrezno hidrirati svoje telo. Ob tem je izjemnega pomena tudi redna in skrbna nega telesa. 

Eva Peternelj in Sara Rutar v Popkastu
Eva Peternelj in Sara Rutar v PopkastuFOTO: Aljoša Kravaja

S pravilno nego do manj vidnih strij

Eva denimo v drugi nosečnosti prisega na redno uporabo NIVEA kreme za telo Luminous630 proti strijam in pigmentnim madežem, saj se zaveda, da lahko prav z redno in skrbno nego neguje tistih nekaj strij, ki jih je pridelala v prvi nosečnosti in prepreči nastanek novih v drugi. Krema za telo NIVEA Luminous630 proti strijam in pigmentnim madežem s svojo lahko teksturo in hitro vpojno formulo koži zagotavlja intenzivno vlago do 48 ur. Koža je po uporabi kreme prijetno mehka ter nahranjena, vidnost strij ter sončnih in pigmentnih madežev pa se zmanjša v 4 tednih. 

Sara je po drugi strani prve strije dobila že v najstniških letih, ko je v zelo kratkem času močno shujšala, precej jih je dobila tudi med nosečnostjo in po njej, ko je pridobila nekaj kilogramov. Kot pravi, jih je sprejela in jih danes skrbno neguje z oljnim serumom za telo NIVEA Luminous630, ki zagotavlja takojšen občutek gladke kože okoli strij in 48-urno navlaženost. Deluje takoj in že po dveh tednih vidno zmanjša strije, nastale v nosečnosti, zaradi hormonskih sprememb ali kilogramov. Edinstvena formula oljnega seruma s patentirano molekulo Luminous630 uravnava naravno proizvodnjo melanina v koži in blaži kontrast med strijami in kožo, ki jih obdaja, redna masaža pa obenem preprečuje nastanek novih strij. 

Oljni serum in krema za telo NIVEA LUMINOUS630 sta ustvarjena z namenom, da izenačita ten kože.
Oljni serum in krema za telo NIVEA LUMINOUS630 sta ustvarjena z namenom, da izenačita ten kože. FOTO: Arhiv naročnika

Revolucionarna sestavina, s pomočjo katere bodo vaše strije le še bled spomin

Če so torej strije in pigmentni madeži razlog, da se ne počutite dovolj samozavestno v svoji koži, so lahko negovalni izdelki NIVEA Luminous630 prava rešitev za vas in prvi korak na poti do sprememb. Znanstveniki NIVEA so namreč kar deset let podrobno raziskovali in preučevali več kot 50.000 aktivnih sestavin, da bi našli najučinkovitejšo molekulo za uravnavanje naravne ravni melanina v koži. Odkrili so visoko učinkovito sestavino Luminous630, ki deluje na celični ravni. 

Molekula št. 630 tako dokazano najbolje izenači razlike v barvi kože, zato je pomembna učinkovina nove linije izdelkov za nego telesa NIVEA Luminous630. Oljni serum in krema za telo NIVEA LUMINOUS630 sta ustvarjena z namenom, da izenačita ten kože. Njuna znanstveno preizkušena formula znatno zmanjša vidnost strij in temnih madežev po 4 tednih uporabe.* 

Ob tem pa se je bolj, kot na to, kako je vaše telo videti, pomembno osredotočiti na to, kaj vaše telo zmore: lahko objema, ponudi ramo, ljubi, skače ... Kopica stvari, ki jih prepogosto jemljemo za samoumevne, pa ne bi smeli. Zavedajte se, da je vaše telo, vaš temelj. Je edino telo, ki vam je bilo dano in le kdo ga bo imel rad, če ne ve?!

---- 

* Prvi vidni rezultati že v 2 tednih. Testiranje oljnega seruma, 4-tedenska študija, 172 žensk, 2022.


Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493