Zadovoljna.si
Ključna je pravilna nega.

Koža

Vse, kar morate vedeti o microneedlingu

Laura Sardinšek
12. 03. 2021 07.42
0

Microneedling je uspešna metoda za regeneracijo in obnovo kože ter učinkovita terapija za izboljšanje njene strukture in odpravljanje nepravilnosti. To je rahlo invazivna terapija za spodbujanje naravne tvorbe kolagena in deluje na principu mehanskega prodiranja drobnih iglic ter ustvarjanja mikropoškodb na koži, s tem pa spodbujanja dermisa k regeneraciji.

Microneedling je ena izmed najučinkovitejših terapij za povečanje tvorbe kolagena in pomlajevanje kože na naraven način. Med terapijo s posebno tehniko povzročamo drobne mikrovbode v kožo, s čimer stimuliramo proces celjenja in sprožimo intenzivno regeneracijo kože. Na ta način spodbujamo izrazito izločanje rastnega faktorja ter posledično sintezo novega kolagena in izgradnjo normalne, zdrave mreže vezivnih in elastičnih vlaken. Kolagen in elastin sta namreč glavna gradnika vezivnega tkiva in koži dajeta strukturo, čvrstost in elastičnost. 

Strokovnjakinja razkrila, kakšna bi morala biti nega kože spomladi
Preberi še
Strokovnjakinja razkrila, kakšna bi morala biti nega kože spomladi

Microneedling bi lahko opisali kot terapijo zbadanja z mikroiglicami, saj pri terapiji na koži naredimo na tisoče drobnih vbodov. Zaradi majhne razdalje med posameznimi vbodi obnovitveni proces ni omejen le na posamezne točke, ampak zajema celotno površino tretirane kože. Pri terapiji tako ustvarjamo na tisoče drobnih poškodb, ki se zacelijo v nekaj urah in ne pustijo vidnih brazgotin. Z mikrovbodi ustvarimo v koži kanalčke, po katerih lahko v kožo uvedemo različne sestavine, ki sicer zaradi njene varovalne vloge ne bi prodrle v globlje plasti. Obnovo tkiva dosežemo že s samostojno terapijo microneedlinga, učinek pa še izboljšamo z dodatki visokokoncentriranih aktivnih učinkovin in hranil v izbranih koktajlih. V slednjih lahko uporabimo hialuronsko kislino, vitamine, aminokisline, peptide, antioksidante, rastne faktorje in druge učinkovine. 

Ker se na različnih delih telesa in obraza debelina kože razlikuje, pri microneedlingu uporabljamo iglice različnih dolžin. V kozmetičnih salonih uporabljajo krajše iglice, v estetskih klinikah pa izvajajo terapije z uporabo iglic, dolgih tudi do 3 mm, s katerimi dosežemo ustvarjanje mikropoškodb v globljih plasteh dermisa in s tem regeneracijo in obnovo kože tudi v njeni globini. Pri microneedlingu se lahko uporabljajo tudi različne vrste mikroigel. Tako poznamo trdne mikroigle, mikroigle, ki so prevlečene s specifično učinkovino ali zdravilom, raztapljajoče se mikroigle in votle mikroigle – te se uporabljajo tudi v estetski medicini za mezoterapijo. Izbor igel je torej odvisen od indikacije, želenega učinka in od področja, kjer se izvaja terapija. 

Kako varen je v resnici microneedling?
Preberi še
Kako varen je v resnici microneedling?
Piše Laura Sardinšek, ki že vrsto let deluje na področju pomlajevalnih tretmajev in medicinske kozmetike.
Piše Laura Sardinšek, ki že vrsto let deluje na področju pomlajevalnih tretmajev in medicinske kozmetike. FOTO: osebni arhiv

Dermaroller ali dermapen?

Microneedeling lahko izvajamo s pomočjo dveh naprav. Najprej se je na trgu pojavil »dermaroller«, valjček z iglicami fiksne dolžine, kasneje pa se mu je pridružila novejša naprava, »dermapen«, ki po videzu spominja na pisalo, pri katerem pa je dolžina iglic prilagodljiva. Postopek prebadanja kože je z dermapenom je načeloma hitrejši in manj boleč.

Za koga je primeren microneedling? 

Microneedling izboljša strukturo kože in postopno zgladi relief, tako da koža postane bolj gladka in napeta. Microneedling uporabljamo predvsem na obrazu, namenjen pa je tudi zmanjševanju vidnosti brazgotin in strij po telesu. Terapijo učinkovito uporabljamo za glajenje gubic, ožanje por in povečanje čvrstosti kože, pa tudi za zmanjševanje izbočenih (hipertrofičnih) in poakenskih brazgotin ter brazgotin po opeklinah. 

Terapija ni primerna za zelo tanko kožo in kožo s popokanimi kapilarami. 

So med izvajanjem microneedlinga možni zapleti oziroma stranski učinki?

Učinkovitost in možnost zapletov sta v največji meri odvisni od naprave, ki jo uporabljamo, tehnike izvajanja terapije, hitrosti, globine in števila vbodov ter lastnosti kože na obravnavanem predelu. Terapije z iglicami, ki segajo do globine 1,5 mm, so manj boleče, manj učinkovite in praviloma nimajo stranskih učinkov ali zapletov. Na koži je po terapiji običajno prisotna rahla rdečica, ki v nekaj urah izzveni. Globlji vbodi (med 1,5 in 3,0 mm) prinašajo boljše rezultate, vendar se med posegom lahko pojavijo pikčaste krvavitve, rahla bolečina in oteklina. Oteklina in manjše modrice so lahko prisotne tudi nekaj dni po posegu. Zelo redek zaplet je več mesecev trajajoča postvnetna hiperpigmentacija.

S prehrano do mladostnega videza kože z nasveti strokovnjakinje
Preberi še
S prehrano do mladostnega videza kože z nasveti strokovnjakinje

Kdaj lahko pričakujemo rezultate?

Izboljšanje strukture kože je opazno kmalu po posegu (predvsem po medicinskem microneedlingu), a je treba na končne rezultate počakati 8–12 tednov, ko se končajo procesi celjenja in regeneracije. Koža se 3–5 dni po terapiji običajno prične nežno, "mokasto" luščiti. Nekaj dni  po terapiji že zaznamo bolj napeto in sijočo kožo ter pomlajen in svež videz. Po raziskavah sodeč, lahko po enkratni terapiji z microneedlingom pričakujejo 10- do 15-odstotno izboljšanje stanja kože, zato je za optimalne rezultate treba poseg večkrat ponoviti, in sicer s 4- do 6-tedenskimi presledki. Največje spremembe so opazne na koži z razširjenimi porami in poakenskimi brazgotinami – manj izražene in plitvejše poakenske brazgotine opazimo že po prvem tretmaju, zmanjšajo se tudi pore. Študije dokazujejo, da je treba za izrazitejši učinek terapijo ponavljati tudi do 6- ali 7-krat.

K rezultatom microneedlinga pripomorejo tudi prehranski dodatki, predvsem kolagenski peptidi oziroma aminokisline, ki jih telo nujno potrebuje za izgradnjo novih kolagenskih vlaken.

Zakaj ni vedno dobro, da microneedling izvajamo sami doma?

Na trgu so se pojavile številne naprave in pripomočki za izvajanje microneedlinga. Čeprav gre v osnovi za enako tehnologijo, se aparati bistveno razlikujejo po učinkovitosti, načinu dela in varnosti. V zadnjem času so zelo priljubljeni dermarollerji za domačo uporabo, ki pa niso primerni za vsako kožo – microneedlinga ne izvajajte sami, če imate rdečico, rozaceo, kakršno koli poškodbo ali vnetje. Domači microneeding služi predvsem izboljšanju cirkulacije in osvežitvi polti, ne moremo pa pričakovati izrazitejšega izboljšanja stanja kože. Iglice dermarollerjev za domačo uporabo bi morale biti krajše, vendar lahko danes po spletu brez težav kupimo tudi iglične valjčke z daljšimi iglicami. Neželene reakcije in komplikacije po doma izvedeni terapiji se lahko pojavijo zelo hitro, saj takšna terapija ne more biti izvedena strokovno, vprašljiva je kvaliteta uporabljenega materiala, pri delu pa večinoma niso zagotovljeni ustrezni aseptični pogoji.

Microneedling
MicroneedlingFOTO: Dreamstime

Da se izognemo kožnim okužbam, pri strokovno izvedeni terapiji v klinikah vsakič uporabimo nove, sterilne iglice. Na že uporabljenih domačih rolerjih, ki po navadi čakajo v omari do naslednje terapije, se lahko naselijo bakterije, ki jih pri naslednji terapiji vnašamo na kožo in v njo, kar močno poveča možnost okužbe. Iglice so zelo tanke in se hitro obrabijo oziroma otopijo, ko niso več ostre, pa na koži povzročajo neželene poškodbe – kožo lahko razcefrajo in natrgajo. Do poškodb lahko pride tudi zaradi upognjenih in zvitih iglic, zato je pomembno, da so iglice iz kvalitetnega materiala. Tudi najkvalitetnejše iglice niso neuničljive, zato bi bilo najprimerneje, da pri vsaki terapiji uporabimo nove iglice. 

Kadar kupujemo dermaroller po spletu, nikoli ne vemo, kakšne kvalitete so iglice na njem. Če je material neustrezen, lahko pride tudi do alergijskih reakcij. Poznani so primeri, ko so se med izvajanjem terapije z igličnim valjčkom iglice odlepile od valjčka in ostale v koži nekaj dni, kar je privedlo do obsežne vnetne reakcije. Bakterije, ki jih lahko zaradi neustrezne tehnike ali slabega čiščenja kože pred terapijo vnesemo v kožo, lahko prav tako povzročijo vnetje in brazgotinjenje, možen pa je tudi prenos virusnih okužb, na primer herpesa. Če terapijo vseeno izvajate sami doma, bodite pozorni in strogo sledite navodilom proizvajalcev, s samim postopkom pa nikar ne pretiravajte. 

Da bi se izognili neželenim stranskim učinkom in komplikacijam, je vedno najbolje, da zaupate izvedbo terapije z microneedlingom strokovno usposobljenim osebam, ki vam bodo glede na področje terapije, tip in debelino kože ter želeni rezultat svetovale najprimernejšo terapijo, izbrale ustrezno dolžino iglic, omilile bolečine z učinkovitimi lokalnimi anestetiki ter poskrbele, da bo terapija izvedena varno, strokovno in kar najbolj učinkovito.

Strokovnjakinja razkriva, kako pravilno negovati suho kožo
Preberi še
Strokovnjakinja razkriva, kako pravilno negovati suho kožo

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471