Zadovoljna.si
Liposukcija

Lepota

Ali je liposukcija dolgoročna rešitev?

Zadovoljna.si
04. 02. 2021 08.11
0

"Noben kirurški postopek ni popolnoma varen, liposukcija seveda ni izjema," pojasnjuje estetski kirurg Andrej Testen in dodaja, da ste v najboljšem primeru po posegu liposukcije zadovoljni s končnim videzom. "Na nekaj mestih na koži pa ostanejo majhne, a komaj opazne brazgotinice, ki so vstopna mesta za kanile, s katerimi izsesamo maščobo." Poudarja, da ni pomembna odstranjena količina maščobe, ampak tista, ki v telesu ostane. Ta bo namreč dala končni videz vašemu telesu.

"Liposukcija je poseg oblikovanja telesa, ni nadomestilo hujšanju."
"Liposukcija je poseg oblikovanja telesa, ni nadomestilo hujšanju." FOTO: Dreamstime

Kaj je v bistvu liposukcija, za kakšne vrste postopek gre?

Liposukcija je postopek, pri katerem se iz telesa odstrani odvečno maščobo oziroma maščobne obloge. S tem postopkom se zmanjša število maščobnih celic na najbolj trdovratnih mestih. Za postopek se uporablja poseben set kirurških inštrumentov, ki jim pravimo kanile. Gre za slamicam podobne kovinske cevke, ki so dolge dvajset do trideset centimetrov. Različnih debelin in oblik. Za različne dele telesa se uporablja različno oblikovane in debele kanile. Za trebuh se na primer uporablja debelejše in daljše kanile kot za vrat. Maščobo, ki se jo pridobi, pa se lahko prenese na druga, deficitna mesta. Seveda z določenimi anatomskimi omejitvami. Tako se na primer maščobo lahko prenese  v zadnjico, prsi ali obraz.

Pa je to varen postopek? Je možno odstraniti veliko količino maščobe?

Noben kirurški postopek ni popolnoma varen, liposukcija seveda ni izjema. Obstaja pa posebna tehnika liposukcije, ki je varnejša od ostalih. Treba pa se je zavedati , da gre za operacijo, kot vsaka operacija, pa naj bo to estetska ali pa običajna operacija, pa ima določen odstotek tveganja. Možne pooperativne zaplete. Vsaka operacija vam seveda nekaj da in tudi nekaj vzame. Operacije, ki ne bi pustila posledic, na žalost ni. V najboljšem primeru ste po posegu liposukcije zadovoljni s končnim videzom, na nekaj mestih na koži pa ostanejo majhne, a komaj opazne brazgotinice, ki so vstopna mesta za kanile, s katerimi izsesamo maščobo. Odstrani se lahko tudi večje količine maščobe, a se je treba zavedati, da odstranjena količina ni pomembna. Pomembna je maščoba, ki ostane v telesu, ta je tista, ki bo dala končni videz vašemu telesu.

Na mestu kjer je bila opravljena liposukcija, se kasneje več ne moremo zrediti?

To je v bistvu res, vsaj do neke mere. Z liposukcijo se odstrani maščobne celice. Pri maščobnih celicah je treba vedeti, da se v odrasli dobi ne množijo več. Se pravi, v kolikor se v otroštvu zredimo, se bodo maščobne celice pomnožile, v odrasli dobi pa se le še povečujejo. Lahko pa se  zelo povečajo. Z liposukcijo se število maščobnih celic zmanjša, s čimer se oblikuje telo. Tako da se po posegu število celic ne pomnoži, v kolikor boste po posegu vzdrževali telesno težo, bo oblika telesa ostala, v nasprotnem primeru pa se lahko  ponovno zredite', le da se oblika telesa do neke mere ohrani.

Kdaj se liposukcijo lahko opravi oziroma kdo je najbolj primeren kandidat?

Liposukcija je poseg oblikovanja telesa, ni nadomestilo hujšanju. Je tista pika na i, ki bi jo dosegli le s prekomernim odrekanjem. Se pravi, ko dosežete želeno telesno težo, vas pa morda motijo maščobne obloge na trebuhu, zadnjici nogah ali bokih … Takrat je pravi čas za liposukcijo. Na ta način telo pretentate, da mu odvzamete maščobne zaloge, brez odrekanja kalorij oziroma spremembe življenjskega sloga.

V svetu je zelo popularna t. i. vaser liposukcija, za kaj gre pri tem postopku?

Liposukcija je dolgotrajen, težaški in včasih dolgočasen postopek, saj je maščoba trdovratna in je postopek relativno težaški. Zato in da bi se skrajšal sam postopek liposukcije ter bi se s tem tudi pospešilo rehabilitacijo, se tehnike liposukcije razvija. Vaser liposukcija je liposukcija, kjer se pred dejanskim izsesavanjem maščobe. To najprej zmehča z ultrazvokom, zaradi česar jo je lažje odstraniti in se lahko odstrani tudi večje količine maščobe. 

Kaj je 'skin etching', za kakšno metodo gre?

Gre za relativno novo tehniko oblikovanja telesa. Pri klasični liposukciji se odstrani globoke maščobne obloge. Trdovratno maščobo. Globina odstranjevanja je tudi tista, ki na koncu nudi lep estetski rezultat brez neravnin, saj mesto liposukcije prekriva še tanka, a pomembna plast povrhnje maščobe. Pri 'skin etchingu' pa se odstrani ravno to, površinsko maščobo, na anatomsko pomembnih mestih, kjer se navadno vidijo mišice ter mišični prehodi. Na ta način se lahko dvigne nivo oblikovanja telesa na povsem drug nivo, seveda pa ima vsak postopek določene omejitve. Poleg tega je postopek nekoliko zahtevnejši, možni pa so tudi določeni zapleti, tako da se je treba pred posegom resno pogovoriti o vseh plusih in minusih posega. Za hitrejše celjenje in regeneracijo kože po posegu pa vsem strankam priporočamo uživanje hidrokolagena, ki vsebuje kolagenske peptide najvišje kakovosti z optimizirano aminokislinsko sestavo, ter ima tudi veliko drugih pozitivnih učinkov na telo (ožilje, kosti, sklepi, koža, nohti, lasje ...).

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493