Zadovoljna.si
Ženska

Lepota

Navade, s pomočjo katerih boste ohranile mladosten videz

N. Č., Zadovoljna.si
02. 11. 2023 05.00
0

Ljudje z zdravim spolnim življenjem so lahko videti od pet do sedem let mlajši od tistih, ki tega nimajo. Toda poleg seksa je zelo pomembno, da se smejimo, saj smeh ne prinaša le veselja, ampak tudi zmanjšuje stres, v nadaljevanju pa razkrivamo še nekaj drugih navad žensk, ki se izjemno dobro starajo.

Staranje je naraven proces, s katerim se sčasoma srečamo vsi, toda dejstvo je, da se nekateri starajo 'bolje' kot drugi. Dejavnikov, ki vplivajo na način staranja je seveda več, vse od genetike pa do malih vsakodnevnih navad.

Ker na genetiko ne moremo vplivati, se bomo osredotočili na navade ljudi, ki se izjemno dobro starajo. Kaj pa veš, morda bodo pa tudi za nas mislili, da smo našli eliksir mladosti, v kolikor bomo tudi sami začeli redno prakticirati spodaj navedene navade. 

Kako upočasniti upad mišic s staranjem?
Preberi še
Kako upočasniti upad mišic s staranjem?

Kaj pomeni, da se nekdo izjemno dobro stara?

Strokovnjaki definicijo dobrega staranja povezujejo z zmožnostjo ohranjanja nizkega tveganja za invalidnosti, razno razne bolezni ter z ohranjanjem duševnih in fizičnih funkcij. Obstajajo tudi fizični znaki dobrega staranja, kot so manj gub, dobro navlažena koža in minimalno izpadanje las. 

Pomembno je poudariti, da obstajajo navade, ki dobro vplivajo na naše splošno fizično in psihično stanje, spodaj pa si lahko preberete, katere dobre navade lahko vključite v svoj vsakdan tudi sami. Ne  pozabite, nikoli ni prezgodaj ali prepozno za dobre spremembe.

Staranje je neizogibno, a le z nekaj prerostimi vsakodnevnimi navadami lahko to postane lepše in 'manj boleče'.
Staranje je neizogibno, a le z nekaj prerostimi vsakodnevnimi navadami lahko to postane lepše in 'manj boleče'.FOTO: Adobe Stock

Piling kože – pazite, da ga ne izvajate prepogosto

Strokovnjaki v zadnjem času opažajo, da lahko prepogosta uporaba pilinga vpliva na hitrejše staranje kože. Piling lahko odstrani zaščitno bariero kože, zato je zelo pomembno, da ga izvajamo zgolj enkrat ali dvakrat na teden.

Redna nega kože

Že imate svojo rutino za nego kože? V kolikor je še nimate, je pravi čas, da začnete. Strokovnjaki priporočajo, da v svojo rutino nege kože vključite retinoide, ki preprečujejo nastanek gub, za bolj enakomerno polt pa lahko uporabite posvetlitvene kreme.

Več o retinoidih in njihovih učinkih si lahko preberete v članku Retinoidi so zlati standard v boju proti prvim znakom staranja, kjer Laura Sardinšek razkrije vse skrivnosti te priljubljene sestavine. 

Retinoidi so zlati standard v boju proti prvim znakom staranja
Preberi še
Retinoidi so zlati standard v boju proti prvim znakom staranja

Nikoli ne prenehaj z učenjem

Učenje pomaga ohranjati um vedno buden, kar je še posebej pomembno v procesu staranja. Nenehno učenje ohranja kognitivno zdravje in upočasnjuje propadanje možganov, še posebej pomembno pa je v starosti, ko se pojavijo bolezni, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen.

Nikoli ne prenehajte z branjem in učenjem.
Nikoli ne prenehajte z branjem in učenjem.FOTO: iStock

Velikost porcije je pomembna

Da bi bilo staranje manj opazno, je zelo pomembno paziti na velikost obroka. S starostjo naj bodo obroki manjši in večinoma sestavljeni iz beljakovin in rastlinskih maščob. Največji obrok zaužijemo zjutraj, najmanjšega pa zvečer, priporočajo strokovnjaki. 

Ljubezen do dela

Če sovražite svoje delo, boste vedno pod stresom. Ljudje, ki se lepo starajo, navadno radi opravljajo svoje delo. Življenje je za njih tako zelo polno in vsako jutro se bodo zbudili navdušeni, da lahko začnejo nov dan. 

Še pomembneje je, da nadaljujete z delom tudi pozneje v življenju. Zelo pomembna je nenehna odgovornost, saj tako človek ostane v skladu z življenjem, izgube, ki nastanejo s staranjem, pa se manj čutijo.

Kaj bi morale jesti po 50. in 60. letu starosti?
Preberi še
Kaj bi morale jesti po 50. in 60. letu starosti?

Smeh in seks

Seks sprošča rastni hormon in mnogi zdravniki menijo, da je vir mladosti. Britanski psiholog dr. David Weeks trdi, da so ljudje z zdravim spolnim življenjem lahko videti od pet do sedem let mlajši od tistih, ki tega nimajo. Seks poveča tudi krvni obtok, kar je lahko zelo dobro za srce, vpliva pa lahko celo na našo kožo. 

Prednosti in slabosti spolnih odnosov po 40. letu
Preberi še
Prednosti in slabosti spolnih odnosov po 40. letu

Poleg seksa je zelo pomembno tudi, da se veliko smejemo, saj smeh ne prinaša le veselja, ampak tudi zmanjšuje stres. Neka študija je pokazala, da smeh poleg zmanjšanja stresa pomaga preprečevati bolezni srca in krepi imunski sistem. Smeh zagotovo prispeva k daljšemu in kvalitetnejšemu življenju, polnemu sreče!

Pravijo, da je seks vir mladosti.
Pravijo, da je seks vir mladosti.FOTO: Shutterstock

Manj alkohola in kave, več gibanja

Ko se telo stara, vse težje predeluje toksine, posledično pa je telo polno strupov. In več kot je toksinov, bolj je telo dovzetno za vnetja in kronične bolezni

Pomembno je tudi poudariti, da bi telovadba morala postati del naše vsakodnevne rutine, toda poudarek ne bi smel biti na tekalnih stezah, temveč na visoko intenzivnem intervalnem treningu – dejavnosti, ki je prepletena s kratkimi počitki. Pomembna je tudi pravilna prehrana, a intenzivna vadba zmanjšuje apetit, zato lahko rečemo, da je celo pomembnejša. 

Alkohol in lepotni posegi so pustili posledice na obrazu bivše prve dame
Preberi še
Alkohol in lepotni posegi so pustili posledice na obrazu bivše prve dame

S starostjo prihajajo neizogibne spremembe, vendar nekatere navade in življenjski pristopi lahko naredijo ta proces bolj prijeten in pozitiven. 

Ljudje, ki se izjemno dobro starajo, se zavedajo pomena zdravega načina življenja, skrbi za svoje duševno zdravje, družbenih vezi in splošnega življenjskega zadovoljstva. Te navade, kot so redna telesna aktivnost, uravnotežena prehrana, nega kože in skrb za um, nam lahko pomagajo ohraniti vitalnost ter lepoto v poznejših letih. 

Ključ je v doslednosti, saj majhni koraki in prilagoditve našega vsakdanjega življenja lahko naredijo zelo veliko razliko. 

Mailing

Koža

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Odločite se za zdrav način življenja in staranje vam ne bo predstavljalo nobenega problema več.
Odločite se za zdrav način življenja in staranje vam ne bo predstavljalo nobenega problema več. FOTO: Adobe Stock
Stara je 64 let in ima štiri otroke, a tudi zavidanja vredno postavo
Preberi še
Stara je 64 let in ima štiri otroke, a tudi zavidanja vredno postavo
Pri katerih letih so ženske najbolj privlačne?
Preberi še
Pri katerih letih so ženske najbolj privlačne?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493