Zadovoljna.si
Zadnjica

Lepota

Maščobo se najpogosteje uporablja za oblikovanje zadnjice

Zadovoljna.si
11. 05. 2021 07.53
0

Tako kot se spreminjajo modni in lepotni trendi, se spreminjajo tudi trendi v estetski medicini. Poleg uporabe botoksa, ki je po besedah estetskega kirurga Andreja Testena še vedno sveti gral glajenja gubic, in polnil, ki so v zadnjih letih postala zelo priljubljena, se v estetski kirurgiji veliko uporablja tudi maščobo. "Vsi vemo, kako je videti starikav obraz z vdrtimi očmi in lici. No, to se lahko popravi s prenosom maščobe. Enako velja za prsi ali zadnjico," pojasnjuje znani slovenski kirurg in dodaja, da se je maščobo včasih veliko uporabljalo na obrazu, zdaj pa se jo največ uporablja za postopek oblikovanja zadnjice z liposukcijo okolice in za povečanje prsi.

Nedavno se je govorilo o možnosti večanja prsi s prenosom maščobe oziroma polnjenju z lastno maščobo. Je to mogoče in v kakšni meri?

Maščoba je fantastično polnilo, v estetski kirurgiji se je v zadnjih letih zgodil velik premik pri razmišljanju o maščobi. Včasih se je maščobo le odstranjevalo, pa še to relativno zmerno. Na maščobo se je gledalo kot na veliko sovražnico, zdaj pa so se stvari zelo spremenile. Maščoba je naš zaveznik, prijateljica skoraj. Maščoba na pravih mestih lahko obraz pomladi, pomanjkanje pa postara. Vsi vemo, kako je videti starikav obraz z vdrtimi očmi in lici. No, to se lahko popravi z prenosom maščobe. Enako velja za prsi ali zadnjico.

Andrej Testen, estetski kirurg
Andrej Testen, estetski kirurg FOTO: osebni arhiv

Kaj pa so negativne strani maščobe … vedno se najdejo negativne strani, verjetno je enako tudi pri maščobi?

Seveda, v življenju ni samo pozitivnih stvari, enako pa je tudi pri prenosu maščobe. Torej, prvi pogoj, ki mora biti zagotovljen, je količina maščobe. Ta mora biti zadostna za prenos maščobe na določeno mesto. Maščobe je vedno dovolj za prenos v lice, v obraz. Negativna lastnost je seveda ta, da sta za odvzem in prenos maščobe potrebna operativni poseg, ter rehabilitacija po posegu. Po operaciji je seveda prisotna oteklina, ki je lahko zelo zmerna ali pa nekoliko bolj izrazita. Maksimalna oteklina traja približno teden dni, končni rezultat pa je viden šele po nekaj mesecih. Drugi problem pa je, da se vsa maščoba ne prime. Se pravi, ne preživi vsa prenesena maščoba. Vedeti je treba, da je maščoba živo tkivo, v trenutku ko se jo odstrani iz telesa, se pravi se jo izsesa (z liposukcijo), začnejo celice propadati. Celice maščobe se pripravi za prenos, tehnik je več, nato pa se jih vbrizga v telo. Preživetje celic je tako odvisno od več faktorjev, kot so količina vbrizgane maščobe, mesto vbrizga (slabo in dobro prekrvljeni deli telesa), premikanje celic (strižne sile namreč poslabšajo možnost preživetja), infekt, hematom … To so vse faktorji, ki vplivajo na uspešnost prenosa maščobe.

Lepotna operacija, ki je postala pravi hit, odkar so zaščitne maske obvezne
Preberi še
Lepotna operacija, ki je postala pravi hit, odkar so zaščitne maske obvezne

Kdaj in na katerih mestih se jo najpogosteje uporablja?

Včasih se jo je uporabljalo veliko na obrazu, tu so v zadnjih letih velik preskok opravili tehnologija in uvajanje novih tehnik ter razumevanje procesa staranja ter obrazne anatomije. Tako so prenos v obraz v veliki meri nadomestila polnila (hialuronska kislina). Seveda pa so se razvijale tudi tehnike prenosa maščobe, na obrazu se pogosteje uporablja t. i. mikrografte, saj kožo revitalizirajo tudi z obilico rastnih faktorjev. Sicer pa se jo najpogosteje uporablja za oblikovanje telesa, se pravi BBL ali t. i. 'brazilian butt lift', kjer gre za postopek oblikovanja zadnjice z liposukcijo okolice (trebuh, boki, stegna) in prenosa maščobe v zadnjico. Ter seveda za povečanje prsi. 

Ženske prsi
Ženske prsiFOTO: iStock

Zadnjice se lahko zelo poveča, je tako tudi s prsmi?

Povsem enako ne. Maščoba se dejansko v prsih obnese kot polnilo. Se pravi za doseganje simetrije, prsi so včasih zelo asimetrične, za kombinacijo povečave z majhnim vsadkom, ki zagotovi konstanten volumen in dodajanjem maščobe, ki zapolni obliko in zadebeli tkivo, tako da se vsadka ne čuti. Ali pa samo da se zapolni prazne prsi, ki so posledica hujšanja ali dojenja. Za povečanje, za košarico ali dve, pa je večinoma potrebnih več seans prenosa maščobe. 

Pa nato ta maščoba ostane ali propade?

Maščoba , ki ostane po nekaj mesecih, bo ostala tudi kasneje. Prenesena maščoba namreč obdrži značilnosti odvzemnega mesta. Tako da se jo po navadi odvzame s tistih delov telesa, kjer je najbolj trdovratna (trebuh, boki, stegna), se pravi, to so  mesta, kjer se najhitreje nabere in najkasneje zgine. Vsi imamo kakšno tako mesto. Tako prenesena maščoba obdrži značilnosti, se pravi to trdovratnost. 

Slovenke si želijo polnejših prsi v velikosti B- in C-košarice
Preberi še
Slovenke si želijo polnejših prsi v velikosti B- in C-košarice

Kako pa je videti celotni postopek?

Najprej je potreben pregled in temeljit razgovor, kjer se objasni postopek odvzema maščobe, se pravi liposukcijo, razloži se, da gre za operacijo, ki ima lahko tudi posledice, kot vsaka operacija. Prav tako se objasni postopek prenosa maščobe in lastnosti maščobnih graftov, da stranka po postopku ni razočarana. Odstotek maščobe, ki preživi, je namreč različen in deloma odvisen od kirurga, od posameznika in mesta prenosa maščobe. Prav tako se razloži rehabilitacijo ter celoten postopek operacije in pripravo na poseg.

Po operaciji je prav tako pomembna nega odvzemnega mesta in mesta, kamor se je maščoba prenesla. Prav tako pa je treba poskrbeti za telo, svetuje se jemanje določenih pripravkov in prehranskih dopolnil (različni vitamini, B complex in hidrokalagen, dajalska mesta se maže in masira z ognjičevim mazilom, za ranice se svetuje CBD kreme ali mazila). Le na ta način in ob tem, da se stranki razloži vse prednosti in pomanjkljivosti posega, bo stranka zadovoljna z rezultatom. To pa je seveda najpomembnejše.

Zadnjica
ZadnjicaFOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493